pisze:
Hallo,
chciałbym zabezpieczyć się trochę inteligentnie i chronić się przed inflacją poprzez zakup złota. Jak to by wyglądało, gdybym chciał kupić złoto u sprzedawcy internetowego? Ponieważ złoto jest również przedmiotem obrotu na giełdzie, nie jest jednak chronione przed inflacją?
Przechodzisz na stronę wybranego sklepu internetowego, składasz zamówienie i czekasz na dostawę.
A jeśli chodzi o inflację: złoto to złoto. To oznacza, że jeśli z jakichś powodów pieniądze papierowe nie będą już warte papieru, na którym są wydrukowane, nadal dostaniesz za złoto rzeczy, ponieważ ma ono przypisaną wartość własną.
Cytat z Grundgesetz
Jeśli miałbym kiedyś sprzedać złoto, gdzie mogę to zrobić i czy cena złota jest stosunkowo stała lub nawet można się spodziewać zysków przy sprzedaży?
Złoto zazwyczaj można sprzedać w bankach, kasach oszczędnościowych lub u jubilerów, na przykład. Jednak cena, jaką za to dostaniesz, może się różnić z dnia na dzień. Jeśli inwestujesz w złoto, powinieneś myśleć o tym bardzo długoterminowo.
Cytat z Grundgesetz
Osobiście tak uważam. Od 8 lat mamy
euro, a w tym czasie siła nabywcza
euro spadła o około 50%. To tylko kwestia czasu, zanim staniesz przed hiperinflacją.
Czy możesz to udowodnić liczbami? Ja raczej jestem zdania, że
euro zyskało na sile nabywczej. Na przykład w jednym sklepie internetowym, w którym od lat robię zakupy. Tam rozliczenia są w
USD, a ze względu na kurs
euro/do
USD robienie tam zakupów było i jest coraz tańsze.
Hiperinflacji jako takiej jeszcze nie dostrzegam, ale i ja zaopatrzyłem się w złoto. Kupiłem je na www.321goldundsilbershop.de i jestem bardzo zadowolony z obsługi i usług.
Cytat z Grundgesetz
Proszę o odpowiedzi i opinie.
Ach tak, może ktoś zna jeszcze jakiś polecany sklep do zakupu.
patrz kilka wierszy wyżej: 321goldundsilbershop
Cytat z Grundgesetz
Dziękuję i pozdrowienia
Grundgesetz
Pozdrowienia
ProperSoul