Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Ja i dzieci w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, matka w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, Jestem tutaj pierwszy raz i niestety nie przyszło mi do głowy lepsze hasło... Mam pytania dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku niezdolności do pracy. Ja oraz moje dwie dzieci jesteśmy ubezpieczeni prywatnie. Moja żona jest ubezpieczona w GKV, ponieważ pracuje ponownie na 25%. Moja żona cierpi na przewlekłą chorobę, która ewentualnie może prowadzić do niezdolności do pracy. Teraz mam kilka pytań: 1. Jeśli zostanie niezdolna do pracy (zaświadczenie lekarskie), czy może pozostać w GKV? Kto płaci składkę w przypadku niezdolności do pracy? Jak jest określana składka (bez wynagrodzenia)? 2. Jeśli oficjalnie nie jest niezdolna do pracy ani do zarobkowania, ale decyduje się odejść z życia zawodowego z powodów oszczędnościowych... co w takim przypadku? Prywatnie nie mogę jej ubezpieczyć, ponieważ nie jest już przyjmowana, a co z GKV...? Czy musi się zarejestrować jako bezrobotna, aby móc pozostać w GKV? Na ALG i tak nie dostanie (na szczęście nie potrzebujemy tego), zależy nam tylko na ubezpieczeniu zdrowotnym. Czy ktoś ma pojęcie? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrowienia, D. 2.

Re: Ja i dzieci w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, matka w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez ADMCI4
Czy żaden ekspert na forum nie potrafi udzielić solidnych odpowiedzi?

Napisany przez MaklerHH
Cześć, cześć, Ponieważ nie każdy tutaj jest ekspertem w tej dziedzinie, może trochę potrwać, zanim otrzymasz odpowiedź. 1. Składka na rentę z tytułu niezdolności do pracy musi być opłacana przez twoją żonę sama, więc może pozostać w zakładzie ubezpieczeń społecznych, jednak będzie musiała zapłacić pełną składkę (ponieważ nie ma już pracodawcy, który przejmowałby połowę składki) 2. Następnie musiałaby dobrowolnie ubezpieczyć się w zakładzie ubezpieczeń społecznych, gdzie do określenia indywidualnej składki może być uwzględnione również twoje wynagrodzenie. Tutaj może być skomplikowanie, dlatego warto omówić to z lokalnym ekspertem.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia, Deshawn

Napisany przez ADMCI4
Ja i moje dziecko mamy prywatne ubezpieczenie. Teraz wreszcie moja żona także ma prywatne ubezpieczenie. Było to możliwe tylko dlatego, że zatrudniłem ją u siebie na zasadzie umowy zlecenie na pół etatu. Pozdrowienia, Harun

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata