Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu z bardzo małym wkładem własnym i negatywną historią kredytową?

Napisany przez Sprechstunde
Cześć wszystkim, mam kolejne pytanie dotyczące zakupu domu bez (lub z bardzo niewielkim) wkładem własnym, ale obawiam się, że trochę bardziej skomplikowane. W odniesieniu do naszej sytuacji finansowej: Ja (29 lat) jestem osobą niepełnosprawną (stopień niepełnosprawności 80, oznaka aG) i pobieram rentę z tytułu niezdolności do pracy (netto 680 EUR) oraz pieniądze z tytułu opieki (poziom 1, 225 EUR). Mój mąż (31 lat) pracuje na pełen etat (umowa na czas nieokreślony) jako sprzedawca i zarabia około 1400 EUR netto. Mieszkamy w domu jednorodzinnym, który chcielibyśmy kupić. Obecnie płacimy za ten Dom 550 EUR czynszu. Cena zakupu wyniesie około 150 000 EUR. Do nieruchomości należy jeszcze jeden Dom z dwoma wynajętymi mieszkaniami, które przynoszą łącznie 500 EUR czynszu. Jako wkład własny moglibyśmy pokryć koszty poboczne, niestety nie mamy więcej. Ponadto spłacamy przez kolejne cztery lata kredyt samochodowy w wysokości 350 EUR miesięcznie (zostaje około 18 000 EUR zadłużenia, pozostały około 4 lata) oraz mały kredyt w wysokości 100 EUR (zostaje około 7 000 EUR zadłużenia) w naszym banku. Niestety mam negatywny wpis w bazie danych Schufa na kwotę około 1000 EUR, który został uregulowany od grudnia. Sam dług był już starszy, rościłam sobie upływ terminu przedawnienia, co niestety nie powiodło się, to długa historia. W każdym razie roszczenie zostało uregulowane, ale wpis nadal pozostaje w Schufa przez trzy lata (do końca 2013 roku). Mój mąż ma czyste konto, dokładnie spłaciliśmy wszystkie dotychczasowe kredyty, aż na jeden, który również spłaciliśmy z wyprzedzeniem. Czy w naszej sytuacji mamy jakiekolwiek szanse na uzyskanie finansowania? Jakie są wiarygodne banki, które mogłyby udzielić finansowania pomimo wpisu w Schufa? Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Udaję się na wasze dyżury! W waszej sprawie zdania się będą podzielać. Ponieważ nie mam zamiaru odradzać wam finansowania - zakładam, że zajęliście się tą tematyką - a z tego, co tutaj wygląda, chodzi tylko o wasze luźne zdanie, zatem chciałbym oświadczyć, że ogólnie rzecz biorąc, dostępne jest finansowanie. Obecnie najbardziej renomowanym bankiem na rynku finansowym dla osób z negatywnymi, uregulowanymi wpisami w Schufa jest Bank von Essen. Bank ten towarzyszy klientom przez pierwsze 5 lat, podczas gdy wpis negatywny jest jeszcze aktywny, w przypadku zakupu domu. Po 5 latach wpis zostaje usunięty, co pozwala na zmianę banku, czyli przeskoczenie na korzystniejsze warunki. Należy jednak pamiętać, że nikt nie wie, gdzie znajdą się stopy procentowe za 5 lat, co niesie ze sobą ryzyko związane ze zmiennymi stopami procentowymi! Dodatkowo, nie można oczekiwać najlepszych warunków kredytowych, a taka forma finansowania nie obędzie się bez opłat, ponieważ bank pobiera opłaty za domniemane ryzyko. Alternatywą jest poczekanie na usunięcie wpisu negatywnego. Czy to okaże się lepszym interesem, okaże się w przyszłości, ponieważ obecnie nikt dokładnie nie potrafi przewidzieć, jakie będą stopy procentowe za 5 lat i w jaki sposób rynek nieruchomości odbije się w kontekście wzrostu cen nieruchomości. Należy jednak skorzystać z profesjonalnej porady, ponieważ finansowanie musi zostać odpowiednio przygotowane do przedstawienia bankowi von Essen, co dla doświadczonego profesjonalisty w dziedzinie finansowania budowy nie powinno stanowić dużego problemu! Pozdrawiam Noelmaxim

Napisany przez Gerd
Kiedy wpis w rejestrze dłużników został uregulowany, warto spróbować uzyskać jego usunięcie. Może to jednak zrobić tylko firma, która spowodowała jego wpisanie. Dlatego warto zadzwonić do niej i rozmawiać z ludźmi w sposób rozsądny. Czasem szczęście sprzyja.

Napisany przez Sprechstunde
Cześć wszystkim, r n r n Dziękuję najpierw za odpowiedzi r n r n Niestety nie możemy już tak długo czekać na usunięcie wpisu, ponieważ obecni wynajmujący chcą pilnie sprzedać Dom i już szukają innego kupca. Pod koniec tygodnia odbędzie się już oględziny z zainteresowanym, dlatego jesteśmy trochę w pośpiechu. R n r n Skontaktowałem się już z wierzycielem, ale nie sądzę, że otrzymam tutaj odpowiedź lub nie pozytywną, ponieważ chodzi o firmę windykacyjną lub adwokacką, o której w internecie można przeczytać wiele negatywnych opinii.

Napisany przez Gerd
W tym miejscu nie powinno się zbyt wiele sugerować na podstawie internetowych opinii. Zazwyczaj wypowiadają się tutaj niezadowoleni. Po prostu zadzwoń i porozmawiaj z nimi. W większości przypadków istnieje rozwiązanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata