Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Ryzyka związane z zmianą ubezpieczyciela zdrowotnego.

Napisany przez ADMCI4
W ostatnim czasie wielokrotnie zastanawiałem się nad zmianą ubezpieczyciela zdrowotnego. Aktualnym powodem do przemyśleń był ostatni dodatkowy składka obciążająca mnie w mojej obecnej kasie. Ponadto chciałbym mieć w pakiecie usług alternatywne metody leczenia, a moja obecna kasa tego nie oferuje. Ale jeśli teraz zmienię, jakie ryzyka z tym się wiążą? Czy możliwe jest, że w nowej kasie muszę najpierw ponownie przez lata być członkiem, aby na przykład ubiegać się o rehabilitację? Ponieważ w moim przypadku jest to na pewno konieczne w ciągu najbliższych dwóch lat? Czy też nowa kasa musiałaby zatwierdzić rehabilitację w przypadku konieczności medycznej? Z góry dziękuję! Dreszczowiec

Napisany przez Gerd
Cześć W przyszłości wszystkie kasy będą pobierać dodatkową opłatę. Wynika to z modelu finansowania funduszu zdrowia. Co to są alternatywne metody leczenia? O ile mi wiadomo, żadne publiczne ubezpieczenie zdrowotne nie oferuje takich usług. Chyba że terapeuci medycyny naturalnej świadczą usługi lekarskie.

Napisany przez ADMCI4
Kto twierdzi, że wszystkie ubezpieczenia zdrowotne w przyszłości będą pobierać dodatkową składkę? Uważam, że to plotka. Istnieją ubezpieczyciele, którzy już teraz oświadczyli, że nie zamierzają pobierać dodatkowej składki także w 2011 roku.Drugą kwestią jest wysokość dodatkowej składki w poszczególnych przypadkach. Będą tu również duże różnice.Podsumowując: Warto porównać i zmienić ubezpieczyciela. Załóżmy, że od 2012 roku wszyscy będą pobierać taką samą dodatkową składkę, nadal zaoszczędzi się trochę pieniędzy przez kilka miesięcy. Świadczenia są w 95% takie same dla wszystkich ubezpieczycieli, ponieważ są one, jak sama nazwa wskazuje, ustawowo określone.

Napisany przez Gerd
Cześć Bardzo mnie ciekawi, które kasy chorych tak bardzo się angażują. Żadna mi nie jest znana. Wystarczy przyjrzeć się strukturze finansowania Funduszu Zdrowia i przepisom prawnym dotyczącym dodatkowych składek, aby zauważyć, że żadna kasa chorych nie obejdzie się bez tej składki.

Napisany przez ADMCI4
Istnieją także kasy chorych, które mają solidne podstawy i są wolne od długów. Oczywiście media nie informują o tych, ale tylko o tych, które zwracają negatywną uwagę. Celowo nie podałem żadnych nazw, bez względu na to, czy są pozytywne, czy negatywne.

Napisany przez Gerd
Cześć Źle mnie zrozumiałeś. Model finansowania Funduszu Zdrowia właśnie uniemożliwia solidne finansowanie kasy chorych. Niestety. Kiedy eksperci oszacują z góry, że do finansowania Funduszu Zdrowia potrzebny jest składka w wysokości 15,8-15,9%, a dobra Ulla Schmidt postanawia, że jest za drogo i ustawiamy 15,5%, gdzie jest tutaj pewna podstawa dla kas chorych? Jeszcze gorzej jest z prezentem wyborczym w postaci obniżenia składki do 14,9%.

Napisany przez ADMCI4
To kwestia perspektywy... Istnieją także kasy, które mimo istnienia funduszu zdrowia pozostają zdrowe podstawowo. Z drugiej strony, istnieją także takie, które w ogóle sobie z tym nie radzą. W rezultacie wiele kas zniknie lub się połączy. W efekcie rynek zostanie oczyszczony i wszystko mogłoby być dobrze. Pani Ulla Schmidt nie ponosi wyłącznej winy za ten bałagan. Wiele kas jest zadłużonych od lat, jeśli nie dekad. Zobaczymy, co przyniesie przyszłość...

Napisany przez Gerd
Okej. Porozmawiajmy za rok.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata