Re: Najtańsze ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej? / Najtańszy pojazd?
Napisany przez Tobias Claren -
- śr sty 20, 2010 1:53 pm
Cześć. Chcę porównać, ile kosztuje ustalone rocznie auto z oficjalnym tablicami rejestracyjnymi. Mam prawo jazdy od ponad 12 lat. Skąd mogę dowiedzieć się, które auto jest najtańsze w utrzymaniu? Tylko podatki/ubezpieczenie i paliwo, żadne teoretyczne koszty napraw. Obecnie strefy ekologiczne też są ważne. Więc pozostają tylko auta o niskiej mocy, które mają ponad 30 lat? W zasadzie tylko Isetta, Käfer i Trabant, które mogłyby być zwolnione z obowiązku posiadania plakietki? Ale zużycie paliwa jest jedną z najważniejszych kwestii. Idealnie byłoby 3-4 litry, maksymalnie 5 litrów. Käfer pali 8,5 litra (ekstremalnie oszczędna jazda) do 13 litrów. Musiałby zatem jeździć na gaz, aby osiągnąć 6 centów na kilometr. Co odpowiada ok. 4 litrom benzyny na 100 km. Czy istnieją inne pojazdy, które mają takie same wyniki lub lepsze? kW/KM są nieistotne, jeśli jest taniej, nawet 20 w razie potrzeby. To samo dotyczy pojemności skokowej. Czy nie istniały pojazdy o poj. 500 ccm? Taki Micra ma już prawie 1000 ccm.
Pozdrowienia...