Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Specjalne modele emerytury dla osób wchodzących na rynek pracy późno.

Napisany przez ADMCI4
Kochani Czytelnicy! Jak zawsze, jestem trochę opóźniony w takich sprawach... Dotąd odkładałem kwestię emerytury na tyle daleko, że nie podjąłem jeszcze żadnych działań w zakresie dodatkowego zabezpieczenia na starość. Mam już 45 lat i chciałbym zacząć działać w tej sprawie. Przecież muszę jeszcze pracować ponad 20 lat, zanim będę mógł cieszyć się emeryturą. Jednakże sądzę, że zyski są prawie żałosne, jeśli teraz przystąpię do planu zabezpieczenia. Dlatego ciekawi mnie, czy istnieją specjalne modele zabezpieczenia na starość, które pozwolą osobom startującym późno, takim jak ja, nadal mieć możliwość zawarcia atrakcyjnej umowy za około 60 euro miesięcznie. Kto ma jakiś pomysł??? Peter Pan

Napisany przez Gerd
Cześć Nigdy nie jest za późno. Jednak 60 € miesięcznie na pewno nie są zbyt pomocne. Dla osoby w wieku 20-25 lat byłoby to w porządku. Pieniądze potrzebują czasu, aby wzrosnąć. Nie ma specjalnych modeli. W jaki sposób chcesz oszczędzać na starość, zależy przede wszystkim od twoich osobistych odczuć na ten temat.

Napisany przez C. Andreas
PeterPan pisze: Drodzy Czytelnicy! Jak zawsze jestem trochę spóźniony w takich sprawach... Przesunąłem całą kwestię emerytury na tyle daleko, że jeszcze nie podjąłem żadnych działań w zakresie dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego. Chciałbym jednak zacząć, mając już 45 lat. Przynajmniej jeszcze ponad 20 lat muszę pracować, zanim dostanę emeryturę. Jednak sądzę, że zyski będą prawie śmieszne, jeśli teraz zdecyduję się na model zabezpieczenia. Dlatego interesuje mnie, czy istnieją specjalne modele zabezpieczenia emerytalnego, które pozwolą późnym decydentom jak ja na zawarcie atrakcyjnej umowy za około 60 euro miesięcznie. Ktoś wie, co radzić??? PeterPan
Cześć PeterPan, Za 60 euro faktycznie nie zajdziesz daleko, chyba że znajdziesz inwestycję, która może zwrócić ci nawet 15% zysku lub więcej. Mimo że brzmi to na pierwszy rzut oka nierealistycznie, może zadziałać z odpowiednim funduszem i świadomością odpowiedniego poziomu ryzyka (klasa ryzyka 5) Zapytania pod adresem: Porównania finansowe różnych ubezpieczeń i rent w moim porównaniu budżetowego

Napisany przez Gerd
Tak jest. Wysokie zwroty, wysokie ryzyko. Klasa ryzyka 5: Spekulacyjne obligacje, opcje, kontrakty terminowe, opcje, fundusze akcji z rynków wschodzących, akcje spółek z sektora niewielkich firm. Ktoś, kto zaleca coś takiego jako zabezpieczenie na emeryturę, bardzo się myli.

Napisany przez TobiasMeinhard
Z opłatą w wysokości 60 € miesięcznie do 67. roku życia, otrzymujesz około 200 € gwarantowanej emerytury (jako bezpieczna inwestycja, bez dużego ryzyka). To niewiele, a jeśli uwzględnimy jeszcze inflację, to będzie jeszcze mniej. Jeśli masz skłonność do ryzyka, oczywiście można uzyskać więcej, ale również można otrzymać mniej.

Napisany przez Dasdi1970
TobiasMeinhard pisze: Przy miesięcznej składce w wysokości 60 € do 67. roku życia otrzymasz około 200 € gwarantowanej renty (jako bezpiecznej inwestycji, bez dużego ryzyka). To niewiele, a jeśli wziąć pod uwagę inflację, to jeszcze mniej. Jeśli jesteś skłonny do ryzyka, oczywiście można uzyskać więcej, ale również mniej.
Proszę - proszę - proszę podaj mi nazwę ubezpieczenia emerytalnego, które potrafi w ciągu 22 lat potroić Twoją składkę! Jestem ciekawy! Co więcej, jest to gwarantowane! Nawet nie chcę myśleć o dodatkowych zyskach...

Napisany przez Gerd
To już graniczy z czarną magią.

Napisany przez MaklerHH
Cześć PeterPan, 60 euro uważam za dość niską kwotę jak na Twój wiek, ale to zależy od tego, jak duża jest luka w zabezpieczeniu, którą ma ona zamykać. Być może masz inne dochody na starość (np. z wynajmu), o których tutaj nie wiemy, albo też Twój zapotrzebowanie na starość z jakichś powodów jest niższe. Efektywne modele, zwłaszcza o krótszych okresach, okazały się dotowane produkty, ponieważ efektywne wpłaty w stosunku do netto kosztów są dość wysokie. Oczywiście, w przyszłości trzeba się liczyć z dużym obciążeniem podatkowym i opłatami, ale jeśli w innych obszarach nie ma zbyt wiele do opodatkowania, uważam to za akceptowalne. Ostatecznie, konkretne zalecenie zależy również od Twojej indywidualnej sytuacji. Jeśli obecnie masz wyską stawkę podatku, te modele mogą sprawić wiele radości, jeśli nie, to nie. W mojej opinii, przy tej kwestii nie sposób uniknąć indywidualnej konsultacji. Dopiero w drugim kroku należy wybrać konkretny produkt, ale mam nadzieję, że Twój doradca podejdzie do tego systematycznie. Pozdrawiam z Hamburga

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata