Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy składki ubezpieczenia zdrowotnego są droższe dla ubezpieczonych z dziećmi?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Niestety, kompletnie się na tym nie znam, dlatego chciałbym się tutaj na forum poinformować. Dotychczas zawsze miałem ubezpieczenie tylko dla siebie. Teraz jednak moja żona idzie na urlop macierzyński w przyszłym miesiącu i niedługo urodzi bliźniaki. Gdy wszyscy członkowie rodziny będą ubezpieczeni dzięki mnie, czy będę musiał płacić wyższe składki na ubezpieczenie zdrowotne? Od czego zależy wysokość składek? Na przykład od liczby osób? Czy też ma znaczenie, czy członkami rodziny są dorośli czy dzieci?

Re: Czy składki ubezpieczenia zdrowotnego są droższe dla ubezpieczonych z dziećmi?

Napisany przez PI112
Cześć (Wkrótce-)Tato, Decydujące jest tutaj rodzaj ubezpieczenia zdrowotnego. W przypadku prywatnych składka zależy od poszczególnych osób, zakresu ubezpieczenia, itp. Jest inaczej w przypadku ubezpieczeń zdrowotnych publicznych, gdzie składka jest pobierana bezpośrednio z twojego wynagrodzenia, obecnie 14,9%, podzielona między pracodawcę i pracownika. Liczba dodatkowo ubezpieczonych osób nie ma znaczenia, ponieważ składka jest pobierana tylko raz, niezależnie od tego, czy jesteś samotny czy masz 5 dzieci. To samo dotyczy ewentualnej dopłaty, która obecnie jest brana pod uwagę. Pozdrowienia, Christian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata