Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ile moglibyśmy dostać bez kapitału własnego?

Napisany przez Cassie
Cześć, zastanawiamy się nad zakupem domu. Płacimy WM 910 EUR, oszczędzamy obecnie miesięcznie 350,- EUR. Mój mąż zarabia netto 1800,- EUR, a ja 1700,- EUR netto miesięcznie. Mamy także 2 umowy oszczędnościowe. Jednak teraz nie jestem pewna, jak to wygląda. Dlatego na razie je pomijamy. Mamy także finansowanie samochodu w wysokości 146 EUR miesięcznie do przyszłego roku, plus ostatnią ratę w wysokości 3.000,- EUR. Mamy środki na koszty związane z zakupem, ale w inny sposób nie dysponujemy kapitałem własnym. Na jakią kwotę moglibyśmy sobie pozwolić na zakup domu, czy 180.000 EUR byłyby realistyczne?

Napisany przez MThiemann
Cześć Cassie, Bank przyjmuje minimalne istnienie na poziomie około 40% Twoich dochodów netto (czyli około 1400 EUR). Ponadto Twój kredyt w wysokości 146 EUR i miesięczne koszty użytkowania mieszkania w nowym domu w przybliżeniu 2 EUR/m² (czyli około 240 EUR przy powierzchni mieszkalnej 120 m²). Finansowanie przy cenie zakupu 180 000 EUR (koszty dodatkowe z kapitału własnego około 10 000 EUR, bez wynagrodzenia dla pośrednika) wynosi około 854 EUR miesięcznie (w tym kredyt KfW). To oznacza, że w Twoim przypadku pozostaje miesięczny nadwyżka finansowa około 860 EUR. Uważam, że to bardzo dobra sytuacja wyjściowa. Założonych 180 000 EUR jest zatem całkiem realistycznych - biorąc pod uwagę wymagania, które podałaś. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Cassie
Cześć Panie Thiemann, Dziękuję za szybką informację. Brzmi to dość pozytywnie. My również rozważaliśmy oczekiwanie do przyszłego roku. Wtedy rata za samochód odpadnie, a do tego możemy jeszcze trochę zaoszczędzić! Pozdrowienia Cassie

Napisany przez MThiemann
Cześć Cassie, W zasadzie lepiej jest, jeśli nie masz kredytu ratalnego podczas składania wniosku o kredyt budowlany. Jednakże możemy spodziewać się, że stopy procentowe wzrosną nieco do przyszłego roku. Ogólna oczekiwana sytuacja na rynku wskazuje na lekki wzrost stóp procentowych w drugiej połowie roku. Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata