PatriceFR pisze:
Przedstawiam krótko sytuację: miałem wypadek samochodowy, za który otrzymałem, według policyjnej oceny, częściową winę. Z tego powodu ubezpieczenie przeciwnej strony musiało pokryć szkodę mojego pojazdu oraz ogólne koszty holowania i naprawy drogi tylko w 50%. Ponieważ mój samochód ma dopiero trzy lata, przekazałem pozostałe koszty mojemu ubezpieczeniu każdego rodzaju. Jednakże moje ubezpieczenie komunikacyjne również nie chce pokryć pełnych kosztów, jeśli zawierają one koszty związane z przeciwnikiem zdarzenia.
Kto ponosi teraz te pozostałe koszty?
Przeciwnik wypadku, o ile mi wiadomo, nie ma ubezpieczenia komunikacyjnego!
Z góry dziękuję.
Cześć PatriceFR,
Twoje wyjaśnienie nie wydaje się do końca zrozumiałe!
Przy częściowej winie, jak sama nazwa wskazuje, ubezpieczenia zawsze pokrywają połowę powstałej szkody!
Dotyczy to zarówno ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, które pokrywa po połowie szkody wyrządzone innym, jak i ubezpieczenia komunikacyjnego, które pokrywa po połowie własne uszkodzenia (częściowa wina).
Jeśli twój przeciwnik w wypadku nie ma ubezpieczenia komunikacyjnego, które zawsze jest istotne tylko dla jego własnego pojazdu, faktycznie ma on deficyt w wysokości około 50%. Mówię „około”, ponieważ istnieją również inne czynniki, które mogą prowadzić do niewielkich obniżeń.
Natomiast nie rozumiem twojego własnego rachunku!
Otrzymujesz 50% z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej przeciwnika,
50% z twojego ubezpieczenia komunikacyjnego, razem daje to 100% odszkodowania.
W twoim rachunku, gdyby twoje
ubezpieczenie komunikacyjne miało pokryć 100%, chciałbyś otrzymać 150% odszkodowania!
Byłaby to świetna polisa ubezpieczeniowa i natychmiast bym ją zmienił. W przypadku likwidacji szkód miałbym zatem zrekompensowane 1,5 samochodu. Jeśli zrobiłbym to 2 razy pod rząd, dostałbym samochód za darmo!
Ale żarty na bok. Jeśli szkoda nie jest zbyt wysoka, rozważ rezygnację z korzystania z ubezpieczenia komunikacyjnego. W przeciwnym razie zarówno
ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, jak i komunikacyjne mogą zostać podniesione. Sprawdź wcześniej wysokość przyszłych składek i sam zobacz, co dla ciebie jest korzystniejsze.
Pozdrawiam
Mike