Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Istnienie czysto wyznaniowych banków?

Napisany przez ADMCI4
Niedawno przeczytałem gdzieś, że istnieje bank katolicki. Kiedy opowiedziałem o tym przyjacielowi, opowiedział mi o banku islamskim w Mannheim. Jak działają takie banki i jaki jest ich cel? Czy oferują swoje usługi tylko członkom swojej religii lub wyznania? Jakimi ogólnie obowiązującymi zasadami kierują się te banki? Również tutaj ustawa i związane z nią nadzór bankowy muszą być w stanie kontrolować. Jaka jest zatem korzyść dla takiego banku? Pozdrowienia. Marius

Napisany przez Doso
Banki po prostu wybrały sobie swoje specjalne grupy docelowe. Pod względem prawnym nie powinni odrzucać klientów innej wiary, ale po prostu nie są nimi zainteresowani. Myślę, że jest to podobne do etycznych banków, które również kształtują swoją strategię i działalność zgodnie z określonym nurtem. Na przykład bank katolicki nie powinien mieć w swoim portfelu akcji firm produkujących broń.

Napisany przez VOL710
Cześć, na przykład istnieje kilka lokalizacji banku PAX (www.paxbank.de). To bank kościelny. Te banki mają na celu oferowanie nie tylko normalnych produktów bankowych, ale także tych, które reprezentują zasady etyczne, jak na przykład inwestycje finansowe. Pozdrawiam

Napisany przez yamahama
Etyczny bank, bank ekologiczny czy bank wyznaniowy - różnica między tego typu bankami a zwykłymi instytucjami finansowymi polega zazwyczaj na tym, że bank z jednej strony wyklucza pewne inwestycje (i nie oferuje ich klientom) - przykłady to przemysł zbrojeniowy, producenci energii atomowej i hazard - z drugiej strony promuje określone inwestycje, np. energia wiatrowa, mikrokredyty, projekty społeczne itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata