Cześć,
jestem tutaj od lipca 2009 roku i nie mogę zgłosić nic negatywnego. To, co niektórzy uważają za wadę, to brytyjskie
ubezpieczenie depozytów, ale myślę, że nie powinno to stanowić wielkiego problemu. Wielka Brytania nie jest Islandią, a jeśli w Niemczech zawali się dwie lub trzy duże banki, będzie podobny problem. Większość banków posiada ryzykowne papiery, które teraz muszą jakoś pozbyć się i odnotować straty...
Bankowość internetowa BoS jest świetna, dzięki pytaniam zabezpieczającym po zalogowaniu oraz mTan (kod TAN wysyłany na telefon) jest bardzo bezpieczna. Ponadto w bankowości internetowej nie można kopiować i wklejać, nawet podczas logowania - czasem może to być irytujące, ale służy to bezpieczeństwu. W bankowości internetowej można też zobaczyć bieżący stan naliczonych odsetek.
Obsługa telefoniczna jest bardzo kompetentna i przyjazna, a nie ma opłat za numer specjalny 0180-x. Przelewy są realizowane w ciągu jednego do dwóch dni roboczych.
Niestety, w Banku Szkocji nie ma możliwości posiadania konta wspólnego ani pełnomocnictwa dla partnera. Jedynie akceptowalne jest pełnomocnictwo na wypadek śmierci. Więc jeśli masz wspólne
konto osobiste z partnerem, trzeba zaufać swojemu partnerowi, ale to już sprawa rodzinna :) Może tutaj jeszcze się coś zmieni.
Warunki są jednymi z najlepszych i dość stabilne. Bank Szkocji należy do grupy Lloyds Banking Group i w dużej mierze jest upaństwowiony. Dopóki Wielka Brytania nie zbankrutuje, moim zdaniem nie ma tu wiele do obaw. Bank Szkocji nie należy mylić z Royal Bank of Scotland; nie mają ze sobą nic wspólnego. To jest mniej więcej jak Deutsche Bank i Deutsche Bundesbank - podobna nazwa, ale to wszystko...
Jestem bardzo zadowolony z Banku Szkocji i gorąco go polecam. Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.