Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak wysoki musi być kapitał własny przy budowie domu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Forum Finansowe, od kilku lat oszczędzam na własny Dom i mam już sporo zebrane. Czy ktoś może powiedzieć mi, jak wysoki musi być kapitał własny, aby otrzymać odpowiednie finansowanie budowy? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia, Guido

Napisany przez Gerd
Najlepsze warunki otrzymasz posiadając 40% własnego kapitału. Jednak już od 20% możliwe jest uzyskanie korzystnego finansowania.

Napisany przez ADMCI4
Dobrze, że chcesz zbudować Dom z własnym kapitałem, ponieważ jest to dużo mądrzejsze postępowanie. W przeciwnym razie pożyczka byłaby znacznie wyższa, co oznaczałoby również wyższe odsetki, co z kolei wymagałoby bardzo wysokich rat spłaty.Otrzymasz lepsze warunki w bankach i kasach oszczędności, jeśli będziesz mógł udokumentować pewien wkład własny, ponieważ bank ocenia kapitał własny w celu minimalizacji swojego ryzyka.Moim zdaniem powinieneś mieć co najmniej 20% całkowitej wartości jako kapitał własny. Oczywiście, przy zakupie nieruchomości nie możesz zapomnieć o dodatkowych kosztach (podatki od nabycia nieruchomości, koszty notarialne i księgi wieczyste), na które trzeba tez uwzględnić kolejne około 10%.Pozdrowienia,..Britta

Napisany przez NaTwoim13
Czy można odpowiedzieć na to pytanie ogólnie? Co jest wysoką stawką? W odniesieniu do jakich osobistych warunków? Czy można np. przekazać rodzinie - z miesięcznym dochodem netto w wysokości 3.500 euro - przy kredycie ratalnym w wysokości 300 euro miesięcznie - z jednym dzieckiem - w Dolnej Saksonii aby oszczędzała kapitał własny przez 5 lat, jeśli ta rodzina - płaci 600 euro czynszu - planuje zakup domu za 190.000 euro - podczas gdy oszczędzany jest już kredyt budowlany w wysokości 100 euro miesięcznie i ubezpieczenie na życie w wysokości 80 euro miesięcznie? Na co ta rodzina chce oszczędzać? Na rosnące ceny nieruchomości czy na rosnące stopy procentowe? Nie wiem, czy zbliżają się one w krótkim czasie, ale jakie jeszcze stopy procentowe i rynek nieruchomości muszą nadejść, aby był to korzystny moment??? Co przyniesie posiadanie 30.000 euro kapitału własnego za 5 lat (a muszą one być oszczędzane obok płatności czynszu, zwłaszcza że kapitał nie wzrośnie z uwzględnieniem rzeczywistej stopy inflacji przez odsetki!!!!), jeśli ceny nieruchomości powrócą do normalnego poziomu i stopy procentowe wzrosną o 1% ????? Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, a dla tego przykładowego przypadku rodziny (dla mnie to aktualny przypadek ) zawsze radziłbym zająć się nabywaniem nieruchomości nawet bez własnego kapitału! Jeśli inne parametry, takie jak stabilność miejsca pracy, pasują, powiedziałbym nawet, że rodzinie byłoby źle doradzać, jeśli nie zdobędą wymarzonej nieruchomości natychmiast, nawet bez jednego grosza kapitału własnego!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata