Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy długość urlopu jest ważna dla ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Na moje stare lata postanowiłem spróbować swoich sił na tym forum, ponieważ uważam wszystko tutaj za bardzo pouczające. Na pewno ktoś może mi odpowiedzieć na moje pytanie. Moja żona i ja, oboje po 64 roku życia, jesteśmy teraz na emeryturze od początku roku. Trochę udało nam się zaoszczędzić i chcielibyśmy raz lub dwa razy w roku na kilka tygodni polecieć na południe, aby cieszyć się tamtejszym klimatem. Jednak jesteśmy bardzo niepewni, czy w tym czasie nadal będziemy normalnie ubezpieczeni przez nasze ubezpieczenie zdrowotne. Czy to wciąż uważane jest za zwykłe wakacje? Myśleliśmy o pobycie około 6 tygodni. Czy w takim razie potrzebujemy dodatkowego ubezpieczenia? Pozdrowienia HugoB

Napisany przez Arne Bender
ubezpieczenie turystyczne na wypadek choroby z pewnością nie zaszkodzi, jeśli nagle zajdzie pilna potrzeba i któryś z Was będzie musiał zostać przetransportowany śmigłowcem do Niemiec. ubezpieczenie to pokryje również koszty ewakuacji, jeśli ktoś wpadnie w tarapaty podczas wspinaczki. Czasami istnieje jednak ograniczenie wiekowe, ale do 70. roku życia powinno się udać je zawrzeć. Często również istnieje ograniczenie czasu trwania ubezpieczenia. W każdym razie przez trzy miesiące jesteś zabezpieczony. Dla mniej pilnych spraw istnieje oczywiście prawo do leczenia na podstawie umowy o opiece zdrowotnej między niemieckimi ubezpieczeniami chorobowymi a określonymi krajami (UE). Niemniej jednak standard opieki zdrowotnej w innych krajach jest znacznie niższy, więc w szpitalu możesz mieć podwójne kłopoty.

Napisany przez PI112
Cześć Hugo, po opisie bardzo zdecydowanie zalecam zawarcie tzw. ubezpieczenia zdrowotnego zagranicznego. Jest to również sensowne w krajach, z którymi mamy umowy dotyczące opieki społecznej. Zgodnie z tą umową refundowane są tylko koszty, które byłyby poniesione w Niemczech za daną opiekę. Z własnego doświadczenia wiem, że także austriaccy lekarze próbują zarobić na turystach. W innych krajach jest to podobne. Mam teraz dostępny tylko plan Allianz. Tutaj Ty, Twoja partnerka i dzieci do 18 roku życia są ubezpieczeni w ramach polisy rodzinnej. Maksymalny czas podróży 6 tygodni z rzędu, również kilkakrotnie w ciągu roku. Składka wynosi 14€ rocznie. Ten plan obowiązuje do ukończenia 70. roku życia, po czym dla każdej podróży w zależności od jej długości należy zawrzeć osobną umowę. Inni dostawcy oferują porównywalne warunki. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Gerd
Cześć ubezpieczenie zdrowotne podczas podróży zagranicznej można także uzyskać od renomowanego dostawcy za 10 € i jest to sensowne rozwiązanie. ubezpieczenie to pokrywa jednak tylko rzeczy, które są wyłączone z obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Dlatego jest tak tanie. Istnieje powszechne przekonanie, że Niemieckie ubezpieczenie Zdrowotne (GKV) pokryje koszty zgodnie z niemieckim prawem. Jednak koszty są zwracane zgodnie z obowiązującymi przepisami tamtejszego ubezpieczenia zdrowotnego. Niestety, w większości przypadków są one niższe niż w Niemczech. Międzynarodowa umowa dotycząca ubezpieczeń społecznych z wieloma krajami jest w porządku. Niestety lekarzy tam to nie interesuje, więc nikt nie ma ochoty bawić się w niemiecką biurokrację. W rezultacie trzeba płacić natychmiast gotówką, a potem próbować odzyskać swoje koszty w Niemczech.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata