Carpaccio pisze:
Aby móc wyciągnąć kres pod moje katastrofalne finanse i teraz, na początku nowego roku, móc zacząć od nowa, chciałbym wziąć kredyt i uregulować wszystko. W tej chwili stopy procentowe są także relatywnie niskie.
Jeśli już wziąłem kredyt, a stopa procentowa się zmieni, czy bank może także zmienić stopę procentową mojego kredytu? I jeśli tak, jak często jest to możliwe? Czy jest związany z stopą procentową, która była aktualna przy zawieraniu umowy kredytowej? Ktoś wie?
Cześć Carpaccio,
jeśli chcesz wziąć
kredyt, musisz przestrzegać następujących zasad:
* Pełnoletniość
* Pracownicy: Od co najmniej 6 miesięcy nieoznaczona umowa o pracę u obecnego pracodawcy
* Działasz na własny rachunek
* Stałe miejsce zamieszkania lub
konto bankowe w Niemczech
* brak negatywnych wpisów w rejestrze SCHUFA
Jeśli spełniasz te warunki i masz odpowiednią zdolność kredytową, to nie powinno być żadnych przeszkód w złożeniu wniosku o
kredyt.
Gdy wnioskujesz o
kredyt, otrzymasz stopę procentową X, obecnie możesz liczyć na 6%. Długość
kredytu pozostaje zależna od Ciebie. Powinieneś uważać na tzw. oferty bankowe oraz czasami salonów samochodowych, ponieważ klienci zostają poinformowani o atrakcyjnej stopie procentowej, która jednak przedstawia jedynie połowę prawdy.
Ponieważ do tego doliczane są
a.) opłata manipulacyjna
b.)
ubezpieczenie na wypadek śmierci (zupełnie bez sensu i zbyt drogie)
na porównanie: ochronę na wypadek śmierci możesz dostać za 20 000
euro za 15
euro miesięcznie.
Oszustwem jest to, że
ubezpieczenie na wypadek śmierci nie jest uwzględnione w efektywnym oprocentowaniu. Jeśli masz przed sobą ofertę na przykład z oprocentowaniem 7,99%, to faktycznie z ubezpieczeniem na wypadek śmierci wynosi około 13%.
Polecam Ci tutaj:
kredyt
Porównania finansowe różnych ubezpieczeń i emerytur w moim porównaniu budżetowego oszczędzania
rozpocząć porównanie i pominąć
ubezpieczenie na wypadek śmierci. Natychmiast otrzymasz decyzję drogą mailową.