Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka z ratami stałymi lub zmiennymi

Napisany przez Peter
Cześć,
jestem tuż przed zakupem domu. Zebrałem już trochę informacji, teraz natknąłem się na nowy produkt finansowy:

kredyt z możliwością zmiany stóp procentowych (FLEX) lub kredyt z ograniczeniem stóp procentowych (CAP)

Oprocentowanie ma być oparte na AURIBOR, z dodatkiem około 1,5%, co oznaczałoby obecnie oprocentowanie poniżej 2%.
W zasadzie obecnie byłoby to prawie darmowe pieniądze, dopóki stopy procentowe nie wzrosną. Jednak tutaj można ustalić górną granicę oprocentowania, po przekroczeniu której kredyt zostanie przekształcony w normalny.

Teraz moje pytania. Czy to naprawdę działa tak, że jeśli ustawię ograniczenie np. na 4%, to zapłacę tylko 4% oprocentowania?

Gdzie jest haczyk w całej tej sprawie?

Napisany przez VOL710
Cześć, W zasadzie pożyczka kapitałowa jest dobrym rozwiązaniem. Jednakże z uwagi na obecną sytuację na rynku, polecałbym obecnie zabezpieczenie sobie najniższych stałych warunków. Dlaczego ryzykować konieczność płacenia wyższej stopy oprocentowania w przyszłości, skoro na pewno w kolejnych latach stopy procentowe znowu wzrosną. A jeśli masz na przykład pożyczkę kapitałową z górnym pułapem 5% (który faktycznie jest górnym limitem, czyli faktycznie nigdy nie zapłacisz więcej niż ta oprocentowanie została określona) i stopy procentowe wzrosną do tego poziomu, będziesz musiał płacić 5% od trzeciego lub czwartego roku, podczas gdy w przypadku stałej stopy oprocentowania byłaby to na przykład nadal 3,99%. Poza tym nie ma żadnego haczyka w tej formie finansowania, jest ona opracowywana matematycznie i systemowo przez banki, dlatego mogą one zaoferować Ci akceptowalny dla Ciebie górny pułap! Z poważaniem

Napisany przez Peter
Brzmi nieźle, dziękuję za odpowiedź.
Istnieją także pożyczki kombi, gdzie tylko część jest zawarta jako elastyczna.

Po prostu sprawdzę sobie to wszystko obliczając, są przecież także opłaty, i zobaczę, co wyniknie na koniec.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata