Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oszczędzać pieniądze czy kredyt hipoteczny?

Napisany przez Maya
Cześć wszystkim, od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy powinienem kupić mieszkanie jako obiekt inwestycyjny czy może lepiej oszczędzać pieniądze. W przyszłym tygodniu mam umówione spotkanie w moim banku i chciałem się już trochę przygotować przy pomocy tego forum. Krótko o mojej sytuacji finansowej wraz z pytaniem, czy w moim przypadku w ogóle możliwe będzie uzyskanie finansowania budowlanego. Wyobrażam sobie mieszkanie do ceny 100 000 €, kapitał własny wynosi od maja 2010 10 000 € (wypowiedzenie umowy oszczędnościowej), a jako urzędniczka zarabiam 2200 € netto miesięcznie. Do 01.01.2011 spłacam miesięczny kredyt ratalny w wysokości 260 €. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że moje konto jest obecnie zadłużone o 2000 €, ponieważ próbowałam wcześniej spłacić kredyt ratalny. Comiesięczne koszty stałe to 200 €, które płacę prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej, czynszu nie płacę. Moja ocena w BIK wynosi obecnie 90,23% ze względu na porównanie wcześniejszego kredytu ratalnego (bardzo irytujące!). Mógłbym wynająć mieszkania zgodne z moim budżetem w granicach 400 € czynszu. Teraz moje pytania do ekspertów: Oszczędzać pieniądze czy nabyć obiekt inwestycyjny? A jeśli wolisz drugą opcję, czy jest możliwe uzyskanie finansowania przy moich warunkach? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję Maya

Napisany przez MThiemann
Cześć Maya, jeśli w finansowaniu nie uczestniczy pośrednik, finansowanie może wyglądać następująco: 100.000 EUR cena zakupu 1.700 EUR koszty notarialne i sądowe 3.500 EUR podatek od nabywania nieruchomości 105.200 EUR koszty ogółem 10.000 EUR kapitał własny 95.000 EUR kredyt budowlany oprocentowany 4,75% nominalnie, na 10 lat, 100% spłata = 456,17 EUR miesięcznie Przy opisanej przez Ciebie sytuacji finansowej nie stanowi to problemu. Warto zainwestować w mieszkanie własnościowe zależy od tego, czy przyszły najemca będzie regularnie płacił czynsz, oraz czy jesteś gotowy podjąć to ryzyko. Obecnie alternatywne inwestycje praktycznie nie przynoszą znaczącego zysku, chyba że chcesz zainwestować w instrumenty podlegające wahaniom kursów. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Maya
Cześć Panie Thiemann, Dziękuję za szybką i zrozumiałą odpowiedź. Czy istnieje możliwość, abyś (baufi24) złożył ofertę, aby wybrać dla mnie najlepszą, czy wiąże się to z jakimiś kosztami? Czy ta kwerenda również wpłynie na moją ocenę w Schufa? Pozdrowienia Maya

Napisany przez MThiemann
Cześć Maya, oczywiście możesz poprosić mnie o ofertę dotyczącą Twojego życzenia finansowania. Nie wiąże się to z żadnymi kosztami dla Ciebie! Proszę skorzystaj z formularza online zapytania dotyczącego kredytu hipotecznego na mojej stronie internetowej. Twój wynik w Schufa nie będzie przez to w żaden sposób dotknięty! Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata