Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Rent BVG

Napisany przez ADMCI4
Najpierw musieliśmy pracować dłużej, teraz to: Bern (AWP/sda) Wartość przeliczeniowa służąca do obliczania świadczeń emerytalnych w ramach systemu BVG ma być stopniowo obniżona do 6,4% do początku 2011 roku. Tak stwierdza Rada Federalna w trwającym do końca kwietnia konsultacjach. Pierwsza rewizja ustawy o zawodowym funduszu emerytalnym (BVG), zatwierdzona przez parlament, przewiduje obniżenie wartości przeliczeniowej do 6,8% do 2014 roku. Jednak rada federalna jest zdania, że konieczna jest szybsza i silniejsza redukcja w celu finansowania emerytur. Przedłożony w środę projekt poddany konsultacjom wprowadza również szybszy cykl przeglądów wartości przeliczeniowej w przyszłości. Wartość ta będzie teraz przeglądana co pięć lat, po raz pierwszy w maju 2009 roku dla lat od 2012 roku. Lancelot

Napisany przez beat
Teraz planuje się obciąć renty z BVG o 10%. Argument dotyczący starzejącej się populacji jeszcze rozumiem. Chociaż to też się zmienia. Kobiety zdają się żyć krócej, czyli znów stają się młodsze. W końcu zawsze o to chodziło. Ale to, że w przyszłości trzeba się liczyć z niższym zwrotem z inwestycji... ? ? ❗ Trzeba po prostu szukać sposobów na zwiększenie - chociaż już i tak słabej - rentowności, albo przynajmniej jej utrzymanie! Wiadomo już, że chce się zapewnić ubezpieczycielom dobrą stopę zwrotu. I to zostanie połknięte.

Napisany przez richard100
To oznacza wypłacenie pieniędzy po osiągnięciu wieku emerytalnego i próbę uzyskania lepszej stopy zwrotu. Moje osobiste zdanie na ten temat: może to być trudne. ? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
To nie powinno być takie trudne. 6,4% (czy jakakolwiek będzie stawka) to nie jest stopa zwrotu, ale tylko stopa konwersji. Udział rentowności jest o wiele niższy! Chyba nie chcesz powiedzieć, że nie jesteśmy w stanie osiągnąć tak wymarzonych zysków i tym samym musimy oddać ubezpieczycielom pieniądze do spożycia.

Napisany przez richard100
beat pisze: Nie powinno to być takie trudne. Nie chcesz chyba powiedzieć, że nie jesteśmy w stanie osiągnąć tak sennych zwrotów i tym samym musimy pozostawić pieniądze ubezpieczeniowe na jedzenie.
Witaj Beat, osobiście zajmuję się tylko handlem akcjami kapitałowymi, na które mogę zrezygnować nawet w przypadku całkowitej straty. W przypadku emerytur jestem bardziej ostrożny. Tam tylko liczy się 100% pewność, a zysk jest odpowiednio niższy. Miałem złóż emerytalne w banku na stopie zwrotu 1,5%. Wciąż jednak wolę to niż stracić 50% w przypadku krachu giełdy. :wink: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Za kilka lat banki i firmy ubezpieczeniowe nie będą już w stanie wypłacać emerytur, ponieważ zgromadzone pieniądze ubezpieczonych będą bezpośrednio przekształcane w koszty administracyjne dla banków i firm ubezpieczeniowych. W tym momencie przelicznik emerytury zostaje całkowicie zmieniony. W najgorszym wypadku będziemy musieli wesprzeć banki i firmy ubezpieczeniowe z funduszy emerytalnych lub świadczenia komplementacyjne. Karat

Napisany przez beat
Hej Rich Wiemy obydwaj, że nie mamy dokładnie takiego samego profilu ryzyka. :wink: Jeśli chcesz zainwestować swoje pieniądze bezpiecznie pod 1,5%, to twoja sprawa i jest w porządku. Jesteś już blisko technicznego oprocentowania. Widzisz, że ludzie z PK naprawdę nie dostarczają dużo dodatkowej wartości. Ale do funduszu emerytalnego wpłacają również ludzie, którzy mają 25 lat. Jeśli ich majątek zostanie zainwestowany z zyskiem 3-4%, to jest to absolutna szaleństwo. Dla każdego z nich przez lata będzie to równoznaczne z utratą około jednego mieszkania. W PK istnieje także pewność dzięki temu rozproszeniu wieku. Zainwestowałem moje trzecie filary w najbardziej ryzykowny sposób, jaki jest dozwolony. Była to jednakowa historia w latach 2000 itp.: najpierw spadek, a teraz wzrost. Przy obliczeniach na przestrzeni lat stopa zwrotu była wyraźnie wyższa niż stopa PK. Po prostu, jest faktem, że zostało się oszukanym o owoce swojej pracy za pomocą tego współczynnika konwersji. Chodzi o doświadczone lata - 20 25 lat. Dla tego finansujemy całą branżę, która niewytłumaczalnie otrzymuje również topowe wynagrodzenia. @Karat: dobrze powiedziane!

Napisany przez Dany1
Cześć Rich, Mogę sobie wyobrazić, że inwestowanie wygląda zupełnie inaczej, gdy nie ma się regularnych dochodów. Dlatego rozumiem Twoją decyzję inwestycyjną. Z drugiej strony oczywiście jest to skandal, że mówi się o stopie zwrotu przy 1,5% oprocentowaniu. Ta stopa zostaje pochłonięta przez inflację i opłaty. Ten, kto dziś inwestuje swoje pieniądze w blue-chipy na 20 lat, z pewnością osiągnie o wiele lepszy zwrot... wystarczy pomyśleć o dywidendach. Gdyby ten filar nie był obowiązkowy, nie miałbym tam ani grosza zdeponowanego.Dlaczego w Bernie zawsze mówi się o cięciach emerytur? Dlaczego zarządzającym II filarem nie obcina się wynagrodzeń? (Płace się dostaje za pracę, a ten to szmalczy). Wypłata za wydajność byłaby wskazana!Właściwie jest to podobne do ubezpieczenia zdrowotnego: Za więcej pieniędzy otrzymuje się coraz mniej usług! To skandal. Być może również w tym przypadku pewna kasa przyniosłaby ulgę.I czy to prawda, że np. taka marudna firma jak Swisslife znów wypłaca dywidendy swoim akcjonariuszom?ok... skończmy narzekanie... wszyscy mają za mało pieniędzy, nikt nie zarabia wystarczająco, a my nadal mamy przekazać Wschodowi małą miliardową dolę. LMAA

Napisany przez kandinski
Patrząc na oficjalnie zatwierdzone możliwości inwestycji w ramach 2. filaru, nie dziwi, że wygląda to tak skromnie. Ponadto wielu otrzymuje emeryturę, choć nigdy nie wpłacali składek. To zawsze to samo, gdy tylko państwo wtrąca się do sprawy, zaczynają się kłopoty pod płaszczykiem tzw. polityki społecznej. Byłbym zdziwiony, gdyby ludzie zgodzili się na redukcję świadczeń socjalnych; szansą mogłoby być na przykład odrzucenie dodatków dla dzieci... Być może powinniśmy zainicjować coś takiego: obywatele ponownie przejmują odpowiedzialność za siebie, domagamy się większej roli obywateli i mniejszej roli państwa.

Napisany przez Springer
kandinski pisze: Może warto byłoby zorganizować inicjatywę: Obywatele ponoszą ponownie odpowiedzialność za siebie, domagamy się więcej obywateli i mniej państwa.
Tylko że państwo reprezentuje liczbę wszystkich obywateli :idea: Twoja formuła chyba nie do końca się sprawdza, raczej bym powiedział Więcej obywateli = Więcej państwa :wink: Więcej odpowiedzialności własnej? Tego chce niewielu, uwierz mi. Jak możemy pomóc pokoleniu bez zobowiązań kredytowych bez pukania im po palcach? Tylko tak robiąc, powstają jeszcze większe długi, ludzi trzeba chronić przed samymi sobą. Typowym przykładem jest prawo umów z tysiącami paragrafów dla ochrony konsumentów. Byłoby bardzo trudne zadanie przypisanie odpowiedzialności indywidualnym obywatelom. Być może trochę odbiegłem od tematu, ale to przyszło mi do głowy odnośnie twojego oświadczenia.

Napisany przez Karat
Być może w szkołach powinno się częściej wprowadzać lekcje, które są bliskie życiu i przyszłości. Można by zastąpić bezsensowne lekcje, takie jak te, gdzie pochodzą dinozaury sprzed 1 miliona lat i dlaczego już ich nie ma. Również Rzymianie i Grecy mogą zostać zapomniani, podobnie jak Tysiącletnia Wojna (mamy przecież dość aktualnych wojen). Podobnie jak to, gdzie jest słupek w kwiecie czy czym jest Dur i Moll. To wszystko są rzeczy, które każdy może później nauczyć się, jeśli go to interesuje. Należy dużo bardziej przygotować dzieci do prawdziwego życia, takiego jak: - Szacunek dla innych ludzi i istot żyjących - Solidarność, więzy rodzinne - Relacje międzyludzkie (małżeństwo, rodzina, wychowywanie dzieci) - Żądza konsumpcji, frustracja konsumencka, postulaty wyższego standardu życia - Edukacja na temat oszustów, naciągaczy i uwodzicieli - Pułapki życia codziennego jak długi, edukacja, samodzielność - SAMODZIELNOŚĆ - ITD. Ale łatwiej jest po prostu przekazywać ten sam materiał nauczania co roku! Prawdziwe reformy są jednak niemożliwe z naszymi politykami samozwańczymi. Potrzebujemy Demokratycznej Dyktatury. Karat

Napisany przez beat
Karat pisze: Również Rzymian i Grecy mogą być zapomniani, tak samo jak tysiącletnia wojna (mamy wystarczająco dużo aktualnych wojen). Podobnie jak gdzie jest słupek w kwiatku lub co to jest Dur i Moll. To są wszystkie rzeczy, które każdy może później nauczyć się, jeśli go to interesuje. Dużo bardziej warto przygotować dzieci do prawdziwego życia, tak jak: Karat
Uważam, że fajnie, że mogłem nauczyć się jeszcze kilku bezsensownych rzeczy. Zwłaszcza Grecy i Rzymian nie są najgorszym pomysłem jeśli chodzi o strategię... Dzięki temu wiem również, że mleko pochodzi od krowy, a nie od TetraPaka. Może to być nieistotne dla codziennego życia, ponieważ i tak nie kupuję mleka, a jogurt, który pochodzi z innej opakowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata