Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości poprzez ubezpieczenie na życie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, w kręgu kolegów dowiedziałem się, że ktoś kupił Dom, nie płacąc rat spłaty. Chociaż znaczną część finansowania uzyskał poprzez bank, oszczędza każdego miesiąca pieniądze w polisie na życie. Nie mam dokładniejszych informacji na ten temat. Zakładam, że po określonym czasie ta polisa na życie zostanie wypłacona bankowi. Ale nie rozumiem, jaki jest w tym korzyść w porównaniu z konwencjonalnym finansowaniem. Czy co miesiąc spłacam raty kredytowe czy inwestuję w ubezpieczenie, które mi nie przysługuje, gdzie jest tutaj różnica??? Pozdrowienia, Książkoholik

Napisany przez Peter
Sprawdziłem to krótko, również rozważając pełne sfinansowanie poprzez umowę oszczędnościowo-kredytową, ponieważ mój agent ubezpieczeniowy bardzo o niej zachwalał. Przeliczyłem to w kalkulatorze ubezpieczenia. Wynik był taki, że jest to znacznie droższe niż zwykłe finansowanie. Będę wdzięczny, jeśli ktoś mnie tutaj oświeci.

Napisany przez PI112
Cześć Wam obojgu, Ogólnie rzecz biorąc, dla osoby prywatnej połączenie ubezpieczenia na życie (LV) i finansowania nie jest zalecane. Kiedy ubezpieczenia były traktowane podatkowo inaczej, miało to pewne sensowne zastosowania, ale nie zawsze. Jak zawsze, istnieją tutaj scenariusze, w których ta opcja ma sens. Jednakże, raczej nie są one związane z nieruchomościami użytkowanymi przez właściciela. Pozdrawiam, Chris

Napisany przez MThiemann
Cześć, faktycznie, finansowanie z zabezpieczeniem ubezpieczeniowym jest bardziej sensowne w przypadku finansowania inwestycji (ze względu na możliwość odliczenia od podatku płatności odsetkowych). W przypadku nieruchomości używanej przez siebie lepiej jest ustalić bezpośrednią spłatę. W rezultacie obciążenie odsetkami maleje już w ramach pierwszego okresu ustalonego oprocentowania, a udział spłaty rośnie. Wtedy bardziej sensowne jest dodatkowo odkładać kwoty, aby móc dokonać spłaty po upływie okresu ustalonego oprocentowania (słowo kluczowe: zabezpieczenie odsetek). Na mojej stronie internetowej opublikowałem już odpowiedni artykuł na temat różnych wariantów spłaty kredytu. Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata