Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Umowa oszczędnościowa z dodatkowymi korzyściami majątkowymi.

Napisany przez ADMCI4
Witaj wieczorem... mam bardzo pilne i ważne pytanie... Mam pensję brutto w wysokości 1350 euro, z której zostaje mi 998 euro netto. Mój pracodawca płaci świadczenia oszczędnościowe w wysokości około 5 euro, lepsze niż nic, no cóż, w związku z tym fundusz przyjemności narzucił mi umowę oszczędnościową. Suma oszczędności wynosi 5000 euro = Tarif Classic06 C4, miesięczna składka regularna wynosi 4,00% sumy oszczędności, opłata za założenie 1% sumy oszczędności: 50 euro, miesięczna składka regularna 20 euro. Dodatkowo złożyli oni zlecenie zwolnienia od podatku kapitałowego w wysokości 50 euro. Czy oznacza to, że zostanie mi odjętych około 5 euro od moich 998 euro netto, ponieważ zawsze mam mało gotówki. Czy to jest uczciwe i czy w ogóle ma sens, jeśli sam nie wpłacę nic, raczej nie...????? Naprawdę zastanawiam się nad cofnięciem całej tej sprawy!!!!! Tak naprawdę chciałem tylko debetu, a skończyło się na umowie oszczędnościowej, ubezpieczeniu OC (które zostanie anulowane, ponieważ jest za drogie), książeczce oszczędnościowej i jeszcze nie dostałam debetu... co nie jest uczciwe...

Napisany przez Peter
Z tego powodu nie nazywam ludzi w banku doradcami, ale sprzedawcami! Świadczenia pieniężne z majątku są, o ile dobrze wiem, wypłacane bezpośrednio przez pracodawcę... co w sumie nie jest dużą kwotą 5 euro. Umowę oszczędnościową na budowę pewnie dostałeś, ponieważ wtedy w banku przypuszczalnie mieli na celu jej sprzedaż. Moja przyjaciółka miała w kieszeni także niezbyt dużo netto i chciała wtedy jedynie małą pożyczkę w rachunku bieżącym w wysokości 200 euro czy coś w tym stylu, zamiast tego miała podpisać różne ubezpieczenia i plany oszczędzania. Gdy w styczniu zezwolono na obniżenie składek ubezpieczenia zdrowotnego, bank znowu do niej zadzwonił... teraz ma znacznie więcej pieniędzy netto i mogłaby wtedy u nich podpisać umowę na ubezpieczenie na życie... za 12 euro??? Ja również jestem tylko w moim banku (oddziale banku), ponieważ tam leżą moje akcje pracownicze, konto jest za darmo i mają automat do liczenia monet. Więc jeśli umowy ci nie odpowiadają, po prostu zrezygnuj. Ale zapewne będą odradzać...

Napisany przez Peter
O tak, jak widzę, płacisz miesięcznie 20 euro... 5 euro pochodzi od pracodawcy, a 15 euro od Ciebie. Jednakże najpierw opłacana jest opłata manipulacyjna.

Napisany przez PI112
Cześć, r n r n założenie, że doszło do błędu doradczego bez udziału w rozmowie, nie jest możliwe. R n Niemniej jednak uważam podejście Sparkasse (choć mam do tego stowarzyszenia raczej mieszane uczucia) za nieprawidłowe. R n Jeśli Twoj pracodawca płaci VL, powinieneś je także akceptować. Jest to jednak możliwe tylko w określonych ramach. Istnieje wiele możliwości, które są objęte wsparciem państwowym. Przy krótkich okresach trwania pozostają tylko BSV i plan oszczędnościowy w funduszach. Suma kredytu hipotecznego jest wprawdzie zbyt wysoka w porównaniu do Twoich oszczędności, ale najprawdopodobniej będzie najniższą możliwą kwotą. Ponadto zarówno kwota od pracodawcy, jak i twoja własna wkładka są objęte wsparciem państwowym, dlatego też rentowność, jeśli wypłacisz oszczędności po 7 latach, powinna wynosić ponad 4%, co daje w sumie około 1900€. Jedyną niedoskonałością, którą z Pańskiego opisu można zarzucić Sparkasse, jest to, że wydaje się, że nie w pełni zrozumiał Pan, dlaczego ten kredyt hipoteczny ma sens dla Pana. Dobra rada lub dobra sprzedaż powinny to wyjaśnić. R n r n Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata