1cent pisze:
templeton jest jednak bardzo udanym funduszem akcyjnym, tak mi powiedziano? założony w 1954 czy jakoś tak.............
Cześć,
Tutaj dochodzi do pomieszania. Templeton to ten fundusz:
fondsweb.de – Templeton Growth Fund, Inc.
Templeton to nazwa spółki funduszu (po fuzji obecnie Franklin Templeton). Istnieje wiele innych funduszy z nazwą Templeton. Global Bond na pewno nie jest tym, o którym mówisz. Global Bond to obligacje na całym świecie. To zupełnie coś innego.
Co do Templeton Growth Fund (od teraz TG):
Prawdą jest, że to prawdziwa klasyka. W przeszłości inwestowanie w ten fundusz zazwyczaj oznaczało dobry wybór, chociaż czasami wyglądało inaczej. Istnieje szansa, że ten trend utrzyma się również w przyszłości na długim dystansie.
Jednak jego strategia inwestycyjna szczególnie ucierpiała w wyniku kryzysu finansowego. Uważam, że potrzeba czasu, aby zarządzanie funduszem odzyskało swoją siłę. Dlatego go nie wymieniłem.
Poza tym, TG to choć mit, to nie jest jednak topowy fundusz, co pokazuje ta tabela porównująca go z funduszami, które ja wymieniłem:
Proszę teraz nie bierze ślepo Global Basics tylko dlatego, że jest na górze. On także niesie ze sobą największe ryzyko!
Być może przeczytaj, czym różnią się od siebie te fundusze, i spróbuj zrozumieć, dlaczego ich wyniki są tak różne!
Taka inwestycja będzie bardziej opłacalna niż regularna wpłata miesięczna!
Sugestia:
Międzynarodowe fundusze niosą ze sobą zawsze ryzyko walutowe. Zastanów się, czy chcesz to brać pod uwagę. W ostatnich latach strata dolara amerykańskiego względem
euro dużo kosztowała w poziomie zwrotów, jak pokazuje porównanie z europejskim funduszem akcyjnym:
Fidelity ma zresztą podobne problemy jak TG, z mojego punktu widzenia porównanie jest zatem całkiem przydatne.
Pozdrowienia
Kai