Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy samochód służbowy jest ubezpieczony przez prywatne ubezpieczenie OC samochodu osobowego?

Napisany przez ADMCI4
W zeszłym tygodniu miałem rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko związane z IT w dużej firmie. Jeśli otrzymam to stanowisko, co zakładam, będę również uprawniony do samochodu służbowego. Nigdy wcześniej go nie miałem, więc nie wiem, na co zwrócić uwagę. Za co jestem odpowiedzialny w przypadku tego samochodu i co pokrywa pracodawca? Czy powinienem ubezpieczyć ten samochód przez moje zwykłe ubezpieczenie komunikacyjne, czy jest on automatycznie objęty ubezpieczeniem pracodawcy? Kto pokrywa ewentualne naprawy? Jak dużo muszę opodatkować samochód służbowy? Dziękuję za informacje, Maximilian

Re: Czy samochód służbowy jest ubezpieczony przez prywatne ubezpieczenie OC samochodu osobowego?

Napisany przez ADMCI4
Szkoda, że nikt tutaj jeszcze nie odpowiedział - pytanie, które z pewnością może zainteresować innych: W przypadku samochodu służbowego, pracodawca pokrywa koszty, a pracownik płaci 1% ceny katalogowej nowego samochodu jako podatek. Zazwyczaj otrzymuje się również kartę paliwową. Często można także używać samochodu prywatnie do określonego limitu kilometrów/rok. Jeśli pracodawca nie zgodzi się na to, należy prowadzić dziennik przejazdów. I to dokładnie, oznacza to: Wyjazd z domu do klienta 1 od klienta 1 do klienta 2 od klienta 2 do klienta 3 od klienta 3 do domu.....<---to NIE jest żart!!! Dodatkowo warto zauważyć, że należy myśleć również o przyszłości: Po 6 lub 7 latach traci się swoją własną zniżkę za bezszkodową jazdę. Należy co 6 lat raz zarejestrować samochód na siebie. W przeciwnym razie można się zdarzyć, że po 10 latach i nowym własnym samochodzie, mimo 20 lat bezszkodowej jazdy, zacznie się od 140%.

Napisany przez PI112
Cześć, w zasadzie zgadzam się z Gästin. Niemniej jednak w wyjaśnieniu dotyczącym przeliczania własnego ubezpieczenia pojawił się błąd. Stawka SF pozostaje początkowo niezmieniona przez 7 lat. Po upływie tego czasu procenty nie są automatycznie tracone. Odpowiednia klasa SF rozwija się ponownie wstecz, co roku. Oznacza to, że z SF15 w 8. roku staje się SF14 i tak dalej. Zatem zajmie to łącznie 15+7 lat, zanim powrócimy do 140%. Pozdrowienia

Napisany przez ins123
PI112 pisze: Cześć, Klasyfikacja SF pozostaje bez zmian przez pierwsze 7 lat. Po upływie tego czasu procenty nie są automatycznie tracone. Odpowiednia klasa SF rozwija się znowu wstecz rok po roku. To znaczy, z SF15 w 8 roku staje się SF14 itd. W rezultacie zajmie to najpierw 15+7 lat, aby ponownie osiągnąć 140%. Pozdrowienia
nieprawda, że we wszystkich ubezpieczycielach samochodowych, które znam, procenty przepadają po 7 latach. Gość ma całkowitą rację w swoim wpisie. Dobre wskazówki.

Napisany przez ADMCI4
ins123 pisze: nie, we wszystkich ubezpieczycielach samochodowych, których znam, zniżki przepadają po 7 latach. Gość ma w pełni rację w swoim poście. Dobre wskazówki.
to jest problem, znasz za mało osób :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata