Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Automatyczna dynamika w umowach ubezpieczeniowych.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Czy moje ubezpieczenie, z którym mam pięć różnych umów, może co roku proponować mi opcję dynamiczną, która zostanie automatycznie wprowadzona, chyba że wyraźnie się sprzeciwie? Wydaje mi się, że to jakaś forma oszustwa! Powinno być raczej odwrotnie, czyli opcja dynamiczna nie powinna być stosowana, jeśli klient się nie zgłasza. W końcu taki list może się zgubić, a nagle muszę płacić o 5 euro więcej miesięcznie! Czy takie postępowanie ubezpieczenia nie jest sprzeczne z dobrymi obyczajami? Chciałbym to ukrócić. Ewald

Re: Automatyczna dynamika w umowach ubezpieczeniowych.

Napisany przez Dasdi1970
Cześć! Nie, zachowanie społeczeństwa jest absolutnie bez zarzutu. W przypadku ubezpieczeń na życie, emerytalnych lub wypadkowych jest (prawie) normalne, że w aplikacji przewidziana jest dynamika. Choć przy podpisywaniu możesz zaznaczyć krzyżyk, że nie chcesz automatycznego zwiększania, to zazwyczaj tego się nie robi. Zdarza się, że agent nie zwróci na to uwagi. ;-) Przecież on zarabia na zwiększeniu! Niemniej jednak dynamika, np. w przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy, może być również korzystna. Firma jest wtedy zobowiązana do zwiększenia umowy i tym samym sumy ubezpieczenia. Nawet jeśli już jesteś chory i nie otrzymałbyś gdzie indziej ochrony. Rozwiązanie: jeśli przez 3 lata pod rząd odmawiasz (aktywnie), dynamika zostanie usunięta. Możesz później ponownie ją dodać, ale być może z ponownym badaniem zdrowotnym - w zależności od zakresu ochrony oferowanej w twojej umowie. Mam nadzieję, że udało mi się rozwiązać wszelkie wątpliwości! Pozdrowienia Matthias

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata