Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Geberit

Napisany przez richard100
Geberit to solidna inwestycja. Niestety, kosztuje obecnie tyle, co nigdy wcześniej... co jest zmartwieniem dla tych, którzy nie zdążyli kupić. Należę do tej grupy osób. Oto dzisiejsze dane: AKTIENFOKUS/Geberit: Dobre wyniki i program odkupu akcji napędzają wzrost 19.01.2006 11:08:45, AWP Basic German Zurych (AWP) - Akcje Geberit AG zanotowały rano w czwartek znaczący wzrost kursu. Firma zajmująca się techniką sanitarystyczną opublikowała dane dotyczące przychodów za miniony rok obrotowy oraz ogłosiła program odkupu akcji. Analitycy uważają oba wydarzenia za pozytywne. Akcje Geberit zyskują do godziny 10:05 1,4%, osiągając poziom 1118,00 CHF, jednak obroty są niewielkie - do tej pory sprzedano tylko 2505 akcji (średnie dzienne obroty wynoszą około 14000 akcji). Rynek ogólny, mierzony SPI, jednocześnie wzrósł o 0,05% do 5864,45 punktów. Geberit zanotował wzrost przychodów na poziomie organicznym o 5,4%, do niemal 1923 mln CHF, co - jak pisze Christian Arnold z Banku Vontobel - jak zwykle spełniło wysokie oczekiwania rynku. Arnold podsumowuje tym samym ogólną opinię innych analityków. Jako szczególnie pozytywny punkt ekspert Vontobela wskazuje na nadal bardzo wysoki wzrost organiczny w czwartym kwartale. Również zapowiedziany na 2006 rok program odkupu akcji o wartości 200 mln CHF Arnold ocenia pozytywnie, chociaż jest on nieco poniżej oczekiwanego poziomu 250 mln CHF. Geberit wysyła w ten sposób wyraźny sygnał, że firma nadal przywiązuje dużą wagę do Relacji z Inwestorami i Wartości dla Akcjonariuszy - kontynuuje Arnold. Martin Hüsler z Banku Zurych-Canton (ZKB) także pozytywnie ocenia program odkupu akcji. Odkup będzie można łatwo sfinansować, mając przewidywany przepływ gotówki na poziomie około 260 mln CHF. W czwartym kwartale wzrost w Niemczech został lekko przeceniony, podczas gdy pozostałe rynki wypadły lepiej niż oczekiwano - kontynuuje Hüsler. Lombard Odier Darier Hentsch używa określenia bardzo zadowoleni na temat wieści z firmy Geberit. W szczególności organiczny wzrost w czwartym kwartale na poziomie 7,5% był znacznie powyżej oczekiwań. Należy jednak pamiętać, że warunki pogodowe w tym okresie były korzystne dla branży budowlanej i tym samym dla Geberit. Również program odkupu akcji zyskuje uznanie od LODH, chociaż jego rozmiar w wysokości około 4,4% wyemitowanych akcji jest stosunkowo mały. Dzięki temu spółka zachowuje wystarczającą elastyczność, aby skorzystać z ewentualnych okazji na rynku. Z uwagi na obecną wycenę Bank Julius Bär przypisuje akcji ograniczony potencjał wzrostu. Taka sama jest opinia Martina Hüslera z ZKB. Po ostatnim wzroście kursu powietrze dla akcji staje się rzadsze - pisze Hüsler. Niemniej jednak akcje, dzięki odkupom i pozytywnemu mom...

Napisany przez beat
Oczywiście, nie są już tanie. Często tak bywa z dobrymi rzeczami. :lol: Trochę się podnieśliśmy do 1200. Może jeszcze coś ruszy przed 16.03 (rokiem), czy później? Od lat w mojej skrzynce. Nawet jeśli sen Dornröschen trwa czasami trochę długo. Z mojego notesu: Koncentracja na technice sanitarnej, wysoka siła innowacyjna, selektywna ekspansja geograficzna, optymalizacja procesów biznesowych. W Europie Wschodniej, USA i Azji nadal wiele niewykorzystanego potencjału, ale dobra pozycjonowanie. W Europie Zachodniej dąży się do głębszej penetracji rynku. Duży potencjał w związku z zapowiadającym się ożywieniem gospodarki Niemiec, a także w Chinach. Bardzo zdrowa bilans. Zrozumiałe produkty. Jasne skupienie. Prawie monopol. Skup akcji. Częściowo uzależnione od koniunktury budowlanej. Jednak nie tak bardzo, gdyż wiele uzyskuje się w obszarze renowacji o charakterze azyklicznym, a internacjonalizacja działa jako zabezpieczenie przed tym ryzykiem.

Cześć Beat, Gratulacje z okazji tego tytułu, którego również ci zazdroszczę. Miałem go już w porcie, ale niestety sprzedałem za wcześnie. Trudno, zysk to zysk. Ale teraz nie mam ochoty dokupować na tym poziomie. Ale tak naprawdę dotyczy to wszystkich tytułów, które osiągnęły wszechczasowy szczyt. Dlatego teraz jestem trochę zagubiony. :cry: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
richard100 pisze: Ale teraz na tym poziomie nie chcę dokupywać. Dotyczy to właściwie wszystkich tytułów, które osiągnęły wszechczasowy szczyt. Dlatego teraz jestem trochę zagubiony. :cry:
Cześć Rich, Oczywiście, to nie jest rekomendacja zakupu. Jestem nawet zadowolony, że nie muszę decydować, czy wejść czy nie. Choć zastanawiam się, czy nie powinienem częściowo się wycofać. Jednak na razie tego nie widzę. Ale możesz też zobaczyć moje post z innej perspektywy: Jakie mogą być podstawy dobrego inwestycji. Czy są inne firmy o podobnych cechach, które być może są trochę taniej wycenione? Szukaj, szukaj. Kwestia wszechczasowego szczytu jest dość skomplikowana. Na przykład od pewnego czasu prawie zawsze kupowałem akcje Quadrantu. Zawsze znajdowały się na nowym rekordowym poziomie i rosły coraz bardziej. Zaczynając od 150, teraz zbliżają się do 200. Oczywiście, wolę wejść na niższym poziomie, ale to chyba nie pasuje do obecnego cyklu giełdowego. Kolejne 10% musi znowu ktoś wziąć, jeśli przyjdą. :lol:

Napisany przez ADMCI4
Rich pisze: Jestem więc obecnie trochę bezradny Oto rada: nie kupuj niczego! Spróbuj. Szwajcarskie franki nie tracą wartości! Lancelot

Cześć Lancelot, To zdecydowanie mądra rada.. :lol: Nawet z nadchodzącym wypłacaniem dywidendy nie chcę już wejść na tak wysokim poziomie. Czasy z około 2000 roku są jeszcze świeże w mojej pamięci. Jak to mówią: Nie da się tego zlikwidować. Jednak nadal jest kilka tytułów z potencjałem wzrostu. Na przykład akcje ubezpieczeniowe lub chemiczne. Ale jeśli rynek się przewróci, to doświadczenie pokazuje, że wszyscy przewracają... Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Otóż. Nie wiem, co może spowodować załamanie rynku, ale jeśli spojrzeć na wykresy z ostatnich 5 lat SMI i Dax, można powiedzieć, że w nadchodzących miesiącach powinna nastąpić poważna korekta. Nie trzeba być technikiem, aby to zauważyć. Dlatego teraz zaleca się budowanie rezerwy gotówkowej, jeśli jej nie posiadasz. Więc sprzedaj wysoko wycenione akcje! Lancelot

Napisany przez beat
Geberit poinformuje 16.03.06. Ponieważ jest to obecnie wagi ciężkie w moim portfelu, zastanawiałem się nad kilkoma sprawami. Aby to jasno wyjaśnić: Akcje pozostaną w moim portfelu prawdopodobnie jeszcze przez wiele lat, gdzie są stale obecne od 1999 roku. Chodzi mi tylko o dokonywanie zakupów i sprzedaży w odpowiednich okresach. Perspektywy długoterminowe są zbyt dobre, aby się całkowicie z nich wycofać. Raport roczny 05: 16.03.06, Q1 06: 27.04.06, Ex. Div.: 04.05.06 Zakończenie roku prawdopodobnie nie przyniesie żadnych wielkich niespodzianek, ponieważ przychody już są znane, a reszta powinna mieścić się w normie. Ważny będzie więc prognozowany rozwój. A jest bardzo dobry... Q1 06 będzie super, ponieważ (ze względu na Wielkanoc w kwietniu) ma 2 dni więcej. Q1 05 zanotowało spadek w tempie wzrostu organicznego. Podwyżki cen i dobra koniunktura w budownictwie mają swój udział. Dlatego Q1 06 będzie super. Dla psychologii inwestora ważne jest, że w głównym rynku Niemiec pierwszy raz po latach spadku odnotowuje się lekki wzrost. Ponieważ zdolności produkcyjne na pewno nie są jeszcze w pełni wykorzystane, można tam oczekiwać poprawy marż. W Szwajcarii - gdzie większość akcjonariuszy ma swoje akcje, budownictwo przeżywa rozkwit. Uruchomiony program odkupu akcji działa wspierająco na cenę akcji. Uważam, że obecny kurs 1250 do wyników Q1 będzie się utrzymywał. Jeśli do końca marca kurs osiągnie 1325, dokonam realizacji zysków w 2 z 5 partii. Po Q1 kurs - z pozytywnymi komentarzami i ewentualnie podniesionym dywidendą - przekroczy 1350. Skorzystam z dywidendy i sprzedam dwie partie w maju... Zmienna lato lub burzliwa jesień stworzą okazje do zakupu - przy 1200 - aby osiągnąć 5 pozycji, co jest opłacalne, ponieważ 2007 roku zapowiada się obiecująco. Inne opinie? P.S.: Zawsze jest inaczej! Notatki: Niemcy wzrost w okolicach 3%, co z uwagi na duże znaczenie nadal silnie hamować będzie łączne przychody grupy. W Szwajcarii Geberit ma zamiar wzrosnąć o około 8% w 2006 roku, a w 2007 nieco mniej. W Anglii rozwiązania podtynkowe stopniowo zyskują na popularności, można spodziewać się ponadprzeciętnego wzrostu w wysokości 15% na przestrzeni kilku kolejnych lat. W Europie Wschodniej +15% i Azji +30% będą dalej rosły ponadprzeciętnie i zwiększały swoją część. W Ameryce w 05 roku odnotowano spadek. 06 roku to zostanie rozwiązane i 07 roku pojawi się ponownie wzrost. Geberit jest notowany z 4% premią w porównaniu do europejskiego sektora budowlanego, co przy jakości wartości nie jest zbyt wysokie. Niespodzianki: Wyższy wzrost organiczny Wyższa dywidenda Przejęcie

Cześć Beat, Gratulacje!! :lol: Jestem ciekawy, co z tego wyniknie kurs. Logiczne byłoby, żeby poszedł w górę. Ale cóż.... Pozdrowienia, Rich Geberit zanotował skok zysków o 35 procent Jona. AP/baz. Największy koncern technologii sanitarnych w Europie, Grupa Geberit, po raz czwarty z rzędu osiągnęła rekordowe zyski w ubiegłym roku. Zysk netto wzrósł o 35 procent w porównaniu z poprzednim rokiem i wyniósł 262,5 miliona franków - poinformowała firma w czwartek. Akcjonariusze otrzymają dywidendę wyższą o 13,6 procent, wynoszącą 25 franków za akcję. Jak już wcześniej podano, przychody wzrosły o 0,8 procent i wyniosły 1,923 miliarda franków. Geberit jest pewny, że w obecnym roku również będzie mógł skorzystać z dobrej koniunktury budowlanej. Po udanym startu spodziewa się solidnego wzrostu obrotów, wyników operacyjnych na wysokim poziomie z poprzednich lat oraz dalszego wzrostu zysków na jedną akcję - oświadczył koncern.

Napisany przez beat
Bez niespodzianek, wszystko w porządku. https://www.geberit.com/Geberit/Inet/..._Q4_2005_D.pdf Perspektywy: Bardzo obiecujące we wszystkich regionach. Wiedząc, że Geberit nie wychyla się zbyt daleko, czekam z niecierpliwością na rok 2006. :lol: Obecnie Ameryka to jeszcze plama na kartce. Ale jak już powiedziałem, to zostanie naprawione. Mały wycinek z raportu rocznego: sprawozdanie grupy, z perspektywami na koniec. https://www2.geberit.com/_pdf_gb/2005...rit_2005_D.pdf Warto wspomnieć, że Geberit potrafi sporządzać raporty roczne, które są estetyczne, czytelne i mówią wiele. Dotyczy to również ich strony internetowej, materiałów dla projektantów i przedsiębiorców. Pokazuje to, że istnieje tutaj ciągłość myśli. I widać, że to się opłaca dla Geberit - i dla wszystkich zaangażowanych. PE o5 19.8 PE 06 (szacowane 17) Div. 25.- ex.Div 04.05.2006 (Odwrotność 2%)

richard100 pisze:Cześć Beat, Gratulacje.!! :lol: Jestem ciekawy, co z tego wyniknie kurs. Logicznie rzecz biorąc, powinien iść w górę. Ale właśnie... Pozdrowienia, Rich Wygląda na to, że byłem w prawidłowym przypuszczeniu, że kurs mógłby iść w dół.:cry: Typowe realizacje zysków trwają. Ale to dobra inwestycja na dłuższą metę. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
Stabilne wyniki za pierwszy kwartał nie przyniosły żadnych wielkich niespodzianek, wszystko układa się zgodnie z tym, co opisałem dwa miesiące temu. Nadal sprawiają radość. Istnieje nadal duży potencjał wzrostu. Ponadto, sytuacja w USA to teren, na którym wszystko idzie w górę. Być może współpracują tam z firmą Straumann. :wink: Udział w rynku +14% EBITDA +30,1% EBIT +34,8% Zysk +36% Zysk na akcję 23,43 Informacje prasowe https://www.geberit.com/Geberit/Inet/..._Q1_2006_D.pdf Wskaźniki https://www.geberit.com/Geberit/Inet/..._Q1_2006_D.pdf Opinie prasowe https://www.finanznachrichten.de/nach...en/geberit.asp Po ciągłym wzroście ceny akcji oraz dobrych perspektywach, wartość 1400.- powinna zostać utrzymana. Jednak rynek często ma krótkoterminowe odruchy. :x I za tydzień przysługuje mi jeszcze 25.- dywidendy. Może znowu sobie pozwolę na pizzę. :lol:

Napisany przez Simona
Gratulacje :!: Smacznego :!: Pozdrowienia, Simona

Cześć Beat, gratulacje za tę perełkę w PF. Prawdziwe szczęśliwe trafienie. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
Mała porcja podłowiona w wyprzedaży za 1293.-

Napisany przez beat
Tutaj można zostawić swoje pieniądze na dłuższy czas, aby się pomnożyły. ? Zurych (AWP) - Geberit AG jest optymistyczna co do dalszego rozwoju na ważnym rynku niemieckim. Niemcy nie stanowią ryzyka skupionego - powiedział CEO Albert Baehny w rozmowie z Finanz und Wirtschaft (FuW, przedruk z wydania 02.08.). Po kilku latach zaniku rynku, od drugiego kwartału 2005 roku zarysowuje się pozytywny trend. Nastąpiło zaległe zapotrzebowanie, które teraz się ujawnia. Odwrót został osiągnięty - powiedział Baehny. Obecność na rynkach europejskich: we Francji, Anglii, Hiszpanii, Skandynawii i Europie Wschodniej jest nadal stosunkowo niewielka. Dla nas jest to duży potencjał - powiedział Baehny. Jednak jeszcze większy potencjał tkwi w Azji i Ameryce. Odzyskanie kontroli w Ameryce Północnej zostało poprzedzone różnymi działaniami. Część operacyjna jest rozwiązana, teraz planowane jest przeglądanie długoterminowej strategii. Na koniec roku będziemy wiedzieć więcej - powiedział Baehny. Obecnie sprzedaż Chicago Faucet nie jest tematem do rozważenia. Jednak chcemy zachować wszystkie strategie otwarte. W roku 2006, CEO nie widzi zagrożenia dla koniunktury budowlanej. Wyniki będą bardzo dobre - kontynuował Baehny i potwierdził prognozę na cały rok. Oczekujemy, że w 2006 roku wzrost organicznego obrotu wyniesie od 4 do 6%, ale na górnym limicie - powiedział CEO. Absolutna cena akcji Geberit jest dla wielu pracowników i inwestorów prywatnych zbyt wysoka. Dyskutowana jest podział akcji, ale decyzja nie została jeszcze podjęta - wyjaśnił Baehny. Kiedy zapytano go o zainteresowanie przejęciem, Baehny powiedział, że Geberit nie jest łatwo dostępny. Ponadto, w branży są inne firmy, które mają większy potencjał do poprawy. W przypadku próby przejęcia, istnieje plan działań.

Napisany przez beat
Geberit leży nieznacznie powyżej oczekiwań. Przychody +11.5% EBIT +33% Zysk +31.5% Komunikat prasowy https://www.geberit.com/Geberit/Inet/..._Q2_2006_D.pdf Wskaźniki https://www.geberit.com/Geberit/Inet/..._Q2_2006_D.pdf Prawdopodobnie nie spowoduje to dużego skoku cen. Akcja w tym roku już wzrosła o 35%. Przyszłość wygląda nadal obiecująco.

Napisany przez beat
Geberit zaskakuje nawet mnie swoimi wynikami! 9-miesięczne dane: Obroty +11.3% EBITDA +23.7% Marża EBITDA 27.9% (Rok poprzedni 25.1%) EBIT +30.0% Marża EBIT 24.1% (Rok poprzedni 20.6%) Zysk netto +34.1% Marża zysku netto 17.7% (Rok poprzedni 14.7%) W czwartym kwartale spodziewane jest tradycyjne sezonowe osłabienie, co oznacza, że wzrost obrotów dla całego roku powinien wynieść według Geberit 10%. https://www.geberit.com/Geberit/Inet/...ages/med-med-1 Mimo wszystko planuję sprzedać około połowy moich udziałów (głównie z 2000 i 2002), ponieważ ze względu na ciągły wzrost kursu (już 80% w ciągu ostatnich 12 miesięcy) moje inwestycje zaczęły się konsolidować. Ostatnio dynamika trochę osłabła, co w średnim okresie może prowadzić do lekkiego spadku kursu. Szczególnie jeśli pojawi się gdzieś mała chmurka i strach związany z VAT-em. Spodziewam się niespokojnych wód do przyszłej wiosny. Potem nastąpi kolejny skok.

Cześć Beat. Moja opinia na ten temat w dwóch słowach: wielki szacunek! Tytuł, który ostatnio regularnie śledziłem, również na nim zarabiałem, niestety zbyt mało, bo wyszedłem za wcześnie. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
richard100 pisze: Cześć Beat. Mój komentarz w dwóch słowach: Szacun! Tytuł, który śledziłem regularnie w ciągu ostatnich dni, również na tym zarabiałem, niestety zbyt mało, bo wyszedłem za wcześnie. Pozdrowienia, Rich
Hej Rich Za późno wchodzisz, za wcześnie wychodzisz. Gdyby tego nie było, nasze portfele byłyby zbyt obciążone. Dzisiaj przekazane trzy porcje dalej.

Napisany przez beat
Właśnie wysłalem resztę pozycji Geberit za 1649.-. Teraz niech sprawa się nieco ochłodzi. Nie chcę być zbyt długo bez Geberita. Inwestowałem w to od lata 2000 roku. Ale obecnie KGV, a zwłaszcza PEG 07 są zbyt wysokie, a momentum słabeje. Wystarczy poryw wiatru...

Napisany przez beat
Musiałem znowu coś przejąć w 1881.-. Są bardzo drogie, ale na krótką metę można coś zyskać. Płacą 18. Miesiąc. Q4 przyniósł rewelacyjną pogodę budowlaną... Momentum trochę spadło, co może być związane z cienkim handlem końcoworocznym. Nie jest to rekomendacja, (krótkoterminowo) jest to dość ryzykowne..

Napisany przez beat
Geberit prezentuje swoje pierwsze wyniki za rok obrotowy 06. Jak zwykle bez większych niespodzianek. Przychody nieznacznie powyżej oczekiwań. Zysk szacowany jest na około 350 mln, co prowadzi do ponownego wzrostu marży zysku netto. Split 1:10 następuje po wypłacie dywidendy 04.05.2007 Partnerstwo w USA z Duravit. Brakuje prognozy, ale przynajmniej do 15.03.07 z rocznym sprawozdaniem. Q4 06 był lepszy od oczekiwań... Poszczególne rynki wyglądają dobrze. Główny rynek D z +16%. Na końcu USA, ale przynajmniej na plusie +4.1%. Liczba akcji jest dość wysoko wyceniana. Dlatego, jak już - zbyt wcześnie - sprzedałem większość akcji. Nie można zapominać o szansach, które teraz się otwierają w USA. Ponadto Geberit jest jednym z przedsiębiorstw, które rosną powyżej średniej w rynkach wzrostu (Europa Wschodnia +26,4%), (Bliski Wschód +39,5%) i (Daleki Wschód +25,6%). https://www.geberit.com/Geberit/Inet/...ages/med-med-1

Napisany przez beat
Geberit przynosi liczby, które lekko odbiegają od wysokich oczekiwań. https://www.geberit.com/Geberit/Inet/...ages/med-med-1 Wycofano słabsze biznesy Obniżone obciążenia podatkowe (czy przyniesie to w najbliższym czasie dodatkowy potencjał w największym obszarze krajowym, Niemczech?) Wszystkie marże wzrosły Dywidenda wzrośnie o 60% Perspektywy są jak zawsze realistyczne/konserwatywne, z wzrostem sprzedaży zgodnym z celami średniookresowymi, a także ponadproporcjonalnym wzrostem zysków. Geberit widzi lekkie osłabienie koniunktury budowlanej w Europie. Geberit nadal będzie zdobywać udziały w rynku i rosnąć. W USA wydaje się, że spowalniający się rynek budowlany nie może być w pełni skompensowany przez nadal kwitnącą działalność budowlaną komercyjną. Jednak dla Geberit jest to mniej istotne, ponieważ tam i tak przechodzi się do historii zmiany obrotu. Co leży na wschód, dalej kwitnie. Geberit to super firma, która będzie kontynuować sukces z wielu powodów przez wiele lat. Nienaganny zarząd, klarowne produkty z korzyściami dla klientów na każdym poziomie, wiele białych plam na mapie świata. Pod koniec roku znacznie zmniejszyłem moje zaangażowanie, ponieważ nie potrafię uzasadnić dalszego wzrostu kursu z powodów wyceny. Jestem jednak nadal zainwestowany w znacznym stopniu. Może podział jeszcze coś przyniesie, a przede wszystkim stanie się długoterminowym ryzykiem uniknięcie inwestycji w Geberit, ponieważ firma ma potencjał na wielki sukces. Być może w przyszłości pojawią się ponownie okazje do handlu, w okolicach 1600 CHF.

Napisany przez beat
Geberit zgłasza się - z Q1 - znowu. Nic nowego, jak zawsze super! https://www.geberit.com/Geberit/Inet/...ages/med-med-1 Obroty +23.2% EDITDA +26.2% EBIT +31.9% Zysk +36.1% Geberit nie wychodzi z doliny lamentu, gdzie można sobie naprawdę pozwolić na zwiększenie... Oni poprawiają się z każdym rokiem na najwyższym poziomie. Mają pewien luksusowy problem. Stos dużo odkupionych akcji, współczynnik kapitału własnego 56.2% Niedługo jeszcze podział i dywidenda. Nie mogę dodawać tych samych uwag co kwartał, wszystko już zostało powiedziane.

Na pewno zrekompensujemy dzisiaj straty z wczoraj. Firma, która produkuje produkt, którego każdy z nas potrzebuje co najmniej 3 razy dziennie..... no, tutaj nie powinno być żadnych problemów. Produkt łatwy w zrozumieniu.. :wink: Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata