Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Skuteczne oszczędzanie

Napisany przez Alex.01
Cześć, krótko o mnie: Mam 27 lat, studiuję Inżynierię Zarządzania na 4. semestrze i chciałbym bardziej zająć się tematem oszczędzania. Chciałbym efektywniej oszczędzać pieniądze niż dotychczas i chciałbym pozyskać kilka sugestii. Dotychczas prowadziłem dwa konta. konto A służy na co dzień, a to, co pozostaje na końcu miesiąca, przekazywałem zawsze na konto B. Średnio chodzi o około 100,- EUR, ale czasami także o 250,- EUR, więc jest to bardzo zmienna kwota. Teraz szukam sposobu na oszczędzanie i nie wiem dokładnie, co mam zrobić. Czy powinienem na przykład inwestować w fundusze emerytalne, mieszane czy nawet ubezpieczenie na życie? Gdzie lepiej zwrócić się z moim problemem, do banku czy do firmy ubezpieczeniowej? Moim celem jest prywatne zabezpieczenie emerytalne, myślę, że nigdy za wcześnie, aby zacząć o tym myśleć. Mogę sobie wyobrazić, że forma zabezpieczenia emerytalnego w pracy może ulec zmianie, podobnie jak oczywiście wielkość, ale chciałbym obrać lepszą ścieżkę niż po prostu trzymać pieniądze na koncie bieżącym. Oczywiście chcę także oszczędzać pieniądze, więc nie chcę wkładać wszystkich ostatnich pozostałych groszy w zabezpieczenie emerytalne. Na okres studiów szacuję miesięczne oszczędności na 100-150,- EUR. Będę bardzo wdzięczny za sugestie... Pozdrawiam, Alex

Napisany przez Graufell
Chciałbym oszczędzać elastycznie. Brak stałych umów jak w przypadku ubezpieczeń. W ciągu lat prawdopodobnie zmienią się również Twoje okoliczności życiowe i nagle będziesz potrzebował pieniędzy. Więc chcesz zlikwidować swoje ubezpieczenie na życie lub prywatne ubezpieczenie emerytalne i mieć dostęp do pieniędzy. Tak, mówi ubezpieczenie. Bardzo chętnie. Chwileczkę, muszę tylko wyciągnąć kalkulator. Aha, gromadził Pan/Pani 100 euro przez pięć lat. To daje 6000 euro. (Jubelujesz). Odejmujemy opłaty za zawarcie umowy, prowizje, opłaty administracyjne. Więc drogi Oszczędzający, oto Twoje 23,89 euro. To się nazywa wartość wykupu. Organizacje konsumenckie walczą od lat z tą praktyką. Większość oszczędzających rozwiązuje swoje umowy przedwcześnie i traci tysiące euro. Niewielu wytrzymuje 12, 20 lub nawet 30 lat. Zawsze coś się dzieje. Wystarczy spojrzeć na stronę Stowarzyszenia Konsumentów w Hamburgu. Tam znajdziesz przykłady porażające. Krótko mówiąc: Oszczędzanie przez ubezpieczenie nie wchodzi w grę dla mnie. Jeśli jesteś ostrożną osobą, możesz założyć zwykły plan oszczędnościowy w banku i co miesiąc gromadzić trochę oszczędności. Jeśli jesteś bardziej zdecydowany, możesz np. wpłacać środki do funduszu mieszanych. Powodzenia!

Napisany przez MaklerHH
Cześć Alexie, pomysł na oszczędzanie na starość jest już dobry. Nawet ubezpieczenie emerytalne, które często jest krytykowane, w długoterminowej perspektywie nie jest takie złe w porównaniu z czystą inwestycją w fundusze, ponieważ podczas trwania umowy nie pobierana jest podatek od zysków kapitałowych. Jednak należy pamiętać, jak już trafnie zauważył Graufell, że obciążenie kosztami w pierwszych latach jest dość wysokie i trzeba wytrwać w takich umowach, aby osiągnąć rozsądny zwrot z inwestycji. Jeśli nadal studiujesz, powinieneś raczej zrezygnować z tego rodzaju umów i zamiast tego budować kapitał, do którego możesz mieć również krótkoterminowy dostęp. Później mogą stać się dla Ciebie interesujące produkty z dofinansowaniem. Jednakże wiele będzie zależało od dalszej ścieżki zawodowej, którą obrałeś. Niestety, obecnie stopy procentowe są bardzo niskie, więc z konserwatywnymi inwestycjami trudno osiągnąć duże zyski. Nie można na nich zarobić więcej niż 3% do 4%, a dla małych kwot nawet mniej. Mały portfel funduszy z obligacjami, mieszany, akcyjny i ewentualnie pieniężny byłby dobrym początkiem. Możesz zdywersyfikować swoje oszczędności w ramach planu oszczędnościowego, zależnie od okresu trwania i poziomu ryzyka. Możliwe jest również dokonywanie mniejszych dodatkowych wpłat. W zależności od dostawcy, należy przewidzieć około 25 do 50 euro miesięcznie jako minimalną kwotę inwestycji na każdy poszczególny fundusz. Pozdrowienia z Hamburga

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata