Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Jakość rozmów doradczych w bankach i kasach oszczędnościowych

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy użytkownicy tego forum. Gdzieś ostatnio usłyszałem lub przeczytałem, że coś zmieniło się w rozmowach doradczych w bankach i kasach oszczędnościowych. O ile mi wiadomo, teraz mają być prowadzone protokoły. Oznacza to, że klientowi zostanie przedstawiony wykonany protokół, a on musi potwierdzić, że rozmowa naprawdę odbyła się z tymi treściami? Bo właśnie przy moim ostatnim spotkaniu w banku nie zauważyłem, że cokolwiek zostało zprotokołowane. A to było dopiero dwa tygodnie temu. Kiedy wchodzi w życie ta zmiana??? Pozdrowienia, Bastian

Napisany przez yamahama
Od początku tego roku obowiązuje ta zasada. Oznacza to, że każdy klient po rozmowie doradczej otrzymuje protokół, który musi podpisać. Oczywiście klient powinien wcześniej przeczytać - i zrozumieć - protokół. Ten, kto tego nie zrobi i po prostu podpisze, dostarcza bankowi dokument, na podstawie którego bank może przerzucić całą odpowiedzialność na klienta.

Napisany przez Moneyman
Dobry wieczór Bastianie, obowiązek ustawowy sporządzenia tzw. protokołu doradczego obowiązuje od 01.01.2010 roku. Dotyczy to jednak tylko rozmów dotyczących inwestycji. Z poważaniem Moneyman

Napisany przez Doso
Nie trzeba podpisywać protokołu, to powszechny błąd. Wręcz zaleca się nie podpisywać, ponieważ banki mogą użyć tego sądowo jako zgody w przypadku sporu - a na protokole, być może nawet spreparowanym, mogą być uwzględnione kwestie, o których w ogóle nie było mowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata