Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kto podał cele cenowe na zakup akcji ABB?

Napisany przez 2cybercrash
Było miło zauważyć, że przeceniana ABB (PE 20+) do tej pory nie była tematem na tej platformie. Dzisiaj ceny ślizgają się w dół. Interesuje mnie, czy w ogóle są chętni do zakupu? i w jakich przedziałach cenowych? Nie mogłem się jeszcze zdecydować. Wykres jest mało wyraźny po szybkim wybiciu z szczytem.

Napisany przez richard100
Mam jeszcze stare akcje ABBN w PF z naprawdę wyskim punktem zwrotności. W międzyczasie kilka razy grałem, żeby zmniejszyć straty. Teraz wzrosły dość mocno. Wygląda na to, że są bardziej interesujące papiery, a przecież rezerwy gotówkowe nie są nieograniczone... :lol: Niestety. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim Mam również ABB w portfelu. Myślę, że się odbiją,,,, Pozdrowienia hcd

hcd90 to byłe złe pytanie do Twojej odpowiedzi. Oczywiście cieszę się także z błędnych odpowiedzi na właściwe pytania. Trochę przemawiamy między sobą, ale cóż, taka sytuacja zdarza się wszędzie, prawda? Może spróbujemy ponownie. Dziękuję mimo wszystko za Twój wkład.

Napisany przez ADMCI4
O 12:50 bym wszedł. O 13:20 spekulacyjnie być może mała ilość ABBIH (Strike 12.50, termin do marca) - dobrze, być może są lepsze opcje, które trzeba sprawdzić...

Napisany przez aktienfreund
Kursy poniżej 13 CHF należą do przeszłości.Przychód na akcję w tym roku, według raczej ostrożnych szacunków, wynosi 0,60 CHF (FuW).Wskaźnik Kurs/Zysk na poziomie 25 jest uzasadniony, biorąc pod uwagę obecne globalne tempo wzrostu ABB.Teoretycznie oznacza to kurs w wysokości 15 CHF.?Kursy między 13 a 13,50 CHF są więc okazją do zakupu. Gdybym nie był już tak silnie zaangażowany w ABB (EP = 7 CHF), zdecydowałbym się na zakup.?Pozdrowienia, fan akcji

Napisany przez speedskater
Dziwne, właśnie przeczytałem ten sam post na innym portalu! Czy musisz promować ABB na 2 portalach, czy może w końcu nie jest to zysk w wysokości 40%?

speedskater pisze: Dziwne, właśnie przeczytałem ten sam post na innej platformie! Czy celowo promujesz ABB na dwóch portalach, czy może w końcu to nie jest zysk 40%?
Nie chodzi mi o promowanie, tylko o odpowiedź dla Cybercrash. Nie rozumiem, o co chodzi z zyskiem 40%. Jestem około 100% na plusie. Pozdrawiam, przyjacielu akcji

aktienfreund pisze: Jestem na około 100% zysku.
Cieszę się z twojego sukcesu, sam dostałem wcześniej lekkie drżenie kolan. ops: Ale w międzyczasie zyski też nie zaszkodzą! I zawsze jesteśmy mądrzejsi w retrospekcji!

Napisany przez Dany1
Cześć cybercrash Poza stwierdzeniem Kursy poniżej 13 CHF należą do przeszłości. chciałbym zgodzić się z opinią znajomego z branży akcji. @aktienfreund Powyższe stwierdzenie jest obecnie aktualne i może zostać jutro przestarzałe. Na giełdzie zasadniczo wszystko jest możliwe.

Również: Kto wsiadł wczoraj za 13,40 CHF, ten już dzisiaj znajduje się w strefie zysku z kwotą 14 CHF, czyli 5%. Nieźle, co nie? Nadal pozostaję przy bardzo pozytywnej ocenie ABB. 8) Pozdrowienia, przyjacielu akcji

Napisany przez ADMCI4
Po wielu dobrych raportach korporacyjnych ABB na pewno przedstawi dobre wyniki. Jaka jest wasza opinia? Czy zostaną przewyższone szacunki analityków?

tomi58 pisze: Po wielu dobrych raportach korporacyjnych ABB na pewno przedstawi dobre wyniki. Jaka jest wasza opinia? Czy prognozy analityków zostaną przekroczone?
Wątpię! Analitycy teraz trochę szaleją. Ostatnim przykładem jest CSG. Pomimo rekordowych wyników kurs akcji spada! -7%. Nie sądzę, że ABB będzie w stanie przeciwstawić się temu atakowi. Z drugiej strony, po tym może być jakieś dość przyzwoite ceny, być może nawet do wejścia? Jeśli jesteś zainwestowany w ABB, radziłbym szybko wyjść przed ogłoszeniem wyników, a po wynikach wrócić! Moim zdaniem ryzyko, że analitycy zniszczą twoją wydajność, jest zbyt duże.

Napisany przez ADMCI4
Łyżwiarz szybki, dobrze, musisz już trochę się zróżnicować. Oczywiście, to jest ekstremalna inwestycja, ale akcje CS także bardzo wzrosły w odpowiedzi na dane liczbowe. Jesteśmy teraz z powrotem tam, gdzie byliśmy 10 stycznia... Z Abb też poszło w górę, ale od dłuższego czasu jest cicho, jakby cisza przed burzą. Nie trzymam swoich pozycji w zimnym, choć mogłaby to być bezpieczniejsza opcja. Kto wie, może jutro padnie dobre słowo w sprawie procesów asbestowych i akcja nie pójdzie pod prąd w kierunku południowym? Kto wie. Ale bezpieczniejszą opcją byłby wyjście, zgadzam się z tobą Łyżwiarzu.

Napisany przez ADMCI4
Zürich (AWP) - Firma ABB Ltd jest niemal na finiszu Afery Azbestowej. Jeśli do 21 lutego nie będzie żadnych sprzeciwów, sędzia rejonowy odpowiedzialny za sprawę 28 lutego poprze zrewidowany plan reorganizacji Combustion Engineering (CE). Następnie rozpocznie się kolejny 30-dniowy okres na składanie sprzeciwów. Skonsolidowane rezerwy na rozliczenia związane z azbestem w USA wynosiły 1128 mln USD na koniec grudnia 2005 roku, co oznacza wzrost o 105 mln USD w porównaniu z końcem 2004 roku - jak informuje ABB w czwartek. Wzrost ten wynika z ponownej wyceny akcji ABB przewidzianych do spłacenia zobowiązań związanych z azbestem. Paralelny plan reorganizacji dotyczący roszczeń wobec amerykańskiego oddziału Lummus Global, któremu 96% powodzeniem poparli powodowie, nie został jeszcze złożony do zbadania przez odpowiedni sąd upadłościowy. Zurich (AWP) - Firma ABB Ltd zwiększyła przychody o 9% do 22 442 mln USD (wzrost o 9% w stosunku do poprzedniego roku), a zapisy zostały zwiększone o 9% do 23 581 mln USD (21 586 mln USD). Zysk operacyjny EBIT wzrósł o 67% do 1742 mln USD (1046 mln USD), co odpowiada marży EBIT na poziomie 7,8% (5,1%). Zysk netto wyniósł 735 mln USD - podała firma przemysłowa w czwartek. W poprzednim roku zanotowano stratę w wysokości 35 mln USD. ABB zamierza wypłacić dywidendę w wysokości 0,12 CHF po raz pierwszy od dłuższego czasu. ABB tym samym niemal zrealizowała oczekiwania analityków pod względem przychodów, ale znacznie przeszła je pod względem zysku. Konsensus AWP dla przychodów wynosił 22 786 mln USD, dla EBIT 1673 mln USD, a dla zysku netto 687 mln USD. Do tego dobrego wyniku przyczynił się ciągle dobry rozwój rynków oraz dalsze poprawy operacyjne - pisze ABB. Faza dochodowego wzrostu organicznego została pomyślnie rozpoczęta, powiedział cytowany w komunikacie dyrektor generalny Fred Kindle. Dług netto wynosił wciąż 508 mln USD na koniec 2005 roku, a na koniec września wynosił 866 mln USD. W czwartym kwartale przychody wyniosły 6062 mln USD (5937 mln USD), a zapisy wynosiły 5571 mln USD (5200 mln USD). Zysk EBIT wzrósł do 520 mln USD (250 mln USD), a zysk netto wyniósł 222 mln USD (-223 mln USD). Na ile procent ujemnych sięgnie to, zastanawiając się? :roll:

Liczby dzisiejszego dnia z 2005 roku są obecnie obniżone. Kurs przed otwarciem rynku jest dodatni. Pozdrowienia, Rich

Musze znów sam obliczyć wskaźnik P/E, bo nie są w stanie podać zysku na akcję! Raportowanie bilansowe nadal jest zacofane i zdecydowanie nie jest wzorcowe. 750 mln zysku, 2000 mln akcji, więc obliczam nowy wskaźnik P/E przy kursie 14 do 37. Przewodnik po akcjach ma wskaźnik P/E wynoszący 36 dla 2005 roku i 23 dla 2006 roku, z przewidywanym zyskiem w wysokości 950 mln. Mimo dywidendy, nie jest to dla mnie transakcja kupna.

To zajęło bardzo, bardzo, bardzo długo, ale dziś nawet nieporównywalne cudowne schludne ABB jest kluczowane, to prawdziwe święto? Za kilka godzin liczba 15 będzie na wstrząsanie. W końcu, PE wciąż jest dla mnie zdecydowanie zbyt wysokie w porównaniu z innymi prawdziwymi inwestycjami wartościowymi.

Napisany przez ADMCI4
Gdzie, waszym zdaniem, Abb będzie za 6 miesięcy :?: :?:

Prognozy kursów zawsze są trudne. Nie chcę ryzykować i wypowiadać się na ten temat. Jestem w ABB od 2000 roku. Co to oznacza? Nadal daleko za EP. :wink: Pozostawiam je po prostu i mam nadzieję, że kurs będzie kontynuował wzrost. Nie zwracam zbyt wiele uwagi na wskaźnik PE. Dobrze zarządzana firma, księgi zamówień są pełne, zyski będą rosły w nadchodzących miesiącach. Więc kursy powinny również znowu wzrosnąć. Pozdrowienia Rich

Napisany przez beta
Cześć razem Zawsze chciałem podzielić się czymś o firmie ABB,...nawet jeśli to tylko link :lol: https://www.manager-magazin.de/unternehmen/artikel/0,2828,409035,00.html 600 mln $ dla prawników.....Wow :shock: Pozdrawiam

Napisany przez Simona
Osobiście nie mam żadnego. Jednakże dobrze znany i lubiany biuletyn giełdowy ma takie (dzisiejsze wydanie): Tekst: Zdecydowanie lepiej niż pozostałe Blue Chips rozwijał się ABB. Wraz ze wzrostem do nowego rekordowego poziomu, wygenerowała nowy sygnał kupna. Teraz spodziewamy się jeszcze krótkiej konsolidacji, a następnie wzrostu do 18.-....... Może ci to pomoże? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez freetrader
Oczekiwania analityków nie zostały spełnione, moim zdaniem dalszy rozwój wykresu ABB wygląda jednak pozytywnie, biorąc pod uwagę wypowiedź dyrektora generalnego, że 2006 będzie rewelacyjnym rokiem. Vontobel wycenia fair value na 21,00 CHF. Oto komunikat dotyczący wyników (Link do ABB: https://www.abb.com/global/seitp/seitp202.nsf/0/f557b27ddcac0810c125715400560b43?OpenDocument): ABB publikuje słabszy niż oczekiwano zysk netto za I kwartał zaskakujące koszty związane z azbestem UPDATE (Aktualizacja z detalami dotyczącymi kosztów azbestowych, wyników kluczowych rynków, działów) ZURYCH (AFX) - ABB Ltd. zgłosiła słabszy od oczekiwanego zysk netto za I kwartał w wysokości 204 mln USD, w porównaniu do 199 mln w analogicznym okresie poprzedniego roku, głównie z powodu nieoczekiwanych kosztów w wysokości 89 mln USD związanych z rozliczeniem zobowiązań azbestowych w USA. Analitycy prognozowali, że zysk netto wyniesie średnio 224 mln USD. Ale EBIT w okresie wzrósł do lepszego niż oczekiwano poziomu 509 mln USD z 391 mln USD, w porównaniu do średniej prognozy na poziomie 464 mln USD. Przychody w wysokości 5,420 mld USD były nieco poniżej konsensusu, ale wzrosły z 5,060 mld rok wcześniej, podczas gdy nowe zamówienia wzrosły do 7,090 mld USD z 6,166 mld USD. Analitycy prognozowali wzrost przychodów do 5,487 mld USD. W przyszłości ABB przewiduje, że środowisko biznesowe w pozostałej części 2006 roku pozostanie pozytywne. W ciągu pierwszego kwartału zamówienia i sprzedaż były wyższe we wszystkich regionach i wszystkich działach, z wyjątkiem robotyki i działań nierdowych, jak poinformowała szwedzko-szwajcarska grupa inżynieryjna. W pierwszym kwartale osiągnęliśmy silny wzrost opierający się na zyskach... Traktowanie księgowe akcji związanych z azbestem stłumiło w inny sposób solidny wzrost zysku netto - powiedział dyrektor generalny Fred Kindle. ABB w kwietniu przeniosła aktywa - w tym około 30 mln własnych akcji, należności ubezpieczeniowe i weksle - do Trustu Azbestowego Osobistych Uszkodzeń. Trust został utworzony w ramach planu reorganizacji ABB dla teraz nieistniejącej jednostki w USA Combustion Engineering (CE), który został potwierdzony 1 marca 2006 roku i skutecznie kończy lata sporów sądowych związanych z azbestem. W pierwszym kwartale wzrost zamówień był największy na Bliskim Wschodzie i w Azji, napędzany przede wszystkim rosnącym zapotrzebowaniem na dodatkową moc i infrastrukturę przemysłową związane z wzrostem gospodarczym i wysokimi cenami ropy naftowej, jak podała ABB. Zamówienia w Azji wynikały z dalszego silnego popytu z Chin, ale także z Indii oraz kilku innych wschodzących krajów azjatyckich, podał producent. W Europie i Amerykach zamówienia dotyczyły modernizacji sieci energetycznych i poprawy wydajności istniejącej produkcji przemysłowej. Zamówienia rosły najbardziej w biznesie systemów sieciowych, głównie wyniku dużego zamówienia z Bliskiego Wschodu, podczas gdy biznes stacji transformatorowych również rozwijał się pozytywnie, dzięki dużym zamówieniom z Bliskiego Wschodu, Wielkiej Brytanii i USA, jak podano w firmie. Rynki nadal rozwijały się korzystnie w I kwartale 2006 roku, zwłaszcza w sektorach ropy i gazu, transportu, usług publicznych i morskich, co prowadzi do gwałtownego wzrostu ze strony odbiorców końcowych, a także producentów oryginalnych części zamiennych i integratorów systemów - dodano. Podwyżki cen, głównie odzwierciedlające wzrost kosztów surowców, przyczyniły się również do wzrostu przychodów, dodano. W dziale automatyki przemysłowej wzrost bazowych zamówień w I kwartale więcej niż zrekompensował niższe duże zamówienia w porównaniu z rokiem poprzednim. W dziale robotyki zarówno sprzedaż, jak i zamówienia pozostały w tyle za wynikiem rok wcześniej. Według spółki ABB wynika to głównie z mniejszego strumienia przychodów z wieloletniego zamówienia wygranego w USA dwa lata temu. Pozwolenia na wykonanie zamówień ABB wynoszą obecnie 13,948 mld USD, o 8 proc. więcej w porównaniu z tym samym kwartałem w 2005 roku. Przepływ pieniężny z działalności operacyjnej wyniósł 39 mln USD, wzrost o 249 mln USD w porównaniu z rokiem poprzednim, podczas gdy zadłużenie netto zmniejszyło się o 81 mln USD do 427 mln USD, poinformowała firma. Stawka podatkowa ABB za pierwszy kwartał wyniosła 32 proc. w porównaniu z 34 proc. rok temu. afx.zurich@afxnews.com at/scs/vs/vs

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata