Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zainwestować 1500 euro w Fundusze inwestycyjne.

Napisany przez mainstream
Cześć, jestem tutaj nowy i chcę zdobyć pierwsze doświadczenia z funduszami inwestycyjnymi. Mam do dyspozycji 1500 euro (wiem, że to niewiele). Mój doradca bankowy w Spardabank zaproponował mi następujący podział: UniFonds -net- 850 euro UniEuropa -net- 350 euro UniAsiaPacific -net- A 300 euro doradca zwrócił uwagę, że opłata emisyjna wynosi 0%, dzięki czemu nie powstają dodatkowe koszty. Powiedziano mi, że Unifonds -net- i UniEuropa -net- to stosunkowo bezpieczne fundusze. Fundusz UniAsiaPacific -net- A jest bardziej ryzykowny, ale zarobki są również wyższe. Chciałbym teraz wiedzieć, czy otrzymałem dobrą radę. Z góry dziękuję i wszystkiego dobrego w Nowym Roku. mainstream

Napisany przez EuroPaule
Cześć, ogólnie rzecz biorąc, trzeba powiedzieć, że wszystkie trzy fundusze są funduszami akcyjnymi. Dlatego termin "bezpieczny" jest tutaj bardzo względny. Następny wykres przedstawia długoterminowy rozwój: Widzisz, że nawet relatywnie bezpieczne fundusze mogą stracić nawet 50% swojej wartości w złych czasach na giełdzie. To zależy od rynków, a nie od funduszy. Ale jako inwestor musisz to znieść i być na to gotowy. Co do samych funduszy: Biedny człowiek ze Sparda musi oferować fundusze Union Investment. Te fundusze zazwyczaj nie należą do pierwszej klasy. Wskazówką co do jakości funduszu mogą być gwiazdki na morningstarfonds.de. Unifonds i Unieuropa mają po cztery z pięciu możliwych gwiazdek i są więc w porządku. Uniasiapacific ma tylko trzy gwiazdki i jest więc średni. Ogólnie rzecz biorąc, moim zdaniem zbyt duży nacisk został położony na Niemcy w tej kompilacji. Ale to kwestia gustu. Ważne jest, abyś mógł naprawdę zainwestować te pieniądze na długi okres czasu! Pozdrowienia, Paule

Napisany przez mainstream
Cześć, na początku chciałbym wszystkim życzyć szczęśliwego Nowego Roku. Dziękuję za odpowiedź. Tak, kwestia bezpieczeństwa w funduszach to dość skomplikowana sprawa... Zakładam, że sytuacja koniunkturalna w tym roku znacznie się poprawi. Gospodarka światowa też się ożywi. Być może jeszcze będzie jakaś mała recesja (na przykład na rynku samochodowym)... ale w 2011 roku na pewno będzie lepiej. ...tak przynajmniej mam nadzieję. Dlatego sądzę, że obecny moment jest dobrym czasem na wejście. W zasadzie już prawie jest za późno. DAX kilka dni temu przekroczył poziom 6000 punktów. Tak to widzę... czy gdzieś popełniam błąd myślowy? Pozdrawiam mainstream

Napisany przez EuroPaule
mainstream pisze: Tak, pojęcie bezpieczeństwa w przypadku funduszy inwestycyjnych to w sumie trudna sprawa...
Cześć, Przepraszam, ale to nonsens. W tym przypadku poprawne byłoby powiedzieć: Tak, pojęcie bezpieczeństwa w przypadku akcji to w sumie trudna sprawa...! Narzędzie funduszy nie może nic zrobić w sprawie rzeczy, które menedżerowie funduszy wsypują do nich... . Cytat od mainstream Tak to widzę.... czy jest tu jakiś błąd w myśleniu? Błąd może być może w ogóle myśleć. Ale to już jest prawie za filozoficzne. Jeśli masz zdanie na temat rynku, to w porządku. Szansa na to, że masz rację, jest równie duża (lub mała) jak w przypadku każdego innego zdania. Powodzenia Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata