Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: kup, trzymaj, sprzedaj, Outperformer - Podprzeciętny WHEN klucz)

Napisany przez ADMCI4
Jeśli jednak rynek trzyma się na krawędzi, staje się trudne: wtedy ceny lekko spadają. A jeśli konsolidują, to idzie w dół. - Trzymanie może oznaczać zarówno czekanie, jak i sprzedaż - Naprawdę to robi się zagmatwane, gdy sami analitycy zabierają głos. Wtedy wydaje się, że wszystko jest jasne na pierwszy rzut oka. Często jednak mają na myśli coś innego, niż mówią. Na przykład gdy wydają zalecenie Trzymaj: _ To co brzmi jak rada o _ oczekiwaniu, często okazuje się _ ukrytą wskazówką sprzedaży. - W wyjątkowych przypadkach może to jednak być także wskazówka zakupu. To się dzieje wtedy, gdy ten sam analityk wcześniej zalecał sprzedaż akcji. Aby móc odpowiednio interpretować wskazówki analityków, należy zadać cztery pytania: 1. Jak ostatnio ocenił analityk akcję? Ważniejsze jest, czy analityk podniósł lub obniżył ocenę akcji w porównaniu z poprzednią rekomendacją. Jedynym wyjątkiem są rekomendacje sprzedaży: są one jednoznacznym komunikatem, aby unikać danej akcji. 2.. Kto wystawił rekomendację? Oceny buy-side-analystów są ważne. Ich analizy służą jako podstawa dla decyzji inwestycyjnych banku. Jednak często pozostają one tajne. Z kolei analitycy sell-side pomagają bankowi przede wszystkim w sprzedaży własnych produktów. Dlatego chętnie rozgłaszają swoje wskazówki. 3.. Jakiego systemu oceniania używa analityk? Obok „Kupuj” i „Sprzedaj” większość banków stosuje dodatkowe klasyfikacje. Jasność co do systemu oceniania banków działających w Ameryce zapewnia strona internetowa www.us-market.de/upsdownssystems.html. -- Dla Szwajcarii brakuje systematycznego przeglądu -- 4.Kiedy wydano rekomendację? Analitycy często najpierw zwracają się do swoich najlepszych klientów, dużych inwestorów, informując publiczność dopiero po godzinach lub dniach. W przypadku krótkoterminowych wskazówek inwestycyjnych może być już za późno. Ogólnie lepiej nie polegać na radzie pojedynczego analityka. W końcu do każdej akcji istnieje wiele sprzecznych ocen. -Najważniejsze rekomendacje: Kupuj (angielski: buy). Zalecenie zakupu akcji, jeśli nie ma się jeszcze ich w portfelu; jest to jednak ogólnikowa ocena. Tylko strong buy (mocny zakup) jest pieczęcią jakości dla najlepszych akcji Trzymaj (angielski: hold). Często ukryta wskazówka sprzedaży. Sprzedaj (angielski:sell). Jednoznaczne zalecenie sprzedaży. Przewyższa i nie spełnia oczekiwań. Akcja może radzić sobie lepiej lub gorzej niż średnia na rynku. Określenie Przewyższa nie jest więc gwarancją wzrostu cen akcji, zwłaszcza nie w czasie spadków na rynkach. Poniżej, neutralnie i nadmierze. Wskazówka ta kieruje się przede wszystkim do dużych inwestorów, aby mniej, równo lub silniej ważyć określone akcje w portfelu. Czy ktoś ma rację, dowiadujemy się zawsze dopiero później. (lub jakie jest twoje zdanie?)

Napisany przez 2cybercrash
Analizy ratingów oglądam najwyżej dla zabawy, albo gdy chcę się pośmiać. Często można znaleźć pełne listy ratingów wszystkich rodzajów analityków. Czasami dla jednej wartości nie można znaleźć nowej rekomendacji przez miesiące. Potem, w najkrótszych odstępach czasu, bez reakcji kursu, od agresywnego kupowania do silnej sprzedaży, wszystkie odcienie i oryginalne frazesy typu popychacz lub klęska. Na pewno nigdy nie patrzę na ocenę analityka przy decyzji o zakupie lub sprzedaży. Dla mnie liczą się tylko dane fundamentalne, aktualne komunikaty prasowe firm, które można zweryfikować i potwierdzić, odrzucenie plotek, nowe raporty finansowe firm, analiza techniczna. Decyzja oparta na przebiegu ceny zgodnie z listą do prania. Najważniejsza zasada: nigdy nie pozwalam, aby jakiś guru czy nachalny bratowus zwabił mnie do pochopnej decyzji. Mam wystarczająco dużo własnych pomysłów, czasami brakuje mi tylko dostępnych środków pracy. Przy okazji wcale mi nie przeszkadza, gdy wartość, którą od dawna trzymam w portfelu, jest promowana przez analityków, wtedy wystawiam zlecenie sprzedaży po bardzo atrakcyjnej cenie. Nie jest tak łatwo otrzymać tak atrakcyjne kursy. Musi wystąpić kupujący z market orderem, głodny gotówki, nieco szalony, chcący z każdego powodu na rynku oszalać. Z kolei, jeśli mam wartość blisko celu cenowego i spada grad rekomendacji sprzedaży, wtedy składam rzeczywiście słabe zlecenie kupna i o dziwo, nie jest tak łatwo uzyskać te tanie ceny, jeśli naprawdę kupujesz! Dlatego mnie bawi to, gdy na niektórych platformach cały ten analityczny bełkot jest jak najświeższy krem do twarzy. Wszyscy pędzą i produkują, tak jak zamierzali wielcy manipulatorzy mediów, organizując nakręconą imprezę dla idiotów albo długo oczekiwaną huczawą.

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash pisze: Oceny analityków, patrzę na nie tylko dla zabawy lub gdy chcę się pośmiać. Często dostępne są pełne listy ocen wszystkich rodzajów analityków. Ok, zgadzam się z tą opinią. Także Waswotch pisze o ocenach. Ale gdy biorę do ręki raport analityka, najpierw czytam tekst, a dopiero potem, jeśli nie zapomnę, ocenę i cel cenowy. Większość analityków specjalizuje się w określonych branżach i firmach. Czytają wszystkie komunikaty prasowe i raporty tych firm, dzwonią i uczestniczą w spotkaniach, by zdobyć dodatkowe informacje. Zadają krytyczne pytania zarządowi i wyciągają z nich wnioski. Następnie piszą swoje raporty. Otrzymuję te raporty późno, ale i tak nie dokonuję krótkoterminowych transakcji giełdowych. Analityczne raporty są dla mnie często bardzo przydatne, ale nie daję się przekonać przez oceny i cele cenowe. W szczególności cele cenowe często są jedynie formalnością. Gdy cena rośnie, analityk po prostu podnosi cel cenowy. Właśnie tu poleciłem inwestycję w Dana Corp. Zachęcam również tych, którzy są zainteresowani, do przeczytania kilku raportów analityków o tej firmie, zanim zainwestują swoje pieniądze. Lancelot

Napisany przez richard100
Przeglądam jedynie pobieżnie opinie analityków. Nie mają one wpływu na moje transakcje giełdowe. Poświęcam dość dużo czasu na śledzenie różnych instrumentów finansowych, głównie SMI, Dow, Dax oraz kilku innych. Interesuję się nimi pod kątem zarządzania produktem i przebiegu działalności. Jeśli nie rozumiem danego instrumentu, trzymam się z daleka. Jeśli jestem przekonany co do jakiegoś instrumentu i spełnia on moje ustalone warunki, to go kupuję. Analitycy to głównie pracownicy banków, czyli nasi przeciwnicy. Dlaczego miałbym im ufać? Chcą przecież na mnie zarobić. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Rich pisze: Dlaczego mam im ufać. Chcą przecież na mnie zarabiać Masz rację. Ja też mam skłonność do podejrzliwości wobec rekomendacji kupuj i trzymaj. Zawsze jest dużo więcej rekomendacji kupna niż sprzedaży. To podejrzane - nie da się kupić tylu akcji. Bankierzy chcą wycisnąć z nas ostatnią kroplę krwi (=gotówkę). Zawsze gdy moje środki gotówkowe znacznie rosną, dostaję pytania od doradcy. Mimo wszystko czytam raporty analityków, ponieważ zawierają ciekawe informacje, często krytyczne. Analitycy to uczciwi i inteligentni ludzie. Muszą jednak wydawać rekomendacje banku. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Ja, ja, ja, ja! Mam podobne podejście do tych spraw jak Lancelot. Raporty analityczne są dla mnie wartościowe, pozwalają dowiedzieć się więcej o produktach oraz ewentualnych mocnych i słabych stronach firmy. Uważam jednak, że wystarczy przeczytać te raporty raz w roku. Firma nie zmienia się fundamentalnie w ciągu 2-3 miesięcy. Nie ufam w ogóle zaleceniom zakupu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata