Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oferta Volksbank potrzebuję porady

Napisany przez mkcelle
Witaj, Mam następującą sytuację wyjściową: Hipoteka wygasa 30.05.10 116.000€ kredyt prywatny Diba obecnie tylko odsetki 25.000€ kredyt kuchenny Santander 0% odsetek jeszcze przez 2 lata 3.500€ kredyt ratalny Volksbank trwa jeszcze 6 miesięcy Potrzebuję kredytu na remont (okna do przeszklonej werandy i oranżerii) 25.000€ Oferta mojego banku domowego: 165.000€ po 4,46% rzeczywistych i 1,10% spłaty przez 10 lat 1. Spłata kredytu w Dibie (obecnie 6,99%) 2. 25.000€ na remont 3. Nowa umowa kredytu hipotecznego na 142.000€ (to jest suma po 10 latach, patrz powyżej) Plan oszczędnościowy wygląda następująco: 1. Rata 145€ (to odsetki od kredytu prywatnego w Dibie) 2. po 6 miesiącach 178€ (to spłacony kredyt ratalny) 3. po 2 latach (kuchnia spłacona) dodatkowe 156€ Oznacza to, że najpóźniej po 2 latach będę płacił 479€ miesięcznie na koncie oszczędnościowym. Obecnie mam konto oszczędnościowe o nazwie Program Taryfowy Fuchs 01 Wariant Specjalny na kwotę 10.000 euro (1,95%). Aktualnie jest na nim 1000 euro. Miałby zostać zmieniony w następujący sposób: zwiększenie o 132.000€ na 142.000€ i zmiana na Wariant Długoletni. Przydział wyboru 43% Stopa procentowa dla środków na koncie oszczędnościowym 1% Stopa procentowa efektywna po przydziale 3,6% Mam nadzieję, że udało mi się objąć wszystkie istotne punkty. Moje pytanie teraz brzmi: Czy ten wariant jest dobry? Finansowo jesteśmy na takim samym poziomie jak wcześniej, więc brak dodatkowego obciążenia. I czy to właściwy rachunek oszczędnościowy? Ponieważ miałem wcześniej 1,95% a teraz mam 3,6% Czy doradca chce tu skorzystać? Jeśli brakuje jakichkolwiek danych, proszę o informację. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Pozdrowienia markus PS: Dom byłby wtedy w pełni spłacony. (10 lat hipoteki, 9 lat i 1 miesiąc konto oszczędnościowe)

Napisany przez MThiemann
Cześć mkcelle, uważam, że jest to akceptowalne rozwiązanie, jeśli umowa oszczędnościowa na zakup nieruchomości nie zostanie przekazana bankowi. Wtedy musiałbyś przez 10 lat płacić bankowi 756,25 EUR, a dodatkowo regularnie wpłacać oszczędności na umowę oszczędnościową?! Wtedy po upływie 10 lat nie będziesz już narażony na ryzyko zmiany oprocentowania i - o ile umowa oszczędnościowa nie będzie przekazana - będziesz mieć solidną rezerwę płynności na wszelki wypadek. Ogólnie rzecz biorąc, zapłacisz mniej odsetek, jeśli spłacisz bezpośrednio - czyli bez umowy oszczędnościowej. Jednak wtedy zazwyczaj raty nie będą już elastyczne i nie będą można ich dostosować w ciągu 10 lat. Stopa oprocentowania kredytu w wysokości 1,95% spowoduje znacznie wyższą kwotę spłaty kredytu po upływie 10 lat. Zapytaj jeszcze raz, jaka byłaby kwota spłaty przy stopie oprocentowania 3,6% i jaka przy 1,95%. Dopiero wtedy powinieneś podjąć decyzję. Pozdrawiam serdecznie, M. Thiemann

Napisany przez mkcelle
Cześć Panie Thiemann, dziękuję najpierw za odpowiedź. Bausparer nie zostanie przekazany bankowi. Tak, miesięczna rata zostanie rozdzielona na kwoty i wpłacona na konto Bausparer. Zostanę poproszony o ponowne obliczenie, jak to wygląda z oprocentowaniem 1,95%. Z poważaniem, mkcelle

Napisany przez C. Andreas
mkcelle pisze: Cześć, Panie Thiemann, dziękuję za odpowiedź. Bausparer nie zostanie przekazany bankowi. Tak, miesięczna rata zostanie podzielona na kwotę miesięczną wpływającą na Bausparer. Sprawdzę jeszcze raz, jak wygląda sytuacja z 1,95%. Pozdrowienia mkcelle
Cześć MKCelle, ogólnie rzecz biorąc, rachunek Bausparkonto jest opłacalny, gdy wpłacasz jak najmniejszą kwotę i otrzymujesz jak najwięcej pożyczek. Na pewno nie należą do tego tutaj stawki Schwäbisch Hall z 50% oszczędności. Przy długoterminowej stopie 3,6% efektywnej masz roczną amortyzację 5 promili od kwoty Bausparsumme czyli 710,- euro Specjalna stawka ma roczną amortyzację 8 promili od kwoty Bausparsumme czyli 1136,- euro Polecam Ci następujące: Finansowanie przez twoją krajową banku Bausparkonto w innym towarzystwie Bausparkasse z następującymi warunkami: 145,- euro wpłata od zaraz 178,- euro wpłata za 6 miesięcy 70,- euro wpłata za 2 lata Wypłata 143.300 euro z tego 46.774,- stan konta 96.526,- pożyczka o stopie 2,25% efektywnej Miesięczny obciążenie wynosi wtedy 965,26 euro Okres trwania pożyczki hipotecznej Bauspar wynosi 9 lat i 4 miesiące Więcej informacji dostępnych na życzenie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata