- pt sty 08, 2010 1:09 pm
Cześć wszystkim,
od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy powinienem kupić mieszkanie jako obiekt inwestycyjny czy może lepiej oszczędzać pieniądze. W przyszłym tygodniu mam umówione spotkanie w moim banku i chciałem się już trochę przygotować przy pomocy tego forum.
Krótko o mojej sytuacji finansowej wraz z pytaniem, czy w moim przypadku w ogóle możliwe będzie uzyskanie finansowania budowlanego. Wyobrażam sobie mieszkanie do ceny 100 000 €, kapitał własny wynosi od maja 2010 10 000 € (wypowiedzenie umowy oszczędnościowej), a jako urzędniczka zarabiam 2200 € netto miesięcznie. Do 01.01.2011 spłacam miesięczny kredyt ratalny w wysokości 260 €. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że moje konto jest obecnie zadłużone o 2000 €, ponieważ próbowałam wcześniej spłacić kredyt ratalny. Comiesięczne koszty stałe to 200 €, które płacę prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej, czynszu nie płacę. Moja ocena w BIK wynosi obecnie 90,23% ze względu na porównanie wcześniejszego kredytu ratalnego (bardzo irytujące!). Mógłbym wynająć mieszkania zgodne z moim budżetem w granicach 400 € czynszu.
Teraz moje pytania do ekspertów: Oszczędzać pieniądze czy nabyć obiekt inwestycyjny? A jeśli wolisz drugą opcję, czy jest możliwe uzyskanie finansowania przy moich warunkach?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję Maya