Re: Zakup domu z bardzo małym wkładem własnym i negatywną historią kredytową?
Napisany przez Sprechstunde -
- śr mar 03, 2010 6:30 pm
Cześć wszystkim,
mam kolejne pytanie dotyczące zakupu domu bez (lub z bardzo niewielkim) wkładem własnym, ale obawiam się, że trochę bardziej skomplikowane.
W odniesieniu do naszej sytuacji finansowej:
Ja (29 lat) jestem osobą niepełnosprawną (stopień niepełnosprawności 80, oznaka aG) i pobieram rentę z tytułu niezdolności do pracy (netto 680 EUR) oraz pieniądze z tytułu opieki (poziom 1, 225 EUR).
Mój mąż (31 lat) pracuje na pełen etat (umowa na czas nieokreślony) jako sprzedawca i zarabia około 1400 EUR netto. Mieszkamy w domu jednorodzinnym, który chcielibyśmy kupić. Obecnie płacimy za ten Dom 550 EUR czynszu. Cena zakupu wyniesie około 150 000 EUR.
Do nieruchomości należy jeszcze jeden Dom z dwoma wynajętymi mieszkaniami, które przynoszą łącznie 500 EUR czynszu.
Jako wkład własny moglibyśmy pokryć koszty poboczne, niestety nie mamy więcej. Ponadto spłacamy przez kolejne cztery lata kredyt samochodowy w wysokości 350 EUR miesięcznie (zostaje około 18 000 EUR zadłużenia, pozostały około 4 lata) oraz mały kredyt w wysokości 100 EUR (zostaje około 7 000 EUR zadłużenia) w naszym banku.
Niestety mam negatywny wpis w bazie danych Schufa na kwotę około 1000 EUR, który został uregulowany od grudnia. Sam dług był już starszy, rościłam sobie upływ terminu przedawnienia, co niestety nie powiodło się, to długa historia. W każdym razie roszczenie zostało uregulowane, ale wpis nadal pozostaje w Schufa przez trzy lata (do końca 2013 roku). Mój mąż ma czyste konto, dokładnie spłaciliśmy wszystkie dotychczasowe kredyty, aż na jeden, który również spłaciliśmy z wyprzedzeniem. Czy w naszej sytuacji mamy jakiekolwiek szanse na uzyskanie finansowania? Jakie są wiarygodne banki, które mogłyby udzielić finansowania pomimo wpisu w Schufa?
Pozdrowienia