Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odpowiednia osoba kontaktowa do dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy czytelnicy forum, dotychczas zawsze myślałem, że mogę obejść się bez dodatkowego funduszu emerytalnego. Właściwie nie mam na to pieniędzy. Jednak gdy spojrzę na moje indywidualne informacje emerytalne, które otrzymuję co roku, robi mi się dziwnie. Wtedy zastanawiam się, czy nie mogę czegoś odpuścić na ten cel. Z drugiej strony nie wiem nawet, do kogo powinienem się zwrócić w sprawie takiego dodatkowego funduszu emerytalnego. Czy w tym przypadku banki czy ubezpieczenia są odpowiednimi partnerami? Cieszę się z porad, Miłośnik matematyki

Napisany przez C. Andreas
Mathefan pisze: Cześć drodzy czytelnicy forum, Do tej pory zawsze myślałem, że uniknę dodatkowej emerytury. Tak naprawdę nie mam na to pieniędzy. Jednak gdy patrzę na moje osobiste informacje emerytalne, które otrzymuję co roku, robi mi się dziwnie. Wtedy zastanawiam się, czy nie mogę czegoś odłożyć na ten cel. Z drugiej strony nie wiem, do kogo się zwrócić w sprawie takiej dodatkowej emerytury. Czy banki czy ubezpieczenia są właściwymi partnerami w tym przypadku? Cieszę się z porad, Mathefan
Cześć, Jeśli szukasz niezależności, musisz skonsultować się z maklerem. Ten znajdzie dla ciebie firmę poprzez porównywarkę, która oferuje ci najwięcej za np. twoje 100 euro. Istnieje ponad 100 firm ubezpieczeniowych, a banki zazwyczaj współpracują tylko z jednym partnerem. Deutsche Bank współpracuje z Zürich, a Volksbank z R+V itd. Aby złożyć niewiążące zapytanie o porównanie finansowe różnych ubezpieczeń i emerytur, odwiedź mój porównywarka budżetów

Napisany przez Gerd
Myślę, że się powtarzam. Nie znalazłem jeszcze niezależnego pośrednika ubezpieczeniowego. To również nie jest możliwe. Otrzymuje on swoją prowizję od oferowanego ubezpieczenia, albo Klient musi zapłacić prowizję ze swojej kieszeni. Takie sytuacje także już przeżyłem. Tutaj nie chodzi o tę często chwaloną niezależność. Wszyscy partnerzy produktowi gotują tylko na wodzie. Decydujące jest to, czy czujesz się dobrze doradzany przez drugą osobę, i nie tylko w momencie, kiedy podpisujesz umowę. Taki kontrakt emerytalny powinien przecież przetrwać kilka lat. Zwykle aż do emerytury. W drodze do niej pojawiają się jednak zawsze pytania. Również na nie powinno się zawsze otrzymać właściwą kompetentną odpowiedź. Według tych kryteriów wybrałbym mojego partnera doradczego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata