Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Trend SIA Abrasives utrzymuje się.

Napisany przez 2cybercrash
SIA Teraz kontynuuje przyjazną tendencję wzrostową po pewnej stagnacji na początku roku, co, jak oczekiwałem, jest ładnie. Od początku roku 2,5% netto. Być może znajdzie się w fazie topienia. Ze względu na niewielką ilość akcji pozostawiam to i kupuję podczas spadków. Interesujący aktyw, szeroko rozproszony wśród inwestorów indywidualnych, z akceptowalnym wolumenem obrotu. Przelicznik zysku do ceny akcji 11,6. Posiada nowe patenty na ważnych rynkach zużycia materiałów ściernych. Arbonia (AFG) jest nieco bardziej przyjazna niż zwykle, trochę się skonsolidowała, może będzie miała na celowniku 400, ale być może dopiero po okresie spokoju. Feintool jest trochę mniej zauważany, nadal spokojny, nie spieszy się, nie jest rakietą, ale może być dobrze ułożoną cenowo jednostką?

Dziś przyniosłem nowe dane z roku 2005, dość solidne z ambitnymi celami, kurs wykazuje minimalne osłabienie, ale utrzymuje trend wzrostowy małymi krokami w górę. również Lindt z solidnym zestawem danych i wzrostem wynoszącym 12%, pomimo ogólnego osłabienia branży. Lindt nigdy nie będzie tani, miałem nadzieję na zakup w poziomie 2150 jako cel zakupu, ale muszę chyba ponownie gonić za wyższymi kursami. Muszę monitorować nową cenę jednostkową, która kiedyś wynosiła około 20.

Napisany przez richard100
Tak, to po prostu świetny produkt dla miłośników czekolady. Gdy mam ochotę na czekoladę, wybieram tylko Lindt i Sprüngli.. ? To jest najlepsze.. Ogromny potencjał na rynku azjatyckim. Pozdrowienia, rich

Napisany przez beat
cybercrash pisze: Dziś przedstawiłem nowe dane z 2005 roku, dość solidne z ambitnymi celami, kurs pokazuje lekkie osłabienie, ale utrzymuje trend w małych krokach w górę.
Dane nie były takie rewelacyjne. Cele marż scheinbar zostały osiągnięte. Obroty miały wzrosnąć o 4-6%, a wzrosły o 3.7%. W prognozach czytam w fusach o poprawie marż o około 1%, podobnie jak w ubiegłym roku. To powinno być już uwzględnione w cenach. Na ten moment, należałoby sprzedać krótkoterminowo. Fantazja u mnie pojawia się w następującym stwierdzeniu: Wpływ zleceń w styczniu 2006 roku w zakładach grupy sia przekracza o ponad 30% wartość z poprzedniego roku. Grupa dysponuje wolnymi zdolnościami produkcyjnymi, które przy zwiększeniu obrotów prowadzą do niższego wzrostu kosztów w stosunku do wzrostu obrotów. Oznacza to nadprzeciętne zwiększenia marż! Utrzymuję moje akcje i podejmę decyzję o częściowej realizacji po kolejnych informacjach dnia 24.03. Ryzyko na spadek uważam za bardzo niskie, a dywidendę w wysokości 8 franków również będą.

Dziękuję beat za rzetelny komentarz. Obecnie SIA Abrasives ma według UBS Quotes wskaźnik PE wynoszący 11,9, a według F&W 12 dla 2006 roku. Ewentualne spadki cen raczej powinny być wykorzystane do zakupu. Wartość ta jest również szeroko rozproszona i jest mniej sterowana przez fundusze / banki niż na przykład wartości indeksowe.

Napisany przez beat
cybercrash pisze: Wszelka słabość kursowa powinna być raczej wykorzystana do dokupienia. Wartość jest ponadto szeroko rozproszona i mniej podlega wpływom kursowym funduszy / banków niż na przykład wartości indeksowe.
Zgadzam się, że warto dokupować podczas słabości, jednak akcja rzadko słabnie, chyba że fundusze dokonują sprzedaży. Sia nie jest kursem sterowany przez fundusze / banki, ale - zrozumiale - fundusze też inwestują. Dlatego ze względu na stosunkowo niewielką płynność - podczas zakupu / sprzedaży - mogą one wpływać na krótkoterminowy trend. Jednakże, będąc tego świadomym, nie ma to większego znaczenia. Sia po prostu potrzebuje czasu, ale wymaga niewielkiej uwagi.

Napisany przez beat
I rosną, i rosną... Zazwyczaj małymi krokami, ale systematycznie. Powoli robi się niepokojąco. Co chyba zostanie opowiedziane 24.03? Oprócz pozytywnego wpływu rosnącej koniunktury europejskiej, zapisałem również: Organiczny wzrost poprzez pozyskiwanie nowych rynków. (Indie) Wprowadzenie nowych produktów. (szlifowanie bezpyłowe) Optymalizacja współpracy. (Cilander, Sika) Średnioterminowe możliwe jest powyżejprzeciętne wzrost marż i zysków! (wolne możliwości produkcyjne prowadzą do niewspółmiernego wzrostu kosztów w przypadku wzrostu sprzedaży).

Trend jest niezmienny, porusza się w zdrowym zakresie z PE=12. W każdym razie znacznie zdrowszy niż ABB z PE powyżej 20, Sulzer z PE=19 itp.

Napisany przez beat
Numery spełniają moje oczekiwania lub są nieznacznie powyżej. Bardzo dobrze. Wszystkie obszary przekonują. W moim poście z dnia 22.02.06 zawarte jest już istotne informacje. Wspaniałe perspektywy: wzrost obrotów, redukcja kosztów >>> wyższe marże i ponadproporcjonalny wzrost zysków. Ponownie zaskakująco podniesiona o 25% dywidenda! Raport biznesowy z wieloma interesującymi sukcesami także poza liczbami... https://www.sia-abrasives.com/files/G...mageteil_D.pdf Cieszę się, że jestem i będę obecny, nawet jeśli giełda może to kiedyś ukarać spadkiem cen. A może rynek ma przejrzystość?? :lol: Solidne długoterminowe zaangażowanie z odpowiednią dywidendą. Zysk na akcję w 05 r. wyniósł 26,54 - WS 05 wyniósł 14,3 - WS 06 (moim zdaniem) wynosi 11,9 Dywidenda 10.- (+25%) - Rentowność dywidendy 2,6% - Wykluczone z dywidendy r. 25.04.06

"Dziękuję za aktualne informacje. Potwierdzam po własnych obliczeniach aktualną cenę jednostkową (PE) wynoszącą prawie 15. Solidne zobowiązania bilansowe, zdrowe perspektywy, prognozy były bardzo trafne w wąskich zakresach bankowych.

Pozostań przy inwestycji lub nawet zwiększ ją. Mało odpowiednie dla handlu, solidny, powoli rosnący, stabilny trend cenowy bez dużej zmienności.

Komunikat agencji w D:

07:17 Sia Abrasives/2005: Zysk netto 19,9 (16,3) mln CHF; EBIT 28,0 (24,7) mln CHF
Nazwa Ostatnia zmiana
SIA N 379,00 -0,50 (-0,13%)

Frauenfeld (AWP) - Sia Abrasives Holding AG w roku obrotowym 2005 zwiększyła zysk operacyjny EBIT o 13,1% do 28,0 (w poprzednim roku 24,7) mln CHF oraz zysk netto o 22,1% do 19,9 (16,3) mln CHF. Marga zysku EBITDA wynosiła 15,4% (15,0%), a marża EBIT - 10,7% (9,8%), mieszcząc się w zakresie zapowiadanej w styczniu puli. Dywidenda na akcję ma zostać podniesiona do 10,00 (8,00) CHF, jak informuje producent środków ścierających w piątkowym komunikacie.

Dzięki temu Sia Abrasives zrealizowała prognozy analityków w przybliżeniu. Konsensus AWP dla EBIT wynosił 28,7 mln CHF, czyli powyżej zadeklarowanej wartości. W przypadku zysku netto Sia Abrasives nieznacznie przekroczyła oczekiwane 19,0 mln CHF.

Sia Abrasives opublikowała już dane dotyczące przychodów w styczniu. Przychody netto wzrosły o 3,7% do 261,4 (252,1) mln CHF, nieco poniżej docelowego wzrostu firmy wynoszącego 4-6%, głównie z powodu dostosowań magazynowych klientów. Z drugiej strony, zamówienia w styczniu 2006 roku były o ponad 30% wyższe niż rok wcześniej.

Wynik okazał się najlepszy w historii firmy i jest efektem zwiększenia efektywności wynikającej z inwestycji i działań racjonalizacyjnych w ciągu ostatnich lat.

Grupa zamierza w bieżącym roku obrotowym stawiać na wzrost przychodów i oczekuje dalszych redukcji kosztów dzięki inwestycjom w zakłady produkcyjne zrealizowanym w poprzednich latach oraz związanych z nimi udoskonaleniom procesów.
"

Napisany przez beat
Negatywne ostrzeżenie o zyskach od SIA: Opublikowane dzisiaj po Zgromadzeniu Wspólników. Zamówienia przekraczają znacznie oczekiwania. Ze względu na trwający pozytywny rozwój biznesu, sia Abrasives oczekuje, że zakładany wzrost obrotów w wysokości od 4% do 6% na bieżący rok zostanie przekroczony. https://www.sia-abrasives.com/investo...44A160582.html

Napisany przez beat
Trend wzrostowy został również zatrzymany tam. Sprzedane jeszcze wczoraj. Wyglądało raczej suboptymalnie. Dziś ponownie odkupione trochę po 376.

Reakcja na niektóre akcje SWX czasami następuje z lekkim opóźnieniem ze względu na nieco wolniejsze, drżące ręce. Postanowiłem po prostu pozostawić niewielką ilość akcji. Tytuł powinien zostać odkupiony w bardziej przyjaznym środowisku. Jedną z nielicznych naprawdę solidnych akcji SWX była CKW, która nie była zbyt popularna wśród szerokiej publiczności. Zazwyczaj są to kręgi bliskie przedsiębiorstwu, które trzymają akcje. Nie obchodzi ich zamieszanie związane z Global-Hatcher, ponieważ wiedzą, ile warte jest te papier.

Napisany przez beat
sia Abrasives na drodze do wzrostu w krajach WNP https://www.sia-abrasives.com/corpora...60F31B476.html

Napisany przez beat
Przynoszą daty roczne. Dla mnie w oczekiwaniach. Nadal nie jest dla mnie jasne, gdzie i jak została zaksięgowana sprzedaż nieruchomości. Ponieważ obecnie nie ma na liście HotStockList, wystarczy mi tam postawić znak zapytania. Wynik jest solidny. Zmniejszone długi pozostawiają pole do rozwoju. W Azji jeszcze trochę słabo, ale to także ma potencjał. Perspektywy - jak zwykle - lekko konserwatywne. Ocena 07: KGV 13.8 PEG 1.3 Dlatego teraz nie ma dla mnie kupna. W tym przypadku wolę WTGN, chociaż nie do końca porównywalne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata