- pn lut 08, 2010 4:20 pm
Witajcie na forum, dziś zwracam się do Was z problemem i pytaniem kto może mi pomóc.
Moja żona potrzebuje pożyczki w wysokości 25 000 € na przejęcie długo istniejącego przedsiębiorstwa. Koszt całkowity to 60 000 €, a mamy dostępne 35 000 € gotówki. Potrzebne są dodatkowe 25 000 €.
Teraz do sedna sprawy, dostaniemy pieniądze od każdego banku, ponieważ posiadamy także nieruchomości, jednakże bank chce zabezpieczenia dla 25 000 €, które ma być pokryte niewielkim fragmentem nieruchomości.
Ale teraz najważniejsze, koszty tego, wycena przez rzeczoznawcę 3 250 € (przy okazji - Dom warty jest około 700 000 €) plus opłaty za obsługę kredytu itp. - itp.
...Podsumowując... dla 25 000 € dodatkowe koszty wynoszą 4 150 €... zanim kredyt w ogóle zostanie udzielony, plus oczywiście 6,98% rocznie.
Tak na marginesie... sami zarabiamy blisko 3 000 € miesięcznie tylko z czynszu z naszego domu... mamy 100% czystą historię w BIK-u... czy to możliwe....
gdybym normalnie chodził do pracy... dla 1 100 € netto... dostałbym to od razu... gdzie my jesteśmy... w Niemczech???... mogę tylko potrząsać głową z niedowierzaniem !!!!
Teraz moje pytanie... czy ktoś może mi pomóc lub ma pomysł, jak można zdobyć te pieniądze... prywatnie na przykład po 8-9%... byłoby mi to obojętne... tylko banki, te przestępcy, nie powinny na tym zarabiać !!!
Proszę o liczne odpowiedzi... z góry dziękuję!