Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Zajęcie konta - pytania!!!

Napisany przez Kate18
Cześć wszystkim! Mam pytanie i potrzebuję kilku wskazówek. konto mojego chłopaka zostało zajęte w zeszły piątek, ponieważ nie zapłacił rachunku operatora telefonii, gdyż nie otrzymał od niego żadnych usług. I nie był skłonny płacić za nic. On nadal jest w trakcie nauki (koniec 3. roku nauki) i mieszka sam. Oczywiście otrzymuje wynagrodzenie, mam na myśli może nawet do 300 € lub trochę mniej miesięcznie. Z tego oczywiście odlicza się czynsz + opłaty dodatkowe oraz pieniądze na jedzenie, ubrania, itp. Zajrzałem już trochę wcześniej do informacji na temat „zajmowania konta bankowego”, ale trochę się pogubiłem przy takiej ilości informacji. Wierzyciele teraz nie wiedzą ile się zarabia?! Czy w ogóle mogą zajmować konto, jeśli ktoś ma niewiele pieniędzy na życie (miesięcznie) albo jak to działa? Czy nie ma jakiegoś przepisu albo ustawy mówiącej o tym, ile wierzyciel może zabrać dłużnikowi, jeśli zarabia mniej niż określone wynagrodzenie miesięczne? Czy musi iść do sądu rejonowego, żeby wypełnić jakiś formularz odnośnie uchylenia zajęcia komorniczego? Czy ktoś w pełni pokrywa koszty sądowe, jeśli dochodzi do procesu? coś w rodzaju pomocy sądowej czy jak to się nazywa? Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł mi coś powiedzieć na ten temat, aby lepiej zrozumieć tę sytuację. Dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi.

Napisany przez Finanzmaus
Cześć Kate18, to bardzo złożony temat i wymaga profesjonalnej porady, na przykład przez prawnika. Kilka informacji znajdziesz w Finanz-Lexikon. Podstawy prawne dotyczące zajęcia konta można znaleźć w Kodeksie Postępowania Cywilnego. Pozdrowienia

Napisany przez weesly
Hey, zanim zajdzie zajęcie konta, musi zostać uzyskany tytuł. Oznacza to, że nie zareagował na upomnienia i listy od windykacji / adwokata. A teraz widać, jak bardzo naiwnie postąpił. Takie zachowanie można każdego tygodnia oglądać na znanym prywatnym kanale u Piotra. Z Niepłaceniem dłużnik wpada w zwłokę w płaceniu wobec wierzyciela, BEZ znaczenia, czy wierzyciel spełnił swoje zobowiązania czy nie. Konieczne jest więc wyjaśnienie między dłużnikiem a wierzycielem - I zazwyczaj BEZPOŚREDNIO w przypadku wątpliwego wystawienia faktury! Jak można się spodziewać, twój przyjaciel nie może nic zrobić. Ponieważ teraz ma tytuł w rejestrze dłużników, na pewien czas będzie miał kłopoty z kredytem i innymi sprawami finansowymi. Pozdrowienia, T. Schöbel

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata