Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy kontynuować składki do funduszu emerytalnego pomimo zmiany miejsca pracy?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry. W mojej poprzedniej firmie pracowałem przez dobre 15 lat. Od samego początku regularnie opłacałem składki do funduszu emerytalnego. Z powodu bardzo atrakcyjnej oferty, której nie mogłem odmówić, zmienię pracodawcę już w przyszłym miesiącu. O ile mi wiadomo, w moim nowym miejscu pracy również istnieje fundusz emerytalny. Czy mogę nadal dokonywać wpłat do „starego” funduszu emerytalnego, czy też zgromadzone środki muszą pozostać na zastawie, a ja zacznę wpłacać do „nowego” funduszu emerytalnego od przyszłego miesiąca? Joda

Re: Czy kontynuować składki do funduszu emerytalnego pomimo zmiany miejsca pracy?

Napisany przez Dasdi1970
Cześć! W normalnych okolicznościach powinno być możliwe, że nowy pracodawca przejmie stary kontrakt. Jednak niektórzy pracodawcy wolą przeprowadzać emerytury firmowe poprzez określonych ubezpieczycieli. Czasami może to zależeć od pewnych zależności. Kontynuacja starego kontraktu byłaby jednak zawsze najlepszą opcją pod względem kosztów. Po prostu uprzejmie zapytaj!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata