Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy emerytura jest dostępna przed przejściem na emeryturę?

Napisany przez ADMCI4
Hej wszystkim. Mam 34 lata i szukam odpowiedniego sposobu na zabezpieczenie emerytalne. W końcu muszę pracować spokojnie do 67. roku życia, a to wydaje mi się na razie bardzo odległe. Więc jeśli dopiero będę mógł korzystać z pieniędzy, które będę wpłacać w ciągu następnych 30 lat, to dla mnie to niekonieczne odpowiednie. Ten okres czasu jest zbyt nieprzewidywalny. Czy mogę oprócz ubezpieczenia na życie wybrać jeszcze inne zabezpieczenie emerytalne, które pozwoli mi wypłacić całą lub chociaż część oszczędności przed osiągnięciem standardowego wieku emerytalnego? Pozdrowienia DonPedro

Napisany przez Finanzfee
Cześć, rozumiem w pełni twój podejście, ponieważ ja także mam jeszcze wiele lat pracy przed sobą, zanim przejdę na emeryturę. Jeśli ktoś nie chce korzystać z ubezpieczenia emerytalnego, istnieje możliwość zawarcia ubezpieczenia na życie z elementem kapitałowym. W tego rodzaju umowach można wycofać kapitał w dowolnym momencie. Należy jednak pamiętać, że te rodzaje ubezpieczeń podlegają pełnej opodatkowaniu. Ponadto obejmują one ryzyko związane z zawarciem zgonu, co zazwyczaj jest droższe niż w przypadku zwykłego ubezpieczenia emerytalnego. Moja rada: jeszcze raz się nad tym zastanów, można zawrzeć ubezpieczenie emerytalne, które jest dofinansowane przez państwo. Oszczędzone pieniądze można zainwestować w ubezpieczenie z elementem kapitałowym, z którego można wcześniej wypłacić kapitał. W przypadku większości prywatnych ubezpieczeń emerytalnych w teorii możliwe jest wypłacenie kapitału, jednak zazwyczaj nie jest zgromadzona wystarczająca suma, aby to zrealizować w praktyce.

Napisany przez MaklerHH
Emerytura w sensie, że jest korzystniejsza niż zwykły produkt finansowy, w tym przypadku prawdopodobnie nie będzie dla Ciebie dostępna. W niektórych produktach wypłata z góry jest możliwa lub nawet przewidziana, ale oznacza to utratę korzyści z tych produktów. Na przykład, jeśli dokonasz wypłaty przed 60. rokiem życia z elastycznego zabezpieczenia emerytalnego (zwykle prywatnego ubezpieczenia rentowego), to eliminuje ona opodatkowanie według zasady pół-dochodowej w przypadku jednorazowych wypłat lub metody podziałowej w przypadku wypłat rentowych. Na Twoim miejscu zdecydowałbym się oddzielić budowę kapitału przed 60 rokiem życia od zabezpieczenia emerytalnego po 60 roku życia i wybrał odpowiednie produkty dla każdego z tych celów, ponieważ nie ma jajecznika wełnianego także w tej dziedzinie. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
O.K. Jaja, jest naprawdę nie jest wszechmogący. ubezpieczenie na życie nie jest ubezpieczeniem emerytalnym. zbyt drogie, a suma ubezpieczenia na wypadek śmierci śmiesznie niska. Produkt, którego nikt nie potrzebuje. ubezpieczenie emerytalne, z którego można również wypłacać pieniądze w trakcie trwania, nie tylko jako oprocentowany kredyt. Przy wypłacie od 60. roku życia 50% zysku kapitałowego podlega opodatkowaniu. Wcześniej, jak przy każdej inwestycji, opodatkowaniu podlega 100% zysku kapitałowego. Korzyść jest oczywista. Masz umowę oszczędnościową, z której można wypłacać pieniądze przed wiekiem emerytalnym i na końcu zrobić coś na emeryturę. Musisz jedynie być świadomy, że wypłata zmniejsza wypłatę na starość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata