Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Uiszczanie składek do funduszu emerytalnego

Napisany przez ADMCI4
Po wielu latach pracy u pracodawcy, który nie oferował żadnych możliwości prywatnego oszczędzania na emeryturę, teraz podpisałem umowę z firmą, która oferuje kasę emerytalną. Mam jednak pytanie, ponieważ nie mam jeszcze z tym żadnego doświadczenia. Chcę na pewno wpłacać do kasy emerytalnej, ale chciałbym wiedzieć, czy jest to obowiązkowe, gdy pracuje się w takim zakładzie. Ponadto interesuje mnie, czy składki do kasy emerytalnej są potrącane od wynagrodzenia brutto czy netto. To ma wpływ na podatki i ubezpieczenia społeczne. Kto może mi pomóc? Dziękuję.

Re: Uiszczanie składek do funduszu emerytalnego

Napisany przez Finanzfee
Cześć Jonesie, naturalnie nie ma obowiązku wpłacania do funduszu emerytalnego, jednak zaleca się to zrobić. Jeśli pracodawca wpłaca składki do funduszu emerytalnego dla pracownika, składki te zasadniczo są uznawane za wynagrodzenie za pracę, ale są zwolnione z podatku i składek na ubezpieczenie społeczne do wysokości 4% granicy wyznaczonej dla składki do ubezpieczenia emerytalnego. Oznacza to, że składka zmniejsza podstawę opodatkowania oraz podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata