Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pilne!! pytanie dotyczące bezpieczeństwa/kredytów hipotecznych

Napisany przez pleite
Cześć wszystkim, Proszę wybaczcie prawdopodobnie nieprawidłowy tytuł i fakt, że nie jestem pewny, czy tutaj właściwie się znajduję. Mam następujący problem: w 2002 roku kupiłem mieszkanie. Finansowanie i spłata rat działają dość sprawnie bez większych problemów. Moje pytanie brzmi: przy zakupie mieszkania zawarłem umowę oszczędnościową w banku udzielającym kredytu, do którego trafia mój dodatek mieszkaniowy od 7 lat, więc tam już zgromadziła się całkiem spora suma. Bank wymagał tego jako zabezpieczenia wówczas, i zrzekłem się tego na rzecz banku, tak przynajmniej mi się wydaje (widzicie, nie mam pojęcia). Od tamtej pory minęło sporo czasu, co oznacza, że spłacony kredyt za mieszkanie przekracza tę kwotę o ponad dwukrotność. Teraz istotnym punktem jest to, że w tej chwili mam poważne problemy finansowe z innej strony. A pieniądze z tego konta oszczędnościowego byłyby dla mnie swoistym ratunkiem. Czy możliwe jest uwolnienie takiego zabezpieczenia, biorąc pod uwagę, że spłaciłem już dużą część kredytu za mieszkanie? Czy można również zaoferować coś jako zabezpieczenie w zamian, na przykład część domu odziedziczonego po rodzicach? Trochę mi niezręcznie podchodzić do banku i występować w roli błagającego, nie mając pojęcia, czy w ogóle coś takiego jest możliwe. Bez planu zawsze się znajdzie w słabym punkcie w negocjacjach. Bardzo bym się cieszył z szybkiej i ewentualnie solidnej odpowiedzi. Sytuacja jest naprawdę pilna, zbyt długo zwlekałem z powodu moich wątpliwości. Dziękuję bardzo

Re: Pilne!! pytanie dotyczące bezpieczeństwa/kredytów hipotecznych

Napisany przez PI112
Cześć, bez dokładnej znajomości Państwa finansów niemożliwe jest udzielenie jednoznacznej odpowiedzi. Jednakże istniejące zabezpieczenia musiały być wystarczające już w 2002 roku, ponieważ wtedy przekazali Państwo umowę budowlaną bez żadnych środków, która musi zostać jeszcze zasilenie. Porozmawiaj z bankiem, aby dowiedzieć się, w jakim stopniu to zabezpieczenie nadal jest potrzebne, czy może zostać zwolnione, oraz jakie warunki muszą być spełnione, aby je uwolnić. Być może wystarczy częściowa kwota z BSV. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata