Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Co zrobić z dziedziczonymi funduszami?

Napisany przez anmaca
Cześć, Dziedziczyłem konta z następującymi funduszami i nie mam pojęcia, co teraz z nimi zrobić. Wiem tylko, że w przeszłości poniosły duże straty, ale obecnie znów zyskują na wartości. Gartmore Continental European Blackrock BGF Strategic Allocation Fund Templeton Growth Fund Mam 50 lat i aktualnie nie potrzebuję tych pieniędzy. Ponieważ moja emerytura będzie bardzo niska, mogłyby one stanowić dobre zabezpieczenie na starość. Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji na ten temat?

Napisany przez EuroPaule
Cześć, poniżej prezentuję rozwój wspomnianych funduszy w ciągu ostatnich pięciu lat: Gartmore i Templeton to czyste fundusze akcyjne, Blackrock to fundusz mieszany (akcje i obligacje). Patrząc tylko na to portfolio, ma ono dość wysoki udział akcji. Powszechna zasada mówi: udział akcji (%) = 100 - wiek życia. Dla Ciebie oznacza to, że udział akcji na poziomie 50% mógłby do Ciebie pasować. Ale jest to bardzo ogólna zasada. Oczywiście twoje osobiste doświadczenie i skłonność do ryzyka odgrywają istotną rolę. Dlatego nie jest możliwe udzielenie tutaj w forum tak ogólnej, sensownej rekomendacji. Co do funduszy: Są one zawsze tak dobre, jak dany rynek. Jeśli akcje spadają, spadają także fundusze akcyjne. Oczywiście to samo dotyczy wzrostów. Generalnie jest kompletnym nonsensem sądzić, że można wnioskować o przyszłości na podstawie przeszłości! Moja sugestia dla Ciebie: Oderwij się od tego, co zmarły planował, kupując te fundusze. Wartość tych funduszy teraz stanowi część Twojego majątku. Jeśli chcesz mieć w nich akcje lub fundusze mieszane, możesz zachować odpowiednie pozycje. W przeciwnym razie: sprzedaj udziały i zainwestuj pieniądze zgodnie z Twoim planem. Pozdrawiam, Paule

Napisany przez anmaca
Cześć, Dzięki wielkie, drogi Paule. W cichy sposób liczyłem, że ktoś podejmie decyzję za mnie. Sprawdzę alternatywne formy inwestycji. konto oszczędnościowe obecnie przynosi mi zbyt mały zysk. Jednakże jestem zbyt konserwatywny dla funduszy akcyjnych i dodatkowo nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Pozdrowienia Anmaca

Napisany przez Info-Kai
anmaca pisze: konto oszczędnościowe przynosi mi obecnie zbyt niski zysk. Jednak jestem zbyt konserwatywny dla funduszy akcyjnych i dodatkowo nie mam z nimi doświadczenia.
Cześć, masz naprawdę poważny problem. Obecnie stopy zwrotu są po prostu bardzo niskie. Dla bezpiecznych inwestycji, najlepszym przykładem zawsze są niemieckie obligacje rządowe, zysk wynosi około 2,5% na 2 lata. Dla 5 lat lub dłużej może być około 3,5% (ale obecnie raczej nie zalecane). Jednakże stopy zwrotu są tylko subiektywnie tak niskie. Rzeczywisty zysk netto (oprocentowanie minus inflacja) nie jest niższy niż zwykle. Zazwyczaj przy 2% inflacji mamy około 5% odsetek. Teraz przy około 0,5% inflacji jest to 3,5%. W sumie otrzymujemy tę samą wartość. Jeśli ktoś oferuje Ci obecnie wyższy zwrot, musisz liczyć się z (znacznie) większym ryzykiem... . Pozdrowienia, Kai

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata