Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy przez bank PSD i BHW.

Napisany przez Karl
Cześć, nazywam się Karl i jestem tutaj nowy. Trafiłem na to forum za pomocą Google. Mam pytanie: Chcę sfinansować mój Dom w PSD Bank i BHW, to znaczy chcę pożyczyć 140 000 € od banku, za co miesięcznie będę musiał zapłacić około 530 € odsetek. Jednocześnie mam zawrzeć umowę oszczędnościową BHW w celu spłaty, do której będę musiał wpłacić 150 €. Czy to jest w porządku? Być może ktoś może mi pomóc. Pozdrowienia, Karl

Napisany przez MThiemann
Cześć Karol, W zasadzie polecam zawarcie kredytu spłacanego z kapitałem w przypadku nieruchomości własnej, na przykład z 1% bezpośredniej spłaty, oraz równocześnie oszczędzanie na koncie oszczędnościowym jako zabezpieczenie odsetek, aby zminimalizować ryzyko zmiany oprocentowania w ciągu 10 lat. Miałoby to również tę zaletę, że twój kapitał pozostaje wolny, ponieważ konto oszczędnościowe nie jest przekazywane do banku, dzięki czemu zachowujesz większą elastyczność. Jeśli użyjesz konta oszczędnościowego jako zawieszenia spłaty kapitału - jak zaplanowano teraz - przez pierwsze 10 lat będziesz płacić odsetki od całej kwoty pierwotnej. Pozdrawiam, M. Thiemann

Napisany przez C. Andreas
Karl pisze: Cześć, nazywam się Karl i jestem tu nowy. Trafiłem na to forum za pośrednictwem Google. Mam pytanie: Chcę sfinansować mój Dom w PSD Bank i BHW, czyli chcę wziąć pożyczkę w banku w wysokości 140 000 €, za którą miesięcznie mam zapłacić około 530 € odsetek, jednocześnie mam zawrzeć umowę oszczędnościową u BHW na spłatę, do której mam wpłacić 150 €. Czy to jest w porządku? Może ktoś mi pomóc. Pozdrawiam, Karl
Cześć Karl, Zaletą umowy oszczędnościowej jest to, że gromadzi się stosunkowo niewiele środków, a zabezpiecza stosunkowo dużo pożyczki. Nie jestem tak zachwycony ofertami BHW. Dlaczego? W przypadku BHW za 150 € miesięcznie po 10 latach masz około 50 000 euro w umowie oszczędnościowej. Pożyczkę otrzymasz w wysokości 3,75%. Wybierz inną kasę oszczędnościową. Umowa oszczędnościowa wynosiłaby 60 000 euro przy miesięcznej wpłacie 150 €. Pożyczkę otrzymasz w wysokości 3,00 %

Napisany przez Papagey1
Cześć, Uwaga! Dokładnie przeczytaj drobny druk dotyczący okresu kredytowania, akceptacji przydziału, wcześniejszej spłaty przy przydziale, itp. !!!!! BHW zaleca dodatkowe wpłaty, aby przydział nastąpił przed czasem! Wówczas bank PSD odrzuca przyjęcie przydziału. To oznacza, że BHW pracuje na przykład dodatkowe siedem miesięcy z przyznaną umową oszczędnościową mieszkaniową, a ty otrzymujesz tylko niskie odsetki od oszczędności. Nie możesz również tymczasowo ulokować pieniędzy. Jednocześnie musisz nadal płacić odsetki od kredytu pośredniego za przyznaną umowę oszczędnościową mieszkaniową przez na przykład 7 miesięcy. Wszystko to wydaje się mieć swój system! Te metody nie są przez wszystkich postrzegane jako pozytywne lub uczciwe. Powodzenia w wyborze finansowania budowy! Pozdrowienia Papagey1

Napisany przez Karl
Witaj, dziękuję najpierw za odpowiedzi. Ponieważ nie mam zbyt dużego pojęcia o finansowaniu, mam jeszcze kilka pytań: 1: Po spłacie 530 € do banku i 150 € do BHW pozostaje jeszcze znaczna kwota po 10 latach okresu kredytowania. 2: Jak wysokie będą obciążenia po 10 latach. 3: Przy wpłacie 150 € w BHW wychodzi tylko około 50000 € sumy kredytu budowlanego. Byłbym wdzięczny za kilka komentarzy, ale proszę wyrażone w sposób zrozumiały także dla laika. Dziękuję z góry Pozdrowienia Karl

Napisany przez MThiemann
Cześć Karol, finansowanie zostałoby kontynuowane po zakończeniu 10-letniego okresu wiązania oprocentowania w następujący sposób, jeśli wtedy nie dokonasz refinansowania. 1. Przyznana kwota częściowa dla oszczędności budowlanych to około 30% - czyli około 42 000 EUR. Składka spłacania to 840 EUR (czyli 6‰ od kwoty początkowej)! 2. Pozostała kwota 98 000 EUR należałoby przedłużyć w oparciu o aktualną stopę procentową = 490 EUR (przy założonych 6%) 3. Pozostała kwota oszczędności budowlanych w wysokości 98 000 EUR powinna być oszczędzana z oprocentowaniem 2,4‰ - czyli 235,20 EUR Twoja rata po pierwszych 10 latach to 1 565,20 EUR! To byłoby standardowe rozwiązanie, jeśli nie zdecydowałbyś się na refinansowanie. Jednakże byłoby to wtedy zdecydowanie wskazane. Dlatego moja pierwotna rada: Zdecyduj się raczej na hipotekę z bezpośrednią spłatą w wysokości 1% i dodatkowo zaoszczędź na koncie oszczędnościowym budowlanym. Od kogo właściwie otrzymałeś tę ofertę? Od BHW czy od PSD? Pozdrowienia M. Thiemann

MThiemann;28637 pisze:Cześć Karol, finansowanie byłoby kontynuowane po zakończeniu 10-letniego okresu obowiązywania oprocentowania, jeśli wtedy nie dokonasz refinansowania. 1. Przydzielona część sumy budowlanej w wysokości około 30% - czyli około 42.000 EUR. Składka amortyzacyjna wynosi 840 EUR (co odpowiada 6‰ oryginalnej sumie)! Cześć Panie Thiemann, czy mógłbyś to bliżej wyjaśnić? Opłata 150,- miesięcznie przez 10 lat w BHW przynosi według moich obliczeń około 50.000 jako część sumy budowlanej. Z tej kwoty wynika kredyt, a zatem bylibyśmy przy 300,- euro miesięcznie (6‰ od 50.000) Czy popełniłem jakiś błąd w obliczeniach?

Napisany przez MThiemann
Cześć Panie Andreasie, nie popełniłeś błędu w obliczeniach - ogólnie rzecz biorąc, to prawda, ale ta wersja nazywa się 10/10tel-Variante i działa nieco inaczej. Po upływie pierwszej dziesięcioletniej części okresu spłaty jest już około 30% kwoty gotowej do wypłaty, a stosowana jest stopa spłaty w wysokości 6 ‰ kwoty początkowej. To właśnie stanowi problem, ponieważ powoduje to znaczny wzrost całkowitej raty. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Karl pisze: Cześć, mam na imię Karl i jestem tutaj nowy. Trafiłem na to forum przez Google. Mam pytanie: Chcę sfinansować mój Dom przez bank PSD i BHW, czyli chcę wziąć 140 000 € w banku, za co powinienem płacić około 530 € odsetek miesięcznie. Jednocześnie mam podpisać umowę oszczędnościową w BHW na spłatę, do której mam wpłacić 150 €. Czy to jest w porządku? Może ktoś mi pomóc. Z poważaniem, Karl
Cześć Karl, Aby ustalić finansowanie, które będzie z jednej strony miało korzystną miesięczną stopę procentową, a z drugiej strony zapewni maksymalne bezpieczeństwo odsetek, potrzebne są jeszcze dodatkowe informacje od ciebie: - czy cena zakupu Twojej nieruchomości odpowiada Twojemu życzeniu finansowania? (od tego zależy wysokość Twojej spłaty w PSD!) - ile chcesz łącznie wydać miesięcznie na Twoje finansowanie? - czy chcesz skorzystać z dodatkowych spłat lub wpłat specjalnych w ciągu następnych 10 lat? - czy kredyt powinien być spłacony w określonym terminie? Możesz mi również odpowiedzieć na te pytania drogą mailową... Ogólnie zgadzam się z propozycją Pana Thiemanna: Złóż wniosek o kredyt hipoteczny w formie ratalnej, jednak zalecałbym ustawić nieco wyższą spłatę (jak dużo? Zależy od Twoich odpowiedzi...) Aby uzyskać konieczne bezpieczeństwo odsetkowe, sensowne jest zainwestowanie w umowę oszczędnościową (która gwarantuje stałą stopę procentową!). Jeśli sam zamieszkujesz nieruchomość, rozsądne jest wnioskowanie o 30% wsparcia KFW, ponieważ stopa procentowa wynosi 3,9% rocznie. W pierwszym roku nie ma spłaty, ale na przykład mógłbyś od razu wpłacić to do umowy oszczędnościowej. Im więcej pieniędzy zostanie wpłacone, tym większa będzie suma oszczędnościowa, czyli kwota, którą można spłacić po 10 latach od kredytu ratalnego. Obliczenia z wariantu 10/10 Pana Thiemanna są niepoprawne, ale także niezalecane. Pozdrowienia Rowi

Napisany przez MThiemann
Cześć Rowi, przepraszam, ale muszę na to krótko zareagować ;-) Niestety, obliczenia są już poprawne (przepracowałem tam kilka lat i znam dość dobrze umowy prolongacyjne, które klienci otrzymują po upływie pierwszego okresu wiążącego oprocentowania). To oczywiście nie zmienia faktu, że miesięczne obciążenie może się dla wielu stać nieatrakcyjne. Pozdrawiam M. Thiemann

Napisany przez Gerd
Cześć Muszę podłączyć się do Rowi. Można podzielić umowę oszczędnościową i wtedy faktura Pana MThiemanna zostanie bezprzedmiotowa. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest kredyt ratalny, korzystanie z KfW jeśli to możliwe. 1/3 finansowania. W przypadku specjalnych programów można też więcej. Dodatkowo warto założyć BSV, aby móc dokonać dodatkowej wcześniejszej spłaty za 10 lat. To ma tę zaletę, że można wpłacać pieniądze w miarę ich dostępności. Jednak wartość oszczędności musi odpowiadać wpłatom, comiesięczna rata oszczędnościowa. Aby otrzymać korzystny kredyt, nie trzeba angażować niezależnego doradcy za 3%. 1,95% oprocentowanie kredytu nie jest dziś niczym trudnym.

Gerd pisze: Cześć Muszę się zgodzić z Rowi. Można podzielić umowę oszczędnościową i wtedy rachunek Pana MThiemanna traci ważność. Najlepszą opcją jest kredyt ratalny, korzystanie z KfW jeśli to możliwe. 1/3 finansowania. W programach specjalnych nawet więcej. Dodatkowo oszczędnościowa umowa mieszkaniowa, aby po 10 latach móc dokonać nadpłaty. Ma to zaletę, że można wpłacać pieniądze w miarę ich dostępności. Niemniej jednak suma oszczędnościowa powinna odpowiadać kwocie wpłaty, standardowa składka oszczędnościowa. Aby uzyskać korzystny kredyt, nie trzeba angażować niezależnego doradcy z prowizją 3%. Dzisiejsze oprocentowanie kredytów w wysokości 1,95% to już żadna magia.
Czy mógłbyś mi bardziej wyjaśnić te 3%? Chodzi Ci o oprocentowanie kredytu? 1,95% to prawda, na przykład w Schwäbisch Hall. Niemniej jednak to nie jest całkowicie poprawne. Optymalna sytuacja to wpłacenie 30% i uzyskanie 70% kredytu, ale nie jest to możliwe przy oprocentowaniu 1,95%, ale przy 2% :-)

Napisany przez Gerd
Nie mogę. Przecież to jest liczba od Ciebie. Spróbuj innego Banku Spółdzielczego. Kwota wkładu miesięcznego wynosiłaby 60 000 euro przy wpłacie 150 euro miesięcznie. Pożyczkę otrzymasz w wysokości 3,00%

Gerd pisze: Nie mogę. Liczba pochodzi od ciebie. Będziesz mógł pójść dalej do innego kasy oszczędności budowlanej. Kwota oszczędności budowlanych wynosiłaby 60 000 euro przy miesięcznej wpłacie 150,-. Pożyczkę otrzymasz w wysokości 3,00 %
To prawda, ale skąd wzięła się ta wypowiedź: Aby otrzymać korzystną pożyczkę, nie trzeba angażować niezależnego doradcy z oprocentowaniem 3%. Oprocentowanie pożyczki w wysokości 1,95% nie jest dziś już tak trudne do znalezienia. Czy nie ma różnicy, gdy kieruje się na wypłatę w wysokości 100 000 i musi się na to wpłacić tylko 30%, zamiast 50%? Czy nie jest odpowiedni niezależny doradca?

Napisany przez Gerd
Przepraszam, nie ma niezależnych doradców. Nie wiem, skąd masz te liczby. 30%, 50%. Każda z 60 kas oszczędnościowych robi trochę co innego. W niektórych z nich istnieją również elastyczne stawki, w których nie trzeba oszczędzać 30% aby otrzymać przydział. Jeśli jesteś niezależny, powinieneś to wiedzieć, a nie ciągle koncentrować się na twoich 30% wpłacie i 3% odsetkach.

Nie ma niezależnych doradców. Nie wiem, skąd masz te liczby. 30%, 50%. Każda z 60 kas oszczędnościowych robi coś trochę innego. W niektórych są również elastyczne taryfy, w których nie trzeba oszczędzać 30% aby otrzymać przydział. Po pierwsze nie ma 60 kas oszczędnościowych, są 14 prywatnych oraz LBS w różnych landach. Minimalna wpłata 30% od sumy oszczędnościowej X jest konieczna. AllianzDresdner, Signal Iduna, Badenia, Wüstenrot i BHW oferują takie taryfy. Ponadto istnieją rzeczywiście niezależni doradcy, prowizje w kasach oszczędnościowych są bardzo zbliżone do siebie i im lepsze rozwiązanie oferuję, tym większe jest prawdopodobieństwo, że dostanę zlecenie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć wszystkim, nie wiem, dlaczego warianty finansowania poprzez oszczędności budowlane lub umowy oszczędnościowo-budowlane w odpowiedzi na pytanie Karla są tak szczegółowo omawiane! Dla profesjonalistów zajmujących się finansowaniem budowlanym istnieje tylko jedna jasna odpowiedź: żaden z oferowanych na rynku wariantów oszczędnościowych nie dorównuje porównywalnej klasycznej annuitetowi, biorąc pod uwagę pewne zasady, które dotyczą większości kredytów budowlanych objętych zapytaniami. Model 1) Oszczędzam za mało w BSV (np. 1% spłaty na hipotekę). Wtedy mogę jedynie utworzyć częściową sumę oszczędnościową i po 10 latach stanę przed problemem ryzyka odsetkowego oraz zwiększonej w stosunku doń spłaty modułu BSV. Model 2) Wnoszę odpowiednią spłatę np. przez pierwsze 10 lat dla przypisania ogólnej kwoty do BSV. Wtedy w klasycznym systemie annuitetowym z opcjami zmiany stopy spłaty i dodatkowymi spłatami, w przypadku identycznych rat kapitału i odsetek, zdecydowanie wcześniej spłaciłbym spłatę, zakładając takie same obciążenia finansowe. Porównanie jest sensowne jedynie wtedy, gdy przy obu modelach założone zostanie brak ryzyka odsetkowego, co oznacza przypisanie w określonym czasie całości oszczędności! Ponieważ porównanie z kredytem annuitetowym o takich samych kosztach przynosi cuda i przekreśla wszelkie korzyści z oszczędności budowlanej. Dlaczego wybierać skomplikowane modele oszczędnościowe, gdy na przykład dostępne są korzystne warunki na 20 lat (odpowiednie zabezpieczenie odsetek) z możliwościami dodatkowych spłat i zmiany stopy spłaty? To staje się jasne, gdy napiszę i mogę udowodnić, że każdy oferowany w Niemczech model stojący w opozycji do klasycznego kredytu annuitetowego z odpowiednim zabezpieczeniem odsetek i spłaty, jest lepszy! Oczywiście wymaga to indywidualnego przeanalizowania i zbadania konkretnej sytuacji wyjściowej, jednakże do tej pory w każdym możliwym modelu obliczeń praktycznych z korzystną ofertą annuity, model stały, niezależnie od tego, od jakiego oszczędnościowego banku, pokonał porównywalne obciążenia finansowe. Z ofertą stałą Bausparkasse miałem kiedyś pewne problemy, ale już ich nie ma i jest na to swoje powody! Co się dzieje z modelami oszczędnościowymi np. z 10-letnim okresem zabezpieczenia odsetek, gdy w pierwszych latach mogę wpłacić środki spłaty powyżej standardu lub powyżej wymaganych środków do przyznania kredytu??? Pieniądze tkwią w źle oprocentowanym koncie oszczędnościowym (0,5% do 1%) lub na rynku pieniężnym, podczas gdy muszę płacić pełną kwotę odsetek hipotecznych, a jeśli kredyt oszczędnościowy ma nadrobić zaległości z okresu pierwszego zabezpieczenia odsetek, to potrzebuję go jedynie częściowo, a w najgorszym przypadku wcale. To samo dotyczy sprzedaży w trakcie lub po okresie zabezpieczenia odsetek! Zabezpieczenie odsetek nabywam decydując się na finansowanie budowlane z dłuższym okresem zabezpieczenia w annuitetach, zarabiam na spłatach dodatkowych i wynikającym z tego spadku zadłużenia oraz odpowiednim zysku z odsetek, zachowuję elastyczność poprzez dodatkowe spłaty i możliwości zmiany stopy spłaty szczególnie w pierwszych 10 latach, ale także po przypisaniu oszczędności budowlanej, ponieważ każda dodatkowa spłata po przyznaniu spłaca początkowo drogi, a następnie korzystny kredyt oszczędnościowy! Przykro mi, ale nie znam alternatyw w przypadku tradycyjnych wniosków finansowych przy użyciu tradycyjnych, porównywalnych rozwiązań finansowania!!! Pozdrawiam serdecznie Noelmaxim

noelmaxim pisze: Witam wszystkich, nie rozumiem, dlaczego warianty finansowania kredytu budowlanego lub umowy oszczędnościowej są tak szczegółowo dyskutowane w odpowiedzi na pytanie Karla! Specjaliści od finansowania nieruchomości mają jedno wyraźne pytanie, żaden wariant oszczędności budowlanych oferowany na rynku nie dorównuje porównywalnej klasycznej anuitecie, jeśli wziąć pod uwagę kilka zasad dotyczących większości kredytów hipotecznych, o które pytają. Model 1) Oszczędzam za mało w BVB (np. 1% spłaty na hipotece). Wtedy mogę zbudować tylko częściową sumę oszczędności budowlanych i po 10 latach pojawi się problem ryzyka odsetek i zwiększonej spłaty w stosunku do elementu BVB. Model 2) Wnoszę odpowiednią spłatę na przykład w pierwszych 10 latach, aby uzyskać pełne przydzielenie do BVB W klasycznej anuitecie, z opcjami zmiany stopy spłaty i dodatkowymi wpłatami, spłaty zdecydowanie byłyby zakończone wcześniej, zakładając dokładnie takie same raty kapitałowe, odsetkowe i spłatę. Co jest porównywalne, jeśli założymy zero ryzyka odsetkowego we wszystkich modelach i to uwzględnimy, oznacza to, że w przypadku modelu oszczędności budowlanych przyznanie musi nastąpić w odpowiednim czasie! Ponieważ kredyt anuitetowy z równym obciążeniem po stronie wskazywanej przez cud, skutkujący zniweczeniem wszystkich korzyści z oszczędności budowlanych. Dlaczego skomplikowane modele oszczędności budowlanej, skoro na rynku są dostępne na przykład korzystne warunki na 20 lat (odpowiednia pewność odsetkowa) z opcjami dodatkowych spłat i modelami zmiany stopy spłaty? Wyraźnie widać to, gdy mogę napisać i udowodnić, że każdy oferowany na rynku niemieckim model konstancyjny kasy oszczędnościowej z odpowiednią pełną pewnością odsetkową pokonuje klasyczny kredyt anuitetowy z odpowiednim i wymaganym okresem ustalania oprocentowania i odpowiednią spłatą! Oczywiście wymaga to indywidualnej analizy i uwzględnienia odpowiedniej sytuacji wyjściowej, ale do chwili obecnej jestem w stanie udowodnić, że każdy obliczony praktyczny model, przy korzystnej ofercie anuitetowej, pokonuje model konstantny, niezależnie od tego, od której kasy oszczędnościowej, pod warunkiem porównywalnych stóp kapitałowych, odsetkowych i spłat. Dzięki ofercie konstantnej kasy oszczędnościowej z kasy oszczędnościowej Źródło można było mieć pewne problemy przed laty, ale teraz już ich nie ma i jest ku temu swoje powody! Ponadto, co się dzieje w modelach oszczędności budowlanej na przykład z 10-letnią stałą stopą oprocentowania, gdy w pierwszych latach mogę wpłacać środki na spłatę poza normalną kwotą lub poprzez konieczne saldo potrzebne do przydzielenia???? Pieniądze leżą nisko oprocentowane na koncie oszczędnościowym (0,5 do 1%) lub na rynku pieniężnym, podczas gdy odsetki od hipoteki zawsze płacę od całej kwoty, a jeśli kredyt oszczędnościowy musi nadrobić zaległości z okresu pierwszej stałej stopy oprocentowania, muszę go potrzebować tylko częściowo, a w najgorszym przypadku w ogóle nie. To samo dotyczy sprzedaży w trakcie lub po okresie stałego oprocentowania! Pewność odsetkowa jest zakupiona przy finansowaniu nieruchomości na dłuższy okres z ustaloną stopą oprocentowania w anuitetach, pieniądze zarabiam dzięki dodatkowym spłatom i wynikającemu z nich zmniejszeniu zadłużenia z odpowiednim zyskiem z odsetek, elastyczność zachowuję dzięki dodatkowym spłatom i możliwości zmiany stopy spłaty, zwłaszcza w pierwszych 10 latach, ale także po przydzieleniu do kasy oszczędnościowej, ponieważ każda dodatkowa spłata po przydzieleniu spłaca początkowo drogo kupiony, a następnie tani kredyt oszczędnościowy! Przykro mi, nie znam alternatyw w standardowych zapytaniach finansowania z tradycyjnymi, porównywalnymi rozwiązaniami finansowymi!!! Pozdrowienia Noelmaxim
Szanowny Panie Noelmaxim, dyskusja przyjęła taki obrót i tak naprawdę nie była tak zaplanowana. Zgadzam się z każdym zdaniem w Pańskiej wypowiedzi i zgadza się to także z moimi doświadczeniami. Mimo to muszę stawić małą obronę dla oszczędzania na cele budowlane. Do pewnego momentu miałem dokładnie takie same odczucia jak Pan, dopóki nie poznałem pewnych zalet. Na przykład wspomniana elastyczność, gdy przerzucasz spłatę na oszczędności budowlane i dodatkowa pewność odsetkowa. Jednak nie piszę tego ogólnie, tylko specyficznie. Większość ofert oszczędności budowlanej nie nadaje się do tych modeli. Jednak są kasy oszczędnościowe, gdzie wpłacasz 30% i masz prawo do pożyczki w wysokości 70% z oprocentowaniem 2%. Dla wielu osób ta pewność i elastyczność ma znaczenie. Szczegółowe obliczenia pod adresem: Mój porównywarka oszczędności budowlanej Finanzierungs-Sparer

Napisany przez NaTwoim13
Drogi C.Andreasie, Elastyczność, o której wspomniałeś, pod kątem minimalizacji kosztów, jest praktycznie zawsze osiągalna przy kredycie ratalnym z odpowiednią stopą procentową i dodatkowymi opcjami, takimi jak zmiana wskaźnika spłaty i prawo do dodatkowej spłaty! Tylko wtedy, gdy nie wykorzystam całego spektrum możliwości finansowania budowy, modele oszczędnościowe mogą być konkurencyjne. Przykładowo, jeśli klient ma drogi i niefleksybilny model finansowania w przeciętnym banku biznesowym, ale to nie spełnia moich oczekiwań! Jeśli zakładam, że wybieram najlepszy i najbardziej odpowiedni plan oszczędnościowy - i tylko wtedy mogę być konkurencyjny z oszczędzaniem - to muszę także zakładać, że klient wybiera najbardziej odpowiednią instytucję finansową, dostosowaną do jego potrzeb, co dzisiaj nie jest już takie trudne, ponieważ istnieją doskonałe pośrednicy finansowi, wówczas opcja oszczędności nie może być rozwiązaniem! Przy dokładnych obliczeniach i uwzględnieniu wszystkich ewentualności zawsze wygrywa kredyt ratalny, a jeszcze bardziej w dokładnym porównaniu między kredytem stałym a kredytem ratalnym z odpowiednią stopą procentową, lub tam można to wspaniale przeliczyć i przejrzysto przedstawić! Co przemawia za oszczędzaniem na cele mieszkaniowe w porównaniu do 20-letniej lub indywidualnie dostosowanej stałej stopy procentowej (oczywiście z najlepszym możliwym warunkiem na rynku) oraz odpowiednimi uprawnieniami, takimi jak prawo do dodatkowej spłaty, zmiana wskaźnika spłaty, prawo do wcześniejszej spłaty po 10 latach z półrocznym okresem wypowiedzenia? Opłata za rozpoczęcie? Płatności odsetek od pełnej kwoty podczas okresu oszczędzania/kredytowania, podczas gdy na środki spłaty oprocentowanie wynosi 0,5-1%? W praktyce zgłaszający się klienci często otrzymują kredyty hipoteczne o wartości, podczas gdy płacą tylko 1% spłaty, a kredyt oszczędnościowy nie zostanie przyznany przez 20 lat, podczas gdy po 10 latach całe zadłużenie hipoteczne będzie refinansowane według warunków obowiązujących na rynku, lub może zostać przyznana tylko niewielka część kwoty oszczędnościowej, a reszta podlega ryzyku zmiany stóp procentowych?? Zobaczcie na oszczędności po 10 latach, są one niższe niż kapitał wpłacony przy stopie procentowej 0,5%, opłaty rozpoczynające i inne opłaty, takie jak opłaty za czasopismo i prowadzenie konta, pochłaniają skąpe odsetki! Towarzystwa oszczędnościowe nie mają nic do oddania!!!! Proszę przyjrzeć się zwykłej grupie docelowej dla pełnego zawieszenia spłat oszczędnościowych, zazwyczaj jest to grupa klientów z niewielkim kapitałem własnym, którzy cieszą się, że ich marzenie zostanie spełnione, często szybko podpisując tego rodzaju finansowanie, jednak zazwyczaj nie są to klienci dobrze poinformowani i porównujący, zazwyczaj posiadający większy kapitał własny i/lub lepszą stopę spłaty, co według mojego doświadczenia praktycznego stanowi przeciwność wobec moich przedstawionych tu negatywnych aspektów oszczędzania jako narzędzia spłaty! Nawet ten, kto przelicza się i wskazuje na model stały jako tańszą formę finansowania wobec złej oferty na 10 lat złego banku biznesowego, gdzie brak jest prawdziwej koncepcji, gdyż ryzyko odsetkowe na pewno będzie tam większe, ponieważ nie byłaby dostępna częściowa suma oszczędności na spłatę, zostanie rozsądnie i zrównoważenie poinformowany, szybko otrzyma lepsze rozwiązania! Potwierdzam to faktami i danymi, gwarantuję to na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń, potwierdzając to każdemu ekonomiście lub finansistowi!!!!! Przede wszystkim, jeśli nieruchomości nadal będą tracić na wartości, lub jeśli towarzystwa oszczędnościowe będą obliczać coraz surowsze wartości zabezpieczenia, to kredyt oszczędnościowy częściowo nie będzie mógł być udzielony bez dalszego, ponieważ pożyczka (jeśli znajduje się poza obszarem pożyczek na zasadzie zaufania) musi wynosić mniej niż 80%, co w przypadku pełnego finansowania wydaje się niemal niemożliwe, jeśli weźmiemy pod uwagę 10 lat oszczędzania! Sytuacja staje się jeszcze gorsza, gdy bank, udzielający kredytu hipotecznego, nie zgadza się z towarzystwem oszczędnościowym lub nawet nie są ze sobą powiązani, ponieważ wtedy towarzystwo oszczędnościowe, po przekazaniu reszty długu hipotecznego po zakończeniu okresu odsetek, ma obciążenie obciążeniem obciążeniem nieruchomości! Wszystko to się wydarza, pamiętam, że kiedyś na stanowisku w Commerzbanku, sprzedawałem umowę oszczędnościową z Leonberger Bausparkasse (teraz Wüstenrot) jako narzędzie spłaty dla kredytu hipotecznego Rheinhyp (później Eurohypo), były to wtedy partnerzy sieciowi, potem zmieniły się posiadłości i nagle wszystko się zmieniło, powstała katastrofa!!! Część klientów oszczędnościowych wcale nie otrzymała kredytu oszczędnościowego!!! Wiem, o czym tu mówię - zarówno co się tyczy oszczędzania, jak i w ogólności - ponieważ w międzyczasie byłam dyrektorem sprzedaży w Wüstenrot Bausparkasse i wstyd mi za to!! Nawiasem mówiąc, Wüstenrot nawet z tarifem XL nadal z najlepszym dostępnym na rynku tarifem, ponieważ przy 30% (czyli 2 euro pożyczki na każdy euro spłaty, wydatki związane z odsetkami będą się obracać do 2,8%) po 10 latach (zakładając ciągłe oszczędzanie) nawet z umiarkowaną stopą 2,8% i niskimi spłatami pozwala na zgodę, ale mimo to, nawet z tym świetnym planem finansowania i także z tarifem Deutsche Bank Bauspr AG, w żadnym porównywalnym przypadku nie przebijam kredytu ratalnego!!!!! Porównałem wszystkie kalkulatory i oczywiście przeliczyłem wszystkie mi znane i dostępne modele, właśnie po to, aby wiedzieć, o czym mówię, bo na rynku finansowym występuje wystarczająco dużo osób, także w bankach, z niewystarczającą wiedzą!! Oczywiście, po 14 latach, od dłuższego czasu nie pracuję już w towarzystwie oszczędnościowym ;-)) Chciałbym Cię jednak uspokoić, uważam, że mały plan oszczędnościowy jako zabezpieczenie w razie potrzeby w domu jest sensowny, ale nie jako narzędzie spłaty, zwłaszcza nie jako substytut spłaty, zwłaszcza w przypadku nieruchomości własnej. Jeśli chodzi o substytut spłaty w przypadku wynajmu lub inwestorów kapitałowych ze względów podatkowych i z myślą o stabilności odsetek, zaczynam zastanawiać się od nowa! Nawiasem mówiąc, dobry doradca finansowy sprzedaje również plan oszczędnościowy, m.in. na cele oszczędności kapitałowych, czy jako zabezpieczenie w razie potrzeby w domu. Może to być jednak maksymalnie 15 000 euro, ok, być może nawet 20 000 euro, ale to już wszystko!! Po pierwsze, opłaty są wtedy niższe, a po drugie, kwota kredytu jest na tyle niska, że w razie nagłej potrzeby może być udzielony szybki kredyt zaufania, a kiedy zostanie wyczerpany, można pomyśleć o nowym planie!! Wszystko inne to polowanie na prowizję, którego profesjonalny doradca finansowy nie musi już prowadzić, a mimo najlepszych warunków rynkowych, banki nagradzają nawet najlepsze warunki na rynku hojnie, a jeśli w pojedynczym przypadku nie jest to zasłużone, to jest to rekompensowane przez masę kredytów hipotecznych, które zostają mu powierzone dzięki jego obiektywnej i niezależnej poradzie, co szybko się rozchodzi!!!! Uważam, że warunki internetowe z osobistą obsługą na miejscu, od specjalisty od finansowania, będą przyszłością, która już teraz coraz bardziej się rozwija, a banki biznesowe również doskonale zareagowały na to, co przynosi korzyści również klientom, którzy nadal zasięgają oferty wyłącznie u swojego banku, co przynosi korzyść wszystkim! Tylko internetowe rozwiązania, w przypadku pełnego finansowania, również już nie będą działać, ponieważ trzeba skompletować różne elementy finansowania, aby połączyć najlepsze warunki w jedno spójne rozwiązanie! Z poważaniem Noelmaxim

Napisany przez Gerd
Cześć To wszystko brzmi pięknie, ale po pierwsze, 20-letnia stała stopa procentowa kosztuje dużo pieniędzy. Po drugie, większość banków pobiera wysokie opłaty za dodatkowe spłaty i zmiany warunków kredytu na korzystniejsze, ale z wyższym oprocentowaniem. Wiele razy umowa oszczędnościowa budowlana, obok kredytu ratalnego, jest lepszą alternatywą. Zapewnia ona stawkę procentową i pewność zysku, której nie daje żaden bank. Jeśli nagle uda mi się zaoszczędzić więcej pieniędzy, niż zakładałem, mogę je ulokować w lokacie terminowej, aby na koniec użyć ich do doładowania oszczędności budowlanych, albo wykorzystać je do dodatkowej spłaty po 10 latach. Jednak wszystko to można wyjaśnić tylko podczas bezpośredniej rozmowy, aby ustalić, które rozwiązanie jest optymalne dla klienta.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć drogi Gerdzie, całkowicie błędne są twoje ustalenia i publikacje! Dodatkowe spłaty nie kosztują nic więcej, a warunki na 20 lat przy zakładanym pełnym finansowaniu (przy wkładzie własnym oprocentowanie jest lepsze) obecnie wynoszą najlepszą ofertę nominalnie 4,5% !! Rata zawiera wszystkie szczegóły umowy o kredyt mieszkaniowy, takie jak dodatkowe spłaty, zabezpieczenie przed zmianą oprocentowania i możliwość wcześniejszej spłaty po 10 1/2 roku! Tylko ta oferta nie ma opłat za zakończenie umowy, spłacasz od razu - w ten sposób zadłużenie zmniejsza się każdego miesiąca i nie marnujesz pieniędzy płacąc 0,5-1% podczas spłacania odsetek kredytu w wysokości 4-4,5%! Do czego służy tani kredyt po np. 10 latach, jeśli wydałeś dużo pieniędzy na samym początku. Żadne oprocentowanie kredytu mieszkaniowego, nawet najlepsza oferta 1,5%, tego nie zniweluje! Jak już wspomniałem, to jest porównywalne tylko w najtańszym modelu stałej opłaty na rynku (obecnie Deutsche Bank Bauspar AG) i tylko wtedy oszczędzanie za pomocą Bausparingu ma sens, ponieważ we wszystkich innych wariantach po okresie ustalonego oprocentowania kredytu (zwykle 10 lat) ryzyko odsetkowe przechodzi na nieprzyznany kapitał i wtedy nie można już nic porównać, ponieważ ryzyko zmienia się w zależności od tego, jaka będzie stopa procentowa za 10 lat. Jeśli oprocentowanie będzie niskie, to po 20 latach mogę również refinansować i skorzystać z niskich stóp procentowych, ale różnica polega na tym, że moje zadłużenie jest znacznie mniejsze niż w przypadku Bausparingu!!! Wyślij mi najlepszy model Bauspar ab einer Darlehenssumme von 50.000 euro, a ja skomponuję go z realistycznym finansowaniem ratalnym. Gwarantowane!!!! Z poważaniem NoelMaxim

Napisany przez Gerd
Cześć Brzmi całkiem nieźle. 4,5%? Na jakich warunkach? Jaka suma kredytu, jaki procent kapitału własnego, jaka kwota wypłaty, jaka pożyczka hipoteczna? Przy 20% obowiązkowym zabezpieczeniu stopy procentowej oprocentowanie wynosi średnio o 0,5% więcej niż przy 10 letnim zabezpieczeniu. Oznacza to 500 € w pierwszym roku za kwotę kredytu w wysokości 100.000 €. Jeśli mogę zmienić po 10 latach, płacę przez 10 lat za dużo z tytułu niskich oprocentowania. Model stałego oprocentowania oferuje również Badenia. Podobne modele finansowania oferują również Commerzbank i Hypovereinsbank. kredyt zostanie spłacony po 20 latach. Warunkiem całości tej serii kalkulacji modelowej jest to, że klient ma w ogóle pieniądze obok swojej spłaty 1% kapitału, aby odłożyć coś na później.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam pytanie ogólne: Czy finansowanie przez BSV minimalizuje moje ryzyko związane z oprocentowaniem po 10 latach w porównaniu z kredytem ratalnym, gdzie po 10 latach muszę znów negocjować warunki?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Alex123, gdy zdecyduję się na warunki na 20 lat, ryzyko zmiany oprocentowania zostanie zminimalizowane, a jeśli wpłacę niewiele do BSV, to zminimalizuję tylko część ryzyka pozostałego zadłużenia. Jeśli natomiast wpłacę dużo, wtedy przy stałej raty na 20 lat będę miał wyższy udział spłaty kapitału, co oznacza brak ryzyka związane z oprocentowaniem! Oczywiście oprocentowanie na 20 lat jest droższe niż na 10 lat, ale to się ponownie względnieje, ponieważ pieniądze lokowane/w oprocentowane w BSV są gorzej ulokowane niż miesiąc po miesiącu kosztuje kredyt hipoteczny! Wpływam więcej kapitału spłat i zabezpieczam się przed ryzykiem oprocentowania poprzez dłuższe okresy obowiązywania ustalonego oprocentowania, w tym opcje dodatkowej spłaty i zmiany stopy spłaty, a już oszczędności związane z budowaniem kasy mieszkaniowej nie odgrywają już żadnej roli w finansowaniu stojącym przed nami, wszystkie zalety zostały osiągnięte, naprawdę wszystkie! Apropos, dostaję warunki na 30 lat takie same jak na 15 lat i moim zdaniem nie ma już więcej do dyskusji, szczególnie jeśli klient zaczyna spłacać tylko 1% kapitału początkowo lub chce to zrobić!!!!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tina,

sprawdź, kiedy zostały opublikowane te wpisy.

Napisany przez Daukind

Cześć Tina,

zobacz, z jakiego czasu są te wpisy.

Nie ma znaczenia, jeśli jedynym celem posta jest reklama. Zgłoszenie zostanie złożone...

Napisany przez NaTwoim13
Prawda, nie zauważyłem tego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata