Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Lufthansa

Napisany przez beta
Lufthansa jest na mojej liście życzeń. Za 12 EUR pozwoliłbym sobie na porcję, ale przegapiłem okazję. Dobrze zarządzane przedsiębiorstwo, ....pozdrawiają mistrzostwa świata w piłce nożnej. Jak zawsze należy zwrócić uwagę na cenę ropy i ptasią grypę. Pozostaje na liście do roboty. Muszę dołączyć do tego raport z Handelsblatt, aby pokazać (ostatnia sekcja), jak dzisiaj zachowują się analitycy: Po prostu głupio. ----------------------------- Handelsblatt, 19.01.06 09:13 Lufthansa przed otwarciem rynku mocna Frankfurt (dpa-AFX) - Akcje Lufthansy w czwartek, przed otwarciem sesji, znacząco wzrosły po publikacji wstępnych danych za 2005 rok. Na Lang & Schwarz cena akcji największej niemieckiej linii lotniczej wczesnym rankiem wynosiła od 12,66 do 12,75 euro. Na Xetrze dzień wcześniej wynosiła -0,64 procent, czyli 12,45 euro. Niemiecki indeks główny, DAX, według Düsseldorfer jest trochę mocniejszy. Linia lotnicza w zeszłym roku zarobiła znacznie więcej niż oczekiwano, a według wstępnych danych za rok obrotowy 2005 oczekuje się około 550 mln euro zysku operacyjnego. Dotychczas prognozowano tu znacznie ponad 400 mln euro. Powodem takiego wzrostu był dobry przebieg biznesu w segmencie pasażerskim pod koniec roku. Oczekiwania rynku wynosiły 520 mln euro i dane zostały odebrane pozytywnie przez inwestorów - powiedział frankfurcki makler giełdowy. Ponadto cena ropy wracała nieco w dół, co również poprawiało nastroje wobec akcji. Po ostatniej korekcie cen akcji, dla analitków papier znów stał się interesujący po przekroczeniu poziomu 12,50 euro. Jeden z analityków nie ocenił zysku operacyjnego około 550 mln euro jako dużej pozytywnej niespodzianki. Szacunki rynku różniły się bardzo, miały wartości między 400 a 630 mln euro. Własne oczekiwania na poziomie 615 mln nie zostały spełnione - dodał. Z jego punktu widzenia akcje mogą raczej trochę stracić... :?:

Napisany przez richard100
Cześć Beta, Jeśli inwestujesz w linię lotniczą, co ja nie robiłem od straty związaną z Swissiar, to tylko w Lufthansę. To moje osobiste zdanie. Nawiasem mówiąc, jednym z moich najgorszych doświadczeń na giełdzie było to: Jako akcjonariusz Swissair doznałem całkowitej straty. Jedyny przypadek do tej pory. Swissair był moim długoletnim pracodawcą. Czyli miałem wgląd, znajomości zarządzania produktami... Nic to nie dało. :cry: Prawdopodobnie nadzieja, chciwość, samozachwyt były silniejsze. Trudno zawsze uwzględnić wszystkie czynniki. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4

Napisany przez beta
Czasowanie jest wszystkim. I mimo to zawsze pojawiają się nieprzewidziane sytuacje... Być może tytuły linii lotniczych powinny konsekwentnie być łowione tylko przez złych nurków. Od tych nurków dochodzą zawsze gwałtowne... Jak powiedział pewien użytkownik lata temu w Borsalino: Jeśli akurat nie spadają na ziemię albo walczą z cenami paliwa, to są strajkowane.... :shock: Jest w tym trochę prawdy.... Pozdrowienia ----------------------------- Aktualnie interesujące na co dzień: LHACH CALL Cena wykonaniaEUR 12.5 Data wygaśnięcia 17.03.06

Jeśli musi to być inwestycja w linię lotniczą... :wink: To zdecydowanie w Lufthansę. Linia lotnicza z najlepszymi perspektywami. Dochód z dywidendy również zaczyna się powoli poprawiać. Prawie 4% Pozdrowienia, Rich Akcje Lufthansy według handlowców przyciągną zainteresowanie. Pomimo skrajnie wysokich cen paliwa lotniczego w zeszłym roku, linia lotnicza zwiększyła zyski operacyjne o około połowę. Bezpośrednio po zakończeniu posiedzenia rady nadzorczej na lotnisku we Frankfurcie firma ogłosiła w środę, że zysk operacyjny wynosi obecnie 577 milionów euro, podczas gdy w poprzednim okresie było to 383 miliony euro. Jest to powyżej podniesionej w styczniu prognozy Lufthansy w wysokości 550 milionów euro, chociaż nieco poniżej oczekiwań analityków pytanych przez dpa-AFX, którzy średnio liczyli na 601 milionów euro. Komentarze analityków mogą również wpłynąć na kursy odpowiednich firm. UBS podniosło akcje Commerzbank z poziomu Neutralny do Kup . Według badania, cena docelowa wzrosła z 28,50 do 38 euro. Perspektywy dla Eurohypo są lepsze niż ogólnie oczekiwano. Analitycy zwrócili również uwagę na pozytywny impuls wynikający z ogólnej poprawy sytuacji w Niemczech. Jednocześnie UBS wystawiła ocenę na firmę Hypo Real Estate (HRE) na Kup z ceną docelową 66 euro.

Napisany przez beta
Cześć Rich, Die Frusthansa mam na liście od dłuższego czasu. Niestety, to nic nie daje. Przegapiłem ostatni wzrost. Jestem teraz bardzo ciekawy Air Berlin. Czy mogą one odebrać Lufthansie trochę bagażu? Ale dzisiaj jest dzień Lufthansy, wow. Pozdrawiam

Cześć Beta, Od czasu doświadczonej utraty akcji Swissair przysiągłem sobie, że nie będę już inwestować w akcje linii lotniczych. Tak też pozostaje. Zbyt ryzykowne. Zawsze dzieje się coś na tym świecie... :wink: Raz ptasia grypa, potem SARS, potem wypadek.. itd. itd. Nie, dziękuję.... koniec. Ale jak już wspomniałem, jeśli konieczne, to Lufthansa. Sprawa z listą oczekujących jest dość frustrująca. Zawsze mnie to irytuje. Dodaje się tytuł do listy. Potem cieszy się, gdy kurs nadal spada. Gdy zaczyna rosnąć, obserwuje się całą sytuację i nagle dochodzi się do wniosku: już nie chcesz do skoku. Lepiej mi idzie, gdy ustalę sobie jasny cel zakupu, a potem wchodzę. Gaue albo gstoche... :wink: Obecnie moje cele zakupu to np. AA po 37.5 Fr, KABN po 298, ZURN po 300.- Pozdrowienia Rich (Na razie zajmuję się czymś, co wyjaśnił mi kolega... :wink: Słuchawki moim towarzyszem...

Napisany przez ADMCI4
mała rekompensata dla rich (pochodzi z nzz): ******** uhg. 2 października 2001 r. obrazy wzburzonych pasażerów i długich rzędów stojących w bezruchu samolotów Swissair wstrząsnęły całym narodem. Grupa SAir upadła dzień wcześniej pod ciężarem długu w wysokości 17 mld franków. W międzyczasie na poziomie cywilnym wniesiono już kilka pozwów przeciwko osobom odpowiedzialnym za katastrofę. Likwidator Karl Wüthrich, który próbuje odzyskać pieniądze dla wierzycieli, już złożył trzy pozwy o odpowiedzialność, w tym jeden przeciwko byłemu szefowi koncernu Bruggisserowi. Pozew cywilny SAir-Obligationäre został niedawno odrzucony przez Federalny Sąd II instancji. Prokuratura w Zurychu w swoim akt oskarżenia uwzględni przestępstwa takie jak fałszowanie dokumentów, nieuczciwe zarządzanie oraz fałszywe informacje o działalności handlowej. Duże jest napięcie czasowe w przypadku nieuczciwego zarządzania, gdzie okres przedawnienia wynosi tylko siedem lat. ********** Prawdopodobnie niewiele wyniknie z tego wszystkiego. analogicznie do kryzysów w bankach kanalowych VD, GE, BE, SO.

Cześć Peitschi, Osobiście uważam, że jest tylko jeden główny winowajca, a nazywa się Bruggisser. Powinien dostać kilka lat. Corti musiał potem zjeść tę przesolona zupę, zrobił to najlepiej, jak potrafił. Prawdopodobnie nie był do tego zdolny. Moje skromne spojrzenie na tę sprawę.... :mrgreen: Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata