Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszczędzanie funduszy - Templeton Global Bon LU0152980495

Napisany przez 1cent
Cześć drodzy użytkownicy, jestem nowy i jeszcze nie znam się zbyt dobrze! Chciałbym zainwestować 1000-1500 euro w fundusz Templetona i oszczędzać około 30 euro każdego miesiąca! Dlaczego tak mało? Chciałbym zdobyć pierwsze doświadczenia. Do tej pory oszczędzam około 250 euro miesięcznie w ING-DiBa i innych! Resztę chciałbym dalej inwestować w DiBa, bo lepiej dmuchać na zimne... To powinien być zrównoważony fundusz akcyjny. Czy ktoś może mi pomóc? Templeton Global Bon... LU0152980495

Napisany przez Info-Kai
1cent pisze: powinien to być fundusz akcji. Czy ktoś może mi pomóc? Templeton Global Bon... LU0152980495
Cześć, witaj w świecie inwestorów! Żądany fundusz nie spełnia jednak Twoich wymagań. To nie jest fundusz akcyjny, ale obligacji. Czyli taki, który inwestuje w obligacje o stałym oprocentowaniu. Jeśli miałeś na myśli fundusz akcji międzynarodowych, to zobacz poniższe przykłady (bez pretensji do kompletności): M&G Global Basics DWS Vermögensbildung I Carmignac Investissement Pozdrowienia, Kai

Napisany przez 1cent
Dziękuję bardzo! Jak łatwo zauważyłeś, prawie nie mam pojęcia! Mówiono mi, że Templeton jest bardzo udanym funduszem akcyjnym, założonym około 1954 roku......

Napisany przez Info-Kai
1cent pisze: templeton jest jednak bardzo udanym funduszem akcyjnym, tak mi powiedziano? założony w 1954 czy jakoś tak.............
Cześć, Tutaj dochodzi do pomieszania. Templeton to ten fundusz: fondsweb.de – Templeton Growth Fund, Inc. Templeton to nazwa spółki funduszu (po fuzji obecnie Franklin Templeton). Istnieje wiele innych funduszy z nazwą Templeton. Global Bond na pewno nie jest tym, o którym mówisz. Global Bond to obligacje na całym świecie. To zupełnie coś innego. Co do Templeton Growth Fund (od teraz TG): Prawdą jest, że to prawdziwa klasyka. W przeszłości inwestowanie w ten fundusz zazwyczaj oznaczało dobry wybór, chociaż czasami wyglądało inaczej. Istnieje szansa, że ten trend utrzyma się również w przyszłości na długim dystansie. Jednak jego strategia inwestycyjna szczególnie ucierpiała w wyniku kryzysu finansowego. Uważam, że potrzeba czasu, aby zarządzanie funduszem odzyskało swoją siłę. Dlatego go nie wymieniłem. Poza tym, TG to choć mit, to nie jest jednak topowy fundusz, co pokazuje ta tabela porównująca go z funduszami, które ja wymieniłem: Proszę teraz nie bierze ślepo Global Basics tylko dlatego, że jest na górze. On także niesie ze sobą największe ryzyko! Być może przeczytaj, czym różnią się od siebie te fundusze, i spróbuj zrozumieć, dlaczego ich wyniki są tak różne! Taka inwestycja będzie bardziej opłacalna niż regularna wpłata miesięczna! Sugestia: Międzynarodowe fundusze niosą ze sobą zawsze ryzyko walutowe. Zastanów się, czy chcesz to brać pod uwagę. W ostatnich latach strata dolara amerykańskiego względem euro dużo kosztowała w poziomie zwrotów, jak pokazuje porównanie z europejskim funduszem akcyjnym: Fidelity ma zresztą podobne problemy jak TG, z mojego punktu widzenia porównanie jest zatem całkiem przydatne. Pozdrowienia Kai

Napisany przez assecure
Cześć, Warren Buffet - jeden z najbogatszych ludzi na świecie - kiedyś powiedział, że nie kupuje niczego, czego nie rozumie. Zanim zainwestujesz w niestabilny fundusz akcyjny, którego rozwój zawsze musisz monitorować, zadajesz pytanie o analizę finansową. Między lokatą terminową a funduszem akcyjnym jest wiele możliwych inwestycji! Pozdrowienia assecure

Napisany przez EuroPaule
assecure pisze: Zanim zainwestujesz w fundusz akcyjny podatny na wahania, którego rozwój musisz stale obserwować, pojawia się pytanie o analizę finansową. Między lokatami terminowymi a funduszem akcyjnym jest wiele możliwych inwestycji!
Cześć! Fundusz z akcji? To rzeczywiście coś innego. Zazwyczaj znam tylko bulion warzywny, wołowy i rybny! Czy ten Pan Buffet jest więc czymś w rodzaju Pana Schubecka, Pana Lafera czy Pana Lichtera? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 1cent
assecure pisze: Cześć, Warren Buffet - jeden z najbogatszych ludzi na świecie - kiedyś powiedział: nie kupuje niczego, czego nie zrozumiał. Zanim zainwestujesz w fundusz akcyjny podatny na wahania, którego rozwój musisz zawsze obserwować, warto zastanowić się nad analizą finansową. Pomiędzy lokatami terminowymi a funduszami akcyjnymi jest wiele możliwych inwestycji! Pozdrowienia assecure
Tak, masz pewnie rację! Już podjąłem 2 próby! W pierwszym banku chcieli, abym zebrał wszystkie pieniądze i umieścił je na książeczce oszczędnościowej. (no cóż, nie mam tak wielu pieniędzy teraz, ale odpowiedź banku brzmiała jeśli mam xxx.xxxx tysięcy euro, to możemy rozmawiać o budowaniu majątku! W drugim banku doradca próbował sprzedać mi ubezpieczenia i polisę na życie! Okej, to wszystko pięknie. Ale jeśli przyszedłem specjalnie (w późnych popołudniowych godzinach), chciałbym również dowiedzieć się czegoś o funduszach. Moim zdaniem większość doradców bankowych nie ma pojęcia. A większość ekspertów chciałaby inwestować swoje pieniądze w Templetona. Ale nie mają pojęcia. No cóż, chcę się dokładnie dowiedzieć, dlatego jestem tutaj............

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata