Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Dom i emerytura

Napisany przez Arne Bender
Czy ktoś kiedyś słyszał o koncepcie „Dom i emerytura”? W Wielkiej Brytanii i w Ameryce ma to być spory hit sprzedażowy. To coś w rodzaju kredytów hipotecznych dla emerytów, którzy zabezpieczają swoje domy na większe wydatki, ale nie chcą ryzykować sprzedaży w przypadku opóźnionej spłaty. Mogą w nim mieszkać do końca życia, ale muszą płacić dość wysokie odsetki. Po śmierci Dom przechodzi na własność banku. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś zna kogoś, kto skorzystał z tego rozwiązania, albo dlaczego banki rzadko reklamują ten produkt. Dziękuję za odpowiedzi!

Napisany przez MThiemann
Cześć Arne, właśnie dzisiaj przeczytałem o tym. Jak dotąd, te modele biznesowe nie są jeszcze zbyt powszechne. W artykule, który czytałem, napisano, że właściciel - zazwyczaj sam emeryt - otrzymuje dożywotnie prawo do zamieszkania, a po swojej śmierci spadkobiercy sprzedają Dom, aby spłacić tę hipotekę wsteczną. Z mojego punktu widzenia - nie znając szczegółów, liczby ani faktów - to na razie możliwość zapewnienia sobie dodatkowej emerytury poprzez bezpłatną nieruchomość w późniejszym wieku. Jednak możliwe, że te firmy chcą pozyskiwać nieruchomości tanio. Jeszcze nie widziałem dokładnej oferty w tej sprawie. Jeśli coś takiego jest znane, proszę o odpowiedni email z ofertą. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez sepp0
Aktualizacja: W międzyczasie firma Alpenkasse AG w Niemczech oferuje coś takiego jako jeden z pierwszych dostawców. Dotychczas taka usługa była bardziej znana w USA lub Wielkiej Brytanii. Na stronie internetowej Alpenkasse można przeczytać, że istnieją trzy różne modele do wyboru:

A) ImmoRente: Dożywotnia renta
B) ImmoRente: Czasowo ograniczona renta
C) Płatność natychmiastowa + A lub B

Moim zdaniem interesujące...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata