Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Kupno i sprzedaż złota?

Napisany przez Grundgesetz
Cześć, chciałbym zabezpieczyć swoje oszczędności w inteligentny sposób przed inflacją poprzez inwestycję w złoto. Jak to wygląda, gdybym chciał kupić złoto u dostawcy online? Ponieważ złoto jest również handlowane na giełdzie, czy w takim razie można powiedzieć, że jest ono faktycznie zabezpieczone przed inflacją? Jeśli kiedyś chciałbym sprzedać złoto, gdzie mogę to zrobić i czy cena złota jest stosunkowo stała lub można spodziewać się zysków przy sprzedaży? Osobiście uważam tak. Przez ostatnie 8 lat używamy euro i w tym czasie siła nabywcza euro spadła o około 50%. Wydaje mi się, że to tylko kwestia czasu, zanim staniemy w obliczu hiperinflacji. Proszę o odpowiedzi i opinie. Ach, być może ktoś zna także polecany sklep do zakupu złota. Dziękuję i pozdrawiam Grundgesetz

Napisany przez Graufell
Złoto można kupić i sprzedać w swoim banku za bieżącą cenę (np. w formie monet). Aktualnie Deutsche Post oferuje wszystkie popularne monety i nawet dostarcza je kurierem do domu. Jeśli chcesz przechowywać swoją kolekcję monet w domu... Jednym z wiodących sklepów internetowych zajmujących się metalem szlachetnym z rzeczywistym sklepem, który można odwiedzić, jest moim zdaniem pro aurum w Monachium i kilku innych miastach. Można tam kupić monety, sztabki itp. i przechowywać je tam. Czy można sprzedać później z zyskiem? Tak, to pytanie. Możliwe, ale niekoniecznie. Cena złota podlega wahaniom. Zrób sobie własne zdanie i sprawdź wykresy złota na stronie banku lub portalu finansowym.

Napisany przez EuroPaule
Grundgesetz pisze: Witaj, chciałbym zabezpieczyć się trochę inteligentnie i chronić przed inflacją poprzez zakup złota. Jak to by wyglądało, gdybym chciał kupić złoto u dostawcy online? Ponieważ złoto jest również obiektem handlu na giełdzie, teoretycznie nie jest to zabezpieczenie przed inflacją, prawda?
Witaj, To bardzo łatwy sposób handlowania złotem: Xetra-Gold To nie tylko papier wartościowy, złoto jest fizycznie zabezpieczone. Nie rozumiem kwestii inflacji. Dlaczego rzeczy, które nie są obiektem handlu na giełdzie, są chronione przed inflacją? Cytat z Grundgesetz Jeśli miałbym sprzedać złoto w późniejszym terminie, gdzie mogę to zrobić i czy cena złota jest stosunkowo stała, a nawet czy można spodziewać się zysku ze sprzedaży? Cena złota wcale nie jest stała, lecz się waha jak szalona, ponieważ jest z nim podejmowane głupie spekulacje. Do tego dochodzi jeszcze zależność od kursu dolara. Jeśli rzeczywiście nie nadejdzie ogromna inflacja, to jest to czysta gra w ruletkę. Cytat z Grundgesetz Ja osobiście tak myślę. Od 8 lat mamy euro, a w tym czasie siła nabywcza euro spadła o około 50%. Tylko kwestią czasu wydaje się być nadejście hiperinflacji. Jeśli taka jest Twoja opinia rynkowa, to powinieneś odpowiednio się ustawić. W takich przypadkach polecam kawałek żyznej ziemi rolnej i odpowiednią broń, aby bronić jej owoców... . Specjaliści twierdzą, że podstawą dla silnej inflacji jest spiralna relacja między płacami a cenami. Jednak obecnie nie widać tego z powodu globalnej konkurencji. Ale specjaliści mówią wiele, gdy dzień jest długi. Pozdrowienia, Paul

Napisany przez ProperSoul
pisze: Hallo, chciałbym zabezpieczyć się trochę inteligentnie i chronić się przed inflacją poprzez zakup złota. Jak to by wyglądało, gdybym chciał kupić złoto u sprzedawcy internetowego? Ponieważ złoto jest również przedmiotem obrotu na giełdzie, nie jest jednak chronione przed inflacją?
Przechodzisz na stronę wybranego sklepu internetowego, składasz zamówienie i czekasz na dostawę. A jeśli chodzi o inflację: złoto to złoto. To oznacza, że jeśli z jakichś powodów pieniądze papierowe nie będą już warte papieru, na którym są wydrukowane, nadal dostaniesz za złoto rzeczy, ponieważ ma ono przypisaną wartość własną. Cytat z Grundgesetz Jeśli miałbym kiedyś sprzedać złoto, gdzie mogę to zrobić i czy cena złota jest stosunkowo stała lub nawet można się spodziewać zysków przy sprzedaży? Złoto zazwyczaj można sprzedać w bankach, kasach oszczędnościowych lub u jubilerów, na przykład. Jednak cena, jaką za to dostaniesz, może się różnić z dnia na dzień. Jeśli inwestujesz w złoto, powinieneś myśleć o tym bardzo długoterminowo. Cytat z Grundgesetz Osobiście tak uważam. Od 8 lat mamy euro, a w tym czasie siła nabywcza euro spadła o około 50%. To tylko kwestia czasu, zanim staniesz przed hiperinflacją. Czy możesz to udowodnić liczbami? Ja raczej jestem zdania, że euro zyskało na sile nabywczej. Na przykład w jednym sklepie internetowym, w którym od lat robię zakupy. Tam rozliczenia są w USD, a ze względu na kurs euro/do USD robienie tam zakupów było i jest coraz tańsze. Hiperinflacji jako takiej jeszcze nie dostrzegam, ale i ja zaopatrzyłem się w złoto. Kupiłem je na www.321goldundsilbershop.de i jestem bardzo zadowolony z obsługi i usług. Cytat z Grundgesetz Proszę o odpowiedzi i opinie. Ach tak, może ktoś zna jeszcze jakiś polecany sklep do zakupu. patrz kilka wierszy wyżej: 321goldundsilbershop Cytat z Grundgesetz Dziękuję i pozdrowienia Grundgesetz Pozdrowienia ProperSoul

Napisany przez Grundgesetz
Czy możesz to udowodnić liczbami? Mam zdanie, że euro zyskało na wartości, jeśli chodzi o siłę nabywczą. Na przykład w sklepie internetowym, w którym od lat robię zakupy. Tam rozlicza się w USD, a dzięki kursowi euro/do USD płacenie tam jest zawsze tańsze. Nadal nie widzę prawdziwej hiperinflacji, ale również ja już zgromadziłem zapasy złota. Ok, te 50% były nieco przesadzone https://www.lindcom.de/Lindcom/Home/S.../kaufkraft.pdf i... https://www.bankenverband.de/pic/arti..._kaufkraft.pdf Jednej rzeczy jednak nie rozumiem. Rocznie wypłaca się odsetki, które w pewnym sensie powstają znikąd. Ponieważ przez odsetki powstaje więcej pieniędzy na rynku, siła nabywcza musiałaby stracić wartość jedynie z tego powodu i tak czy inaczej, to kwestia czasu, zanim zacznie się grozić hiperinflacja. Proszę mnie pouczyć, jeśli jest to inaczej. Pozdrowienia i dziękuję

Napisany przez EuroPaule
Grundgesetz pisze: Jednak jednej rzeczy nie rozumiem. Co roku wypłacane są odsetki, które w zasadzie powstają z niczego. Ponieważ poprzez odsetki wchodzi więcej pieniędzy na rynek, siła nabywcza powinna w konsekwencji stracić na wartości wyłącznie z tego powodu i to jest kwestią czasu, zanim grozi nam hiperinflacja.
Ponieważ ludzkość zajmuje się handlem pieniężnym od kilku tysięcy lat, ale nie ma ciągłych epizodów hiperinflacji, ta teoria wydaje się mieć pewną słabość. Byłoby to zgodne z prawdą, gdyby pożyczone pieniądze nie generowały wartości (rozliczeń debetowych i kredytowych itp.). Jeśli jednak jako przedsiębiorca kupuję na kredyt maszynę, za pomocą której produkuje coś, dzięki czemu zarabiam pieniądze, z których część przeznaczam na spłatę odsetek mojemu pożyczkodawcy, wtedy ilość pieniędzy w obiegu oraz wydajność gospodarcza wzrastają, i wtedy się to zgadza. (uff, to jest naprawdę długi zdanie...). Jeśli ilość pieniędzy w obiegu przez długi czas wzrastałaby znacznie szybciej niż wydajność gospodarcza, istniałoby duże ryzyko inflacji. Obecnie przeciwko bardzo wysokiej inflacji przemawia fakt, że zdolności produkcyjne gospodarki są względnie nisko wykorzystane. Obecnie więc, przy porównywalnych kosztach, moglibyśmy produkować więcej. Oznacza to tendencję do obniżania się cen, co przeciwdziała inflacji. Do tego dochodzi normalne zwiększanie wydajności poprzez rosnącą efektywność (postęp technologiczny) oraz obniżanie kosztów pracy poprzez konkurencję związaną z globalizacją. Śledząc poważne media branżowe, nawet zwykli prorocy kryzysu nie przewidują hiperinflacji. Oczywiście, między czasem mogą wystąpić bolesne i dla nas obecnie nieznane stawki w wysokości 5 do 10%. Ale to daleko od hiperinflacji, jak na przykład w latach trzydziestych. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez mandy05
Jeśli ktoś zdecyduje się kupić złoto, radzę nie robić tego w postaci monet, ponieważ płacisz tam za ich wybijanie itp. i po co??? Jeśli chcę je znowu sprzedać, złoto zostanie tylko zważone i sprzedane po obecnej cenie, więc wybijanie monet było zupełnie zbędne. Ja sam inwestuję w fizyczne złoto, bez wybijania monet itp., ponieważ to zrozumiałem, czy to monety czy inna forma, to wszystko dodatkowy bajer, z którego nie mam żadnych zysków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata