Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Przekazanie mojej karty kredytowej mojej żonie.

Napisany przez ADMCI4
W amerykańskich filmach zawsze widać, jak kobiety chodzą na zakupy z kartami kredytowymi swoich mężów... Jestem żonaty i mam kartę kredytową. Moja żona nie ma własnej karty, ponieważ nie pracuje zawodowo i wszystkie finanse prowadzone są przez moje konto, na które ma dostęp. Kilka razy mieliśmy już sytuację, że byłoby korzystnie, gdyby moja żona mogła zrobić zakupy moją kartą kredytową. Nie zawsze można wypłacić tyle pieniędzy, ile by było potrzebne. Nie wyobrażam sobie jednak, żeby to tak po prostu było możliwe. Czy mogłaby jednak wykorzystać moją kartę kredytową z moim pełnomocnictwem do płacenia w sklepach? Pozdrawiam, Waldvogel

Napisany przez PI112
Cześć, To powinno działać normalnie. Drugą opcją byłoby jednak zapytanie u swojego dostawcy karty kredytowej o kartę partnerską dla swojej żony. Zazwyczaj są one bezpłatne. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez yamahama
Uważam, że przynajmniej teoretycznie nie działa to, że żona może używać karty kredytowej męża (i vice versa) do zakupów. Skąd sprzedawca ma wiedzieć, czy faktycznie są małżeństwem? Mogą przecież być więcej osób o takim samym nazwisku (i małżeństwa bez...). Oczywiście nie oznacza to, że to w ogóle niemożliwe - kontrola nie zawsze jest tak dokładna. Niemniej jednak uważam, że rozwiązanie z kartą partnerską jest najbardziej eleganckie, powinno być bezpłatne i zapobiegać wszelkim problemom.

Napisany przez 2Escorpio
yamahama pisze: Niemniej jednak uważam, że rozwiązaniem najbardziej eleganckim jest skorzystanie z karty partnerskiej, powinno to być darmowe i zapobiegać wszelkim problemom.
W Niemczech nie ma możliwości korzystania z karty kredytowej innej osoby... NIEWAŻNE KIM!... Karty kredytowe są spersonalizowane!

Napisany przez degusto11
Oczywiście możesz zezwolić swojej żonie na korzystanie z twojej karty kredytowej. Może to jednak być problematyczne w przypadku, gdy miejsce płatności nie akceptuje płatności karty przez inną osobę.
Dlatego powinieneś wydać swojej żonie pełnomocnictwo. Miejsce płatności nie musi jednak zaakceptować tego pełnomocnictwa.

W szczególnych przypadkach bank może także zabronić przekazywania karty zgodnie z umową. Dlatego powinieneś jeszcze raz przeczytać warunki umowy.

Napisany przez Dahut
To po prostu nie może działać z tego powodu, że w Niemczech zazwyczaj wymaga się podpisu przy płatności kartą kredytową. Dodatkowo podpisać może jedynie osoba, na której jest wydana karta kredytowa. Wszystko inne to fałszerstwo podpisu.

Napisany przez 2Escorpio

Oczywiście możesz pozwolić swojej żonie korzystać z Twojej karty kredytowej. Jednakże w pojedynczych przypadkach może to stwarzać problemy, zwłaszcza gdy punkt płatności nie akceptuje, że ktoś inny płaci Twoją kartą.
Dlatego powinieneś wydać swojej żonie pełnomocnictwo. Jednak punkt płatności nie musi akceptować tego pełnomocnictwa.

W niektórych przypadkach bank może również zabronić dalszego udzielania pełnomocnictwa w umowie. Dlatego powinieneś jeszcze raz sprawdzić.

Bzdura, nie powinien przekazywać swojej karty kredytowej NIKOMU... wszystko inne byłoby rażącą niedbalstwem i potencjalnie przestępstwem ze strony użytkownika.

Ponadto KAŻDY bank w Niemczech zabrania udzielania karty kredytowej dalej, ponieważ są one ZPERSONALIZOWANE!

Zresztą... Dzięki rażącemu niedbalstwu (udzielanie karty kredytowej innym), w przypadku gdy bank jest tego świadomy, żadne przypadki oszustw nie są już ubezpieczone / pokrywane... NAWET jeśli nie mają one związku z pożyczaniem karty kredytowej.

Czy mógłbyś mi powiedzieć, dlaczego odgrzebujesz stare wpisy sprzed 2,3 lat i błyszczywszy półprawdami? Proszę zastanów się, co może to oznaczać dla klienta, jeśli postępuje zgodnie z Twoją nieprawidłową radą i w wyniku tego poniesie szkodę... będziesz wtedy płacił tysiące euro, bo klient nie otrzyma ich z powodu Twojego niedbalstwa?

Ach tak, jeśli szukasz swoich wcześniejszych wpisów, usunąłem je... Było tak wiele nieprawidłowości, że nie miałem ochoty poprawiać każdego wpisu. Dodatkowo, w przyszłości będę usuwał wszystkie odpowiedzi do wpisów starszych niż 6 miesięcy. Zmienia to układ forum, nie niosąc za sobą sensu.

Napisany przez masenreher
Moja mama wcześniej często pozostawiała mi kartę kredytową do robienia zakupów domowych. Jestem zdania, że w takich i podobnych sytuacjach osoba działająca w imieniu innej osoby powinna podpisywać odpowiednio jako zastępca, używając skrótu i.V. plus własnego imienia lub nawet, zgodnie z decyzją Bundesgerichtshof (niemieckiego federalnego sądu najwyższego), nazwiska reprezentowanej osoby na dokumencie. Ponadto taka akcja nie może być uznana za oszustwo, jeśli jest tolerowana przez posiadacza karty kredytowej. Jest to moje zdanie, chciałem je tutaj przedstawić do dyskusji.

Napisany przez 2Escorpio
Więc Twoja opinia jest błędna. Karty kredytowe w Niemczech nie są przenoszalne. Ty i Twoja mama nie jesteście wyjątkiem... nawet jeśli już to zrobiliście.

I to dotyczące oszustwa odnosi się do przypadku szkody... Proszę przeczytaj wszystko dokładnie przed udzieleniem odpowiedzi.

Napisany przez Geld12
To nie powinno stanowić problemu z kartą partnerską. Można przecież prowadzić konto na dwie osoby...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata