Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Alstom

Napisany przez Dany1
Zgodnie z zaleceniem Hansa (probi), dnia 31.3.05 zakupiłem akcje Alstom. W ciągu tych 10 miesięcy kurs akcji wzrósł o 109%. Jest to chyba trochę jak francuska ABB. Alstom produkuje i serwisuje instalacje do wytwarzania energii elektrycznej oraz jest jednym z czołowych producentów produktów dla transportu szynowego. W trzecim kwartale zamówienia w branży energetycznej wzrosły o ponad 30%! W najbliższej przyszłości wiele starszych elektrowni będzie musiało zostać zastąpionych nowymi. Wygląda dobrze, Alstom ma pewnie jeszcze potencjał wzrostu o kolejne 20-25%??

Napisany przez ADMCI4
Dany pisze:
jeden z wiodących producentów produktów dla transportu kolejowego
Tak, jeśli tylko wagony pozostaną na szynach!
Firma nadal boryka się z problemem niedoborów jakości.
Także mam nadzieję na kurs 80 euro, aby pokryć mój cen nabycia. Ale gdybym był tobą, sprzedałbym przy zysku 100%.
Można powiedzieć, że nie powinno być dużego ryzyka spadku, najwyżej korekta związana z rynkiem.
Lancelot

Napisany przez Dany1
Lancelot pisze: Mam nadzieję na kurs 80 euro, aby pokryć moją cenę zakupu. Ale gdybym był tobą, to sprzedałbym już przy zysku 100%. Co można powiedzieć, to że nie powinno być dużego ryzyka spadków, być może tylko korekta rynkowa. Lancelot
Jesteś dla mnie świetnym kolegą... Czekasz na 80 euro, a ja mam wyjść przy 58 euro :mrgreen: ale prawdopodobnie masz rację... mogę sprzedać i zainwestować zysk w XL-Generation... lepiej to przespać...

Napisany przez ADMCI4
Nie, nie - znowu nieporozumienie. Napisałam: gdybym była tobą, sprzedałabym przy zysku 100% To jest rekomendacja dla MNIE. Zawsze mam swoje oczekiwania co do zachowania akcji. Gdy cel zostanie osiągnięty, sprzedaję, koniec! Lancelot

Napisany przez Dany1
Lancelot pisze: Nie, nie - znowu nieporozumienie. Lancelot
Cześć Lancelocie Haha, dobrze Cię zrozumiałam, stąd uśmiechnięty Mr. Green... to był tylko żart... czyż można się bawić tylko w Ringier? Nawiasem mówiąc, z 109% zrobiło się już 119% zysku... a ja nadal nie sprzedałem 8)

Napisany przez Dany1
Alstom w międzyczasie wzrósł o +144%... po tym, jak firma przyjęła kolejne duże zamówienie na kwotę 450 mln euro na turbiny parowe. Alstom podniosło prognozy wzrostu na koniec marca 2006 roku na poziomie ponad 7%, co wydaje się raczej konserwatywne. Jak więc wygląda naprawdę przyszłość? W 2006 roku nie będzie jeszcze dywidendy, ale w tym roku firma osiągnie spore zyski, przynajmniej teoretycznie. Tak, Lancelot, czekasz na kursy w okolicach 80 euro, chyba mogę się założyć, że ujrzysz je jeszcze w tym roku.

Napisany przez Hans
Dany1 pisze: Alstom w międzyczasie wzrósł o +144%... po tym, jak ponownie wpłynęło duże zamówienie na 450 mln euro na turbiny parowe. Alstom podnosi prognozę wzrostu na koniec marca 2006 r. o około 7%, co jest raczej konserwatywne. Jak naprawdę wygląda przyszłość? W 2006 r. nie będzie jeszcze dywidendy, ale ten rok zakończy się z pięknymi czarnymi liczbami, przynajmniej tak się zapowiada. Tak, Lancelot, czekasz na kursy w okolicach 80 euro, chyba mogę zaryzykować, że jeszcze w tym roku je zobaczysz.
Konserwatywny cel kursowy na 12 miesięcy wynosi 100 €, ponieważ Alstom awansuje jeszcze w tym roku do głównego indeksu na Giełdzie Paryskiej, zastępując tam Thomsona! Czekaj i zobacz

Napisany przez Dany1
Cytat od Dany1 Alstom znalazł się międzyczasie na +144%... po kolejnym dużym zamówieniu wartym 450 mln euro na turbinę parową. Alstom podniósł prognozy wzrostu na koniec marca 06 roku o dobre 7%, co wydaje się raczej zachowawcze. A jak naprawdę wygląda przyszłość? W 2006 roku nie będzie jeszcze dywidendy, ale będzie to rok pełen zysków, przynajmniej tyle. Tak, Lancelot, czekasz na kursy w okolicach 80 euro, chyba mogę się założyć, że zobaczysz je jeszcze w tym roku. Konserwatywny cel kursowy na 12 miesięcy to 100 euro, ponieważ Alstom jeszcze w tym roku awansuje do głównego indeksu na giełdzie paryskiej, zastępując tam Thomsona! Poczekaj i zobacz Hallo Hans... Alstom teraz na plus 166%, wystarczy mi. Hojnie przekazuję kupującemu moje akcje kilka procent. Nie zamierzam ich trzymać tylko dlatego, że awansują do głównego indeksu. Miałem już złe doświadczenia z takimi papierami. PS: Myślałem, że jesteś tutaj jako "Probi"...??

Napisany przez Hans
Cześć Dany ...Probi niestety odszedł na tamten świat .... :-) co do firmy Alstom - to dopiero się zaczyna, patrz na ten komunikat - to jeszcze nie koniec... cele kursowe trudno jest wskazywać... Chiny: Zwiększenie wydatków na energetykę, korzyści dla Alstom i GE? Poniedziałek, 27. lutego 2006, 10:18, Pekin 27.02.06 www.emfis.com) Według raportu firmy Capgemini do 2020 roku Chiny będą musiały zwiększyć swoje wydatki na rozbudowę energetyki o dodatkowe 180 mld juanów (22,5 mld USD), podaje Financial Times. Obecnie planuje się zwiększenie zapotrzebowania na energię do 950 GW do 2020 roku. To jednak nie wystarczy, dlatego potrzebne będą dodatkowe 280 GW. Raport wskazał również, że roczne zapotrzebowanie na nową moc wynosi 48 GW, co stanowi około 2/3 mocy produkowanej w Wielkiej Brytanii. Z wzrostu zapotrzebowania na energię powinni skorzystać przede wszystkim międzynarodowi producenci urządzeń, tacy jak GE czy Alstom, ponieważ to głównie oni posiadają wymagane technologie do przyjaznego dla środowiska spalania węgla w elektrowniach - tak twierdzi Colette Lewiner z Capgemini. TRZYMAJ POZYCJĘ! Hans

Napisany przez ADMCI4
Hans pisze: Niestety Probi odszedł Szkoda, dał mi kilka dobrych wskazówek (blogi). Byłem jednak zbyt ostrożny - to nie jest moje zwykłe źródło. Przeglądałem małe firmy, ale nie zainwestowałem w nie. Może następnym razem, gdy Probi wróci do życia. Co do Alstomu, zastanawiam się, czy powinienem wytrzymać do stówki. To będzie długa historia, być może dłuższa niż w przypadku Vodafone :wink: Lancelot

Napisany przez Hans
Lancelot pisze: Hans pisze: Probi niestety odszedł Szkoda, dał mi kilka dobrych wskazówek (Blogi). Byłem jednak zbyt ostrożny - to nie jest moje zwykłe źródło. Przyjrzałem się małym firmom, ale nie zainwestowałem. Być może następnym razem, gdy Probi się odradza. Co do Alstomu, zastanawiam się, czy wytrzymać do stu. To będzie długa historia, być może dłuższa niż w przypadku Vodafone :wink: Lancelot
Cholera - Vodafone spadło - nie ma sensu dokupywać - zostawić i mieć nadzieję, że ta padlina nie będzie dalej tonęła :lol:

Napisany przez Hans
Diagnoza: Akcje ALSTOM-u osiągnęły najniższy poziom w sierpniu 2004 roku w wysokości 12,40 euro. Od tego czasu akcje znajdują się w masowym trendzie wzrostowym. W październiku 2005 r. akcje wyrwały się po wielotygodniowej walce z długoterminowym trendem spadkowym od sierpnia 2002 r. W przedostatnim tygodniu akcje nawet przebiły górną granicę długoterminowego trendu wzrostowego od 2004 roku, która obecnie wynosi około 70,98 euro. W tym tygodniu akcje nadal rosną, oddalając się tym samym od tej granicy. Z wybicia powyżej tego kanału trendu wynika cel cenowy w okolicach 107,73 euro, a więc nawet powyżej strefy oporu 86,67-98,67 euro. Z punktu widzenia wskaźników technicznych akcje są już skrajnie przekupione. Prognoza: Dopóki akcje ALSTOM-u znajdują się powyżej górnej granicy kanału wzrostowego od sierpnia 2004 roku, obecnie w wysokości 70,98 euro, mimo sytuacji przekupienia istnieje szansa na bezpośredni wzrost do około 107,73 euro. Jednak w obszarze strefy oporu 86,67-98,67 euro akcje będą prawdopodobnie mieć problemy, więc należy brać pod uwagę krótkoterminowe spadki. Jeśli jednak akcje spadną poniżej obecnie wynoszącej 70,98 euro linii trendu, należy się spodziewać bardziej zdecydowanego ruchu korekcyjnego, ponieważ obecne wybicie byłoby przesadą. Takie przesadzone ruchy często prowadzą do większych ruchów korekcyjnych.

Napisany przez Hans
Kurs przy 73.50€ ROUNDUP: Po restrukturyzacji Alstom, Paryż sprzedaje swoje udziały w Bouygues 27.04.2006 13:35:24, dpa-AFX Internet PARYŻ (dpa-AFX) - Z miliardowym zyskiem Francja zakończyła ostatnią fazę restrukturyzacji swojego wiodącego koncernu kolejowego i energetycznego Alstom. Rząd w Paryżu sprzedał w czwartek swoje 21,03-procentowe udziały w Alstom, nabyte dwa lata temu, firmie Bouygues. Francuski koncern budowlany, telekomunikacyjny i medialny zapłacił za nie 1,98 miliarda euro. Transakcja akcji przyniosła fiskusowi zysk w wysokości 1,26 miliarda euro, poinformowało francuskie ministerstwo finansów. Przez lata trwały spory między Paryżem a Brukselą w sprawie restrukturyzacji Alstom. Francja zablokowała próbę przejęcia przez Siemensa technologii kolejowej i turbinowej Alstom oraz zabezpieczyła koncern przed wrogimi przejęciami poprzez częściową nacjonalizację. Bruksela nalegała na wycofanie państwa z Alstom do 2008 roku oraz na otwarcie rynku francuskich producentów techniki kolejowej dla innych podmiotów. Alstom miał również do 2008 roku sprzedać działy generujące co najmniej 1,6 miliarda euro przychodów oraz znaleźć partnerów przemysłowych dla kluczowych obszarów koncernu. Wejście Bouyguesa pozwala na spełnienie znacznej części wymogów UE, bez konieczności udziału firm zagranicznych. Bouygues przejmie 50 procent udziałów Alstom w dziedzinie elektrowni wodnych. Sprzedaż stoczni Alstom koncernowi Aker, zaplanowana w styczniu, powinna zostać zakończona w najbliższych tygodniach. Prezes koncernu Patrick Kron odmówił sprzedaży dalszych firm w czwartek. Bouygues zamierza utrzymać udziały w Alstom przez co najmniej trzy lata. Alstom prawdopodobnie wykaże zysk netto na poziomie ponad 150 milionów euro za 2005 rok. Wejście Bouyguesa spotkało się z pozytywnym odbiorem na giełdzie: akcje Bouygues wzrosły o 2,14 procent do 43,87 euro, a akcje Alstom wzrosły o 3,44 procent do 72,20 euro./hn/DP/tav https://www.alstom.com/pr_corp/2006/corp/34214.EN.php?languageId=EN&dir=/pr_corp/2006/corp/&idRubriqueCourante=15445

Napisany przez Hans
CEO Patrick Kron ogłosił, że przy dalszym dobrym przebiegu działalności zostanie wypłacona dywidenda za 2006/2007 roku, a Alstom jest gotowy do ściślejszej współpracy z Framatome. (AOF) 17.05.2006 18:13:00 W najnowszym wydaniu magazynu Challenges, który ukaże się w czwartek, zawarta jest informacja z notatki Banku Societe Generale z 11 maja, w której wskazuje się na prawdopodobieństwo (scenariusz podstawowy), że Framatome (Grupa Areva) zostanie przejęta przez Alstom. Skala tego przedsięwzięcia wynosi 6 miliardów euro i byłaby finansowana przez sprzedaż sektora transportowego Siemensowi za 4 miliardy euro oraz emisję akcji o wartości 2 miliardów euro. Bank zakłada ponadto, że Bouygues stopniowo przejmie kontrolę nad Alstomem. W ciągu najbliższych 2 tygodni odbędzie się posiedzenie Rady Indeksowej CAC 40. Obserwatorzy oczekują, że Alstom i Euronext zostaną włączone do CAC 40. Źródło: boursier.com 18.05.2006 - 06:49

Napisany przez Hans
Tama została ukończona, a pierwszy etap prawdopodobnie niedługo wejdzie w życie... Największa elektrownia wodna na świecie: Moc: 18200 megawatów (=15 elektrowni atomowych) ? 1,2 mln ludzi zostało przeniesionych 5-stopniowy śluza pokonuje przewyższenie 115 metrów Całkowity koszt: 25 mld euro Celem: ochrona przeciwpowodziowa / wytwarzanie energii elektrycznej https://www.china-fotos.com/html/drei_schluchten_staudamm.html ABB otrzymuje umowę na dostawę ośmiu turbin generatorów o mocy 710 MW (obecnie Alstom) wraz z Alstomem i Kvaernerem. Szwajcaria wspiera ABB kwotą 143 mln dolarów za pośrednictwem federalnej gwarancji eksportowej”. Strona 16 w prawym dolnym rogu: https://www.aiv.ethz.ch/docs/dok/baufish_ss04.pdf

Napisany przez Simona
Wykres wygląda obecnie interesująco, musieli również trochę stracić. Niestety, nie znalazłem harmonogramu na stronie internetowej; :roll: czy wiesz, kiedy będą dostępne dane za pierwsze półrocze?Pozdrawiam,Simona

Napisany przez Hans
Simona pisze: Wykres wygląda interesująco w tej chwili, musieli również trochę stracić. Niestety, nie znalazłam na stronie głównej harmonogramu; :roll: czy wiesz, kiedy będą dostępne wyniki za pierwsze półrocze? Pozdrowienia, Simona
Termin Zgromadzenia Właścicieli Alstom: 28 czerwca, godzina 14:00 https://www.alstom.com/home/Investors/Financial_Events/23300.EN.php?languageId=EN &dir=/home/Investors/Financial_Events/ https://www.alstom.com/home/Investors/Financial_Results/23309.EN.php?languageId=EN &dir=/home/Investors/Financial_Results/ Transport: https://www.transport.alstom.com/home/

Napisany przez Simona
Dziękuję Hans, zupełnie to przeoczyłam. ? Na mojej liście życzeń ten tytuł jest już od dłuższego czasu. Termin Walnego Zebrania i Q1 06 został nowo wprowadzony do kalendarza. Dotychczas nie przekonali mnie oni do siebie, aczkolwiek należy najpierw przestudiować szczegółowy raport roczny 05/06. Będę obserwować Alstom nieco dokładniej. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Hans
Alstom potwierdza: Akcjonariusze mogą oczekiwać dywidendy po wieloletniej przerwie Paryż Dpa AFX Akcjonariusze francuskiej firmy przemysłowej Alstom wciąż mogą spodziewać się w tym roku gospodarczym pierwszej dywidendy od 2001 roku. Alstom utrzymuje plan wypłaty dywidendy na zakończenie roku biznesowego kończącego się w marcu, nawet jeśli Francuzi zaangażują się w akwizycje, potwierdził szef konkurencyjnej firmy Siemens, Patrick Kron, w rozmowie z tygodnikiem Le Journal des Finances. Jednocześnie wyraził on przekonanie, że akcje Alstom wkrótce mogą powrócić do głównego francuskiego indeksu CAC 40. .... Naprawdę chcielibyśmy powrócić do CAC40, powiedział Kron. Alstom spełnia teraz wszystkie kryteria, takie jak kapitalizacja rynkowa czy udział w wolnym obrocie

Napisany przez Hans
23.06.2006 19:50 Akcje Alstom zastępują tytuły Thales w francuskim indeksie głównym od 31 lipca. Sześćdziesiąt notowany na giełdzie francuskiej ulegnie zmianie na koniec lipca. Akcje grupy przemysłowej Alstom zostaną dodane do barometru giełdowego, zastępując tam tytuły firmy z branży obronnej Thales (Wiadomości/Kursy), jak poinformowała w piątek wieczorem w Paryżu giełda wielokrajowa Euronext (Wiadomości). Decyzję tę podjąła komisja ekspertów odpowiedzialna za indeksy. Zmiana wejdzie w życie w poniedziałek, 31 lipca./sbi/sf

Napisany przez Hans
Zamówienia wzmacniają akcje Alstom Alstom wydaje się ponownie odnosić sukces 11 lipca 2006 Sprawa Alstomu w 2003 roku wywołała duże poruszenie. Problemy techniczne z dużymi turbinami sprawiły, że firma prawie upadła z powodu kosztów w wysokości czterech miliardów euro na naprawy i gwarancje. Odpowiedź na zmieniające się środowisko regulacyjne w brytyjskim sektorze kolejowym była zbyt późna, a bankructwo linii statkowych Renaissance Cruises sprawiło, że na bilansie pojawiła się dziura. Tylko dzięki pomocy francuskiego państwa firma została uratowana. W rezultacie sprzedane zostały działy firmowe, a zwolniono ponad 11 000 pracowników. Koncern zadłużył się i zwiększył kapitał. Wysiłki te przyniosły efekty w wynikach finansowych. Firma powróciła do zyskowności w minionym roku obrotowym i podniosła swoją prognozę dwuletnią. Podniesiona prognoza obrotów Duże turbiny prawie doprowadziły Alstom do upadłości kilka lat temu W pierwszym kwartale roku obrotowego koncern przemysłowy zwiększył obroty o trzy procent, do 3,189 miliarda euro. Wzrost ten był głównie wynikiem silnego popytu na energię i związane z nią usługi na całym świecie. Dzięki temu zrekompensowano spadek sprzedaży pociągów i tramwajów. Wartość zamówień wzrosła o 32 procent, osiągając 4,694 miliarda euro. Analitycy zapytani przez Reutera spodziewali się średnio znacznie wyższych przychodów w wysokości 3,418 miliarda euro. Jednak wartość nowych zamówień oszacowano tylko na 3,965 miliarda euro. Pociąg miejski Alstom jest wysyłany do Sztokholmu Ze względu na duże przychody z zamówień Alstom podniósł prognozę obrotów na bieżący rok obrotowy 2006/2007 do ośmiu procent. Wcześniej firma przewidywała wzrost między sześcioma a siedmioma procentami. Ze względu na nowe zamówienia prawdopodobne jest kontynuowanie wzrostu obrotów, który początkowo był przewidziany na początek roku obrotowego. W szczególności podpisano umowy na zamówienia turbin gazowych we Włoszech o wartości 470 milionów euro oraz na wagony metra w Paryżu i Budapeszcie o wartości ponad 400 milionów euro. Powrót do CAC-40 zapowiedziany Ponadto koncern oczekuje w bieżącym kwartale poprawy działu transportu, co będzie miało pozytywny wpływ na wyniki. Margines operacyjny ma wzrosnąć do siedmiu procent do marca 2008 roku z poziomu 5,6 procent. Jeśli obecny trend się utrzyma, prezes Alstomu, Patrick Kron, przewiduje dywidendę na przyszły rok. Przychody z zamówień znacznie przewyższyły oczekiwania - powiedział analityk. Poziom zamówień w pierwszym kwartale jest najwyższy od lat - dodał również Kron. Wartość zamówień w Alstom obejmuje obroty na około dwa lata. Obecnie kurs akcji wynosi 69,80 euro, czyli prawie 90 procent poniżej dawnych rekordowych 634,67 euro. Po upadku prawie do 12,80 euro w 2004 roku z powodu bliskiego bankructwa, kurs stale się podnosił. Wzrost zatrzymał się już w marcu, ale wartość osiągnęła czteroletnią szczyt w maju, osiągając 82,30 euro. Od tego czasu kurs konsoliduje się, ale we wtorek wzrósł o niemal jeden procent. Indeks CAC-40 spadł o 0,77 procent. Alstom stracił miejsce w indeksie jakiś czas temu, ale ma zostać ponownie włączony pod koniec lipca. Jest to postrzegane na rynku jako sygnał zaufania inwestorów do tego, że finansowe i przemysłowe problemy koncernu zostały rozwiązane. Długoterminowy trend wzrostowy nadal jest trwały, ale notowanie ma trudności z odzyskaniem średnioterminowego trendu wzrostowego. Ważne jest więc pokonanie marcowego szczytu w wysokości 75,60 euro. Jeśli się to uda, może to również oznaczać nowe rekordy. Jednakże wycena akcji, na podstawie prognoz na obecny i przyszły rok obrotowy, z wielkościami wskaźników cena/zysk odpowiednio 20,4 i 16,2, jest już dość optymistyczna. Więcej jasności nastąpi w listopadzie, gdy Alstom przedstawi raport półroczny dotyczący sytuacji dochodowej. Obecnie inwestowanie w Alstom ma pewne ryzyko.

Napisany przez Hans
...Zlecenia wydają się przyciągać w biznesie elektrowni https://www.alstom.com/pr_corp/2006/corp/35956.EN.php?languageId=EN&dir=/pr_corp/ 2006/corp/&idRubriqueCourante=15445 Pierwszy kwartał 2006/07 zamówienia i sprzedaż ALSTOM - Silna działalność komercyjna z zamówieniami o wartości 4,7 mld euro, o 32% więcej 11 lipca 2006 Między 1 kwietnia a 30 czerwca 2006 r. ALSTOM pozyskał zamówienia o wartości 4,7 mld euro, co stanowi wzrost o 32% w porównaniu z pierwszym kwartałem roku obrotowego 2005/06 w porównywalnej bazie. W tym samym okresie sprzedaż wyniosła 3,2 mld euro, co oznacza wzrost o 3% w porównywalnej bazie. Otrzymane zamówienia w pierwszym kwartale roku obrotowego 2006/07 były na bardzo wysokim poziomie, z silnym wzrostem w Power Turbo-Systems / Power Environment (+64% w porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku), w wyniku księgowania kilku projektów dotyczących kompleksowych elektrowni gazowych oraz w Power Service (+30%). Zamówienia w transporcie pozostały silne, o 3% powyżej poziomu pierwszego kwartału zeszłego roku. Łączne zamówienia, na poziomie 28 mld euro, stanowią około 2 lat sprzedaży. Sprzedaż w pierwszym kwartale roku obrotowego 2006/07 wzrosła o 3% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Sprzedaż w sektorach energetycznych wzrosła o 7% w porównaniu z pierwszym kwartałem roku obrotowego 2005/06, podczas gdy sprzedaż w transporcie była nieco niższa (-3%). „Poziom zamówień zanotowanych w pierwszym kwartale 2006/07 jest najwyższy od kilku lat. Ten bardzo silny kwartał był wynikiem księgowania licznych projektów kompleksowych; odzwierciedla również dobrą pozycję ALSTOM na stabilnych rynkach. Sprzedaż powinna stopniowo wzrastać w ciągu roku obrotowego, z wzrostem o 3% w pierwszym kwartale do 8% dla całego roku, w porównywalnej bazie. Wzrost ten będzie w szczególności napędzany postępem sprzedaży w transporcie, który oczekuje się w drugiej połowie” - powiedział Patrick Kron, Przewodniczący i Dyrektor Generalny ALSTOM. Jeśli spojrzymy na klientów, takich jak RWE, to na razie nie widać końca, ponieważ można zauważyć duże zaległości w zapotrzebowaniu https://www.rwe.com/generator.aspx/templateId=renderPage/id=76858?pmid=4001047

Napisany przez Hans
..oczekiwać, ponieważ Alstom posiada NAJBARZDZIEJ ekologiczną technologię na całym świecie w tym segmencie i jest lata świetlne przed konkurencją. Cierpliwość się opłaca, Alstom również rośnie cenowo finanzen.net Alstom otrzymuje duże zamówienie o wartości 560 mln euro z USA Wtorek, 22 sierpnia 2006, godz. 12:35 Paryż (aktiencheck.de AG) - Francuski konglomerat Alstom S.A. otrzymał duże zamówienie z USA. Jak ogłosił koncern we wtorek, firma Kansas City Power & Light (KCP&L) zleciła dostawę urządzeń do monitorowania kotłów parowych oraz kontroli jakości powietrza do nowej elektrowni węglowej o łącznej mocy 850 megawatów. Nowa elektrownia ma wejść na sieć w 2010 roku. Wartość zamówienia szacowana jest na około 700 mln dolarów (560 mln euro). Akcje Alstom (Paryż: FR0010220475 - Wiadomości) notowane są obecnie w Paryżu z wzrostem o 2,45 procenta, przy wartości 71,10 euro. (22.08.2006/ac/n/a)

Napisany przez Hans
...od dłuższego czasu nie opublikowano nic o ALSTOM.... Mam nadzieję, że wrzuciliście coś na ten temat... nadal są atrakcyjni... wszystkie fabryki są zapełnione zleceniami aż po dach.... a w 2007 roku będzie znowu dywidenda! Alstom Szwajcaria Portal Alstom Alstom buduje elektrownię węglową w Polsce Mannheim. DPA/baz. Niemiecki producent elektrowni Alstom buduje w Polsce elektrownię węglową za 900 milionów euro (1,4 mld CHF). Obiekt ma mieć moc 833 megawatów i planuje rozpoczęcie działalności komercyjnej jesienią 2010 roku, poinformowała firma w środę w Mannheim polski dostawca energii BOT Elektrownia Belchatow SA. Elektrownia ma emitować o 10 procent mniej dwutlenku węgla na kilowatogodzinę niż tradycyjne elektrownie węglowe w regionie i być dotąd największą elektrownią w Polsce. Źródło: baz.ch Basler Zeitung ..budowa elektrowni kiedyś należała do ABB... Barnevik i inni sprzedali wtedy rodzinne srebro, jakie bzdury :evil:

Napisany przez ADMCI4
Cześć Czy ktoś wie, kiedy będą dostępne dane dotyczące 3. kwartału? Firma ABB przedstawiła rewelacyjne wyniki. Teraz jestem ciekawy wyników firmy Alstom. Pozdrowienia dla wszystkich

Napisany przez Hans
Alstom podpisuje umowę z Chinami o wartości 1,2 mld EUR na dostawę 500 lokomotyw towarowych PEKIN (XFN-ASIA) - Alstom podpisał umowę o wartości 1,2 mld EUR na dostawę 500 lokomotyw towarowych do Chin - informuje Agencja Francuska, powołując się na kopię uzyskaną umowy. Alstom będzie współpracował z chińskim przedsiębiorstwem Datong Electric Locomotive w ramach realizacji umowy, a udział Alstomu wyniesie 300 mln EUR, jak wynika z umowy. Alstom podpisał umowę podczas wizyty we W Pekinie prezydenta Francji Jacquesa Chiraca, który przybył wraz z dużą delegacją biznesową. afp/26.10.

Napisany przez Hans
Relmund pisze: Cześć Czy ktoś wie, kiedy będą dostępne liczby za trzeci kwartał? ABB przedstawiło rewelacyjne wyniki. Teraz jestem ciekawy wyników Alstom. Pozdrowienia dla wszystkich
13.11.06 Kalendarz finansowy # 13/11/2006 Wyniki za półrocze # 18/01/2007 Zamówienia i sprzedaż za trzeci kwartał # 14/05/2007 Wyniki roczne - Rok obrotowy 2006/07

Napisany przez Hans
Jeśli chodzi o Zocka (-> dział High Risk) .. Ten akcję zakupiłem jako ryzykowną inwestycję, pięciocyfrowa ilość sztuk po średniej cenie 0.50€ .... aktualnie notuje 1.85€ lub 74€ po podziale... .. Cel kursowy to hmmm... jeszcze muszę się zastanowić To tyle na temat Zocka

Napisany przez Hans
Ostatnia cena 13.11.06: 82.15 EUR +6.40 (+8.45%) https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=24911&z=3

Napisany przez Hans
LONDYN - Lehman Brothers podniósł cel cenowy akcji Alstom po wynikach za pierwsze półrocze z 80 do 100 euro. Wyniki za pierwsze półrocze potwierdzają, że Alstom prawdopodobnie przewyższy oczekiwania w ciągu następnych dwunastu miesięcy, pisze analityk Lisa Randall w swoim badaniu. Dobra sytuacja zamówień przekłada się na wzrost przychodów i zysków. Prognoza biznesowa zarządu na rok 2008 jest konserwatywna i prawdopodobnie zostanie podniesiona pod koniec roku. Dział Power Environment & Turbo będzie odpowiedzialny za podniesienie prognoz. Rekomendacja pozostaje na poziomie Nadwaga. LONDYN - UBS podniósł akcje Alstom po raportach kwartalnych z Neutralna 2 na Kupuj 2 oraz cel cenowy z 80 na 95 euro. Analitycy UBS zajmujący się akcjami am stwierdzili w środę, że Alstom ma solidny trzeci kwartał. Perspektywy są również pozytywne.

Napisany przez Hans
...trochę urozmaicenia...surfovanie na dachu pociągu - przy muzyce Enyi :-) https://www.youtube.com/watch?v=oABo39FONVM

Napisany przez Hans
..nowy cel kursu, prawie 100 oiro do końca 2006 roku

Napisany przez 2cybercrash
Wie Hans, zająłem sobie trud śledzenia tego wskazania z dobrym timingiem przynajmniej na liście zadań do wykonania, było w okolicach 90€ i dzisiaj notuje się na prawie 99,5€ na rosnącym rynku. Komplementy! Można powiedzieć, że to doskonałe wskazanie dla handlu! Okres trwania około 20 dni.

Napisany przez 2cybercrash
Wspomnij pobieżnie, że Alstom po ostrej formacji szczytu na poziomie 104.6 spadł do dzisiejszych 94.8. Dla traderów są to znaczące i gwałtowne ruchy cenowe. Niestety muszę wspomnieć, że dobry sygnał powyżej, podany przez Hansa, jak zwykle nie został dalej rozwinięty. Po osiągnięciu dobrze zdefiniowanego celu cenowego, Hans, jak zwykle, pozostawił swoich traderów samym sobie. Sygnał sprzedaży z dobrą chwilą w celu zabezpieczenia zysków z tradingu, co niektórzy z nas praktykują na tej platformie, nigdy nie został podany przez Hansa! Czy w konsekwencji teraz można byłoby podać nowy cel zakupu dla aktywnych traderów? To byłby różnica między profesjonalnym zarządzaniem portfelem a nonszalancją na rynkach?

Napisany przez Hans
... zgadza się cybercrash ... przecież ja też nie jestem traderem.... i to czy ktoś handluje lekkomyślnie zostawiam czytelnikom... nie trzeba tego brać tak na poważnie ;-) Trzymam teraz tylko 250 akcji Alstom, za które zapłaciłem trochę ponad 20€ 18.04.2004 roku - przed podziałem 40:1 10 tys. za 0,503€ - prawie na najniższym poziomie w historii zakupu Strong Hold ... obecnie chyba nie ma co handlować, ponieważ dane przychodzą późno, czysta manipulacja! Kalendarz finansowy 12-14/03/2007 Dni analityków w Chinach 14/05/2007 Wyniki roczne - RZ 2006/07 26/06/2007 Zwyczajne Walne Zgromadzenie 12/07/2007 Zamówienia i przychody za pierwszy kwartał 08/11/2007 Wyniki za półrocze Niezahamowany wzrost Poniedziałek, 5 lutego 2007, 14:01 Berlin (ddp.djn). Producentowie niemieccy technologii energetycznych i turbin znajdują się - według Niemieckiego Stowarzyszenia Producentów Maszyn i Urządzeń (VDMA) - «niezahamowanym wzroście». Jak poinformował VDMA w poniedziałek w Berlinie, w 2006 roku, firmy zwiększyły swoje obroty na świecie o około jedną czwartą do 16,9 miliarda euro w porównaniu z poprzednim rokiem. Dochód osiągnięty w Niemczech wzrósł o około jedną piątą do 2,05 miliarda euro. Na bieżący rok oraz na 2008 rok prognozowany jest kolejny znaczący wzrost. Dobra sytuacja branży przekłada się, według informacji, także na liczbę zatrudnionych, która na całym świecie wzrosła o 8,9% do 64 284 pracowników, a w Niemczech o 6,7% do 19 387 osób. W Niemczech według VDMA istnieją trzy producentów turbin: Alstom (Paryż: FR0010220475 - Wiadomości), MAN i Siemens (Xetra: 723610 - Wiadomości). Głównymi rynkami zbytu były, według VDMA, w ubiegłym roku znowu wschodzące potęgi gospodarcze, Chiny i Indie. Także w państwach zatoki dokonano kilku dużych projekcji. «Szczególnie miło jest, że krajowy rynek został przyciągnięty przez rozwijające się i pilnie potrzebne interesy w zakresie zastępczych instalacji», powiedział przewodniczący producentów turbin gazowych i parowych w VDMA, frank Stieler. «Z tym wynikiem możemy być bardziej niż zadowoleni, zwłaszcza w kontekście tego, że branża od lat utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie», wyjaśnił Stieler. Z wzrostu liczby zamówień wynika, że można rejestrować przynajmniej na najbliższe dwa lata znaczący wzrost. https://de.biz.yahoo.com/05022007/336/laquo-ungebremst-wachstumskurs-raquo.html

Napisany przez Hans
Przebiega jak w zegarku - po poniedziałkowych liczbach krótka korekta - dzisiaj +4% do 117,2 € -- Tytuł zabezpieczony :lol: © Aargauer Zeitung / MLZ; 15.05.2007 Wirtschaft «Mamy 400 nowych miejsc pracy» Walter Gränicher, szef Alstom w Szwajcarii, o wykorzystaniu mocy produkcyjnych i zatrudnieniu Peter K. Sonderegger Szef koncernu Alstom Patrick Kron prezentuje doskonałe wyniki. Członek zarządu Walter Gränicher: Nasza marża zysku operacyjnego przewyższa oczekiwania. Bardzo pozytywnie rozwija się przepływ pieniężny. W ubiegłym roku finansowym spełniliśmy wszystkie zobowiązania UE związane z pomocą państwową w czasie kryzysu. A jak wygląda sytuacja Alstomu w Szwajcarii? Gränicher: Również w Szwajcarii osiągamy cele związane z zyskownością i przepływem pieniężnym. Ponad 25% całkowitej sprzedaży w obszarze energetyki pochodzi z naszego szwajcarskiego działu. Mając na uwadze zeszły rok, mamy o 65% więcej zamówień w obszarze elektrowni cieplnych. Na poziomie koncernu mamy zapasy zamówień na 27 miesięcy... Gränicher: ... i jest podobnie w Szwajcarii. Ile klient musi czekać na zamówiony turbinę gazową? Gränicher: Coraz trudniej jest dostarczyć produkty w krótkim czasie. Zakład produkcji turbin powinien być wyprzedany do końca 2008 r. Gränicher: Nie chciałbym stwierdzić tego zdecydowanie. Czas dostawy zależy również od rodzaju turbiny gazowej. Ale jesteśmy bardzo dobrze obłożeni pracą. Czy stoimy znowu przed przesadą podobną do bańki na rynku turbin gazowych w Stanach Zjednoczonych, która, pękając kilka lat temu, znacząco pogorszyła kryzys Alstomu? Gränicher: Popyt na elektrownie jest silnie napędzany przez europejskich klientów. Ale również popyt z USA, który po bańce na elektrownie gazowe spadł praktycznie do zera, rośnie w sposób budujący. Ożywienie jest obecnie znacznie bardziej zróżnicowane. W średnim i długim terminie oczekujemy bardzo pozytywnego rozwoju popytu. Co to oznacza dla zatrudnienia? Od stycznia do października Alstom Szwajcaria zwiększyła liczbę miejsc pracy o 200 do około 4400. Gränicher: W zakończonym w marcu roku finansowym 2006/07 zbudowaliśmy w Szwajcarii około 400 miejsc pracy. I nadal mamy ponad 200 wakatów. Sytuacja staje się trudna nie tylko w zakresie rekrutacji, ale obecnie także w kwestii biur.

Napisany przez Hans
Kurs akcji po bardzo dobrych wynikach za pierwszy kwartał wzrósł o 8,5% do 135,60€ ? Alstom odnotowuje znaczny wzrost przychodów, akcje wyraźnie zyskują 12.07.2007 aktiencheck.de Paryż (aktiencheck.de AG) - Francuski konglomerat Alstom S.A. (ISIN FR0010220475 / WKN A0F7BK) odnotował znaczny wzrost zamówień w pierwszym kwartale bieżącego roku fiskalnego. Jak wyjaśnił w czwartek koncern przemysłowy, wartość zamówień w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku fiskalnego wyniosła 7,6 mld dolarów, co oznacza wzrost o 62% w porównaniu z rokiem poprzednim. Całkowity obrót wzrósł o 27% do 4,0 mld euro. W segmencie transportu Alstom zdobył m.in. duże zamówienie na 80 pociągów dużych prędkości o wartości zamówienia 2,1 mld euro, co oznacza wzrost wartości zamówień w tym segmencie o 148% w porównaniu z rokiem poprzednim. Również wartość zamówień w obszarach Power Systems (+27%) i Power Services (+19%) znacząco wzrosła. Całkowita wartość zamówień na koniec pierwszego kwartału wynosi 35,9 mld euro, co oznacza wzrost o 27%.

Napisany przez Hans
Sarkozy chce wyeliminować Siemens z firmy z branży energii nuklearnej Reuters Niedz. 22 lipca 2007 11:28 CEST Berlin (Reuters) - Prezydent Francji Nicolas Sarkozy, według doniesień magazynu, planuje wypchnąć koncern Siemens ze wspólnej niemiecko-francuskiej firmy energetycznej Areva NP. Sarkozy planuje stworzenie dużego francuskiego koncernu energetycznego, którym będą zarządzać zarówno budowa elektrowni jądrowych, jak i fosylnych pod jednym, całkowicie francuskim dachem - poinformował tygodnik Wirtschaftswoche w ostatni weekend, powołując się na źródła branżowe. Sarkozy chce połączyć państwowy koncern jądrowy Areva z francuskim koncernem energetycznym Alstom oraz firmą budowlaną i infrastrukturalną Bouygues. Według doniesień magazynu, szefem połączonej firmy miałby zostać szef Alstomu, Patrick Kron. Francja chce w związku z tym przejąć 34 procent akcji Siemensa w Areva NP, z siedzibą w Erlangen. Cena za udział ten miałaby być ustalona w wyniku analizy sytuacji finansowej i biznesowej koncernu energetyki jądrowej Areva NP, w którym macierzysta firma Areva posiada 66 procent udziałów. Według informacji branżowych, wartość tej spółki jest szacowana na około trzy miliardy euro - informuje Wirtschaftswoche. Wygląda na to, że Sarkozy chce jak najszybciej skorzystać z opcji przejęcia udziałów Siemensa w Areva NP. Siemens umieścił swoją działalność jądrową w tej firmie współpracy francusko-niemieckiej w 2001 roku. Wówczas ustalono, że Francuzi będą mieli pierwszeństwo w przejęciu niemieckich udziałów najwcześniej w 2009 roku, ale najpóźniej do 2011 roku. Areva NP uważa się za wiodącą na świecie firmę w branży technologii jądrowej, zatrudniającą globalnie 15 500 pracowników. W Niemczech, według danych firmy, zatrudnionych jest około 3700 osób.

Napisany przez Hans
Akcja z ledwością osiągnęła 150€....

Napisany przez Hans
Akcje pod koniec listopada (po publikacji wyników za pierwsze półrocze) podwoją swoją wartość w ciągu 12 miesięcy... Aktualna cena wynosi prawie 150€, a jeśli dojdzie do fuzji z Areva, możemy spodziewać się znacznie wyższych kursów

Napisany przez Hans
Załóż tytuł energetyczny, kurs Alstom rośnie, obecnie wynosi 162€

Napisany przez Hans
Akcje poszły na dno, ale biznes kwitnie ;-) Alstom sprzedaje przyszłościowy TGV do Włoch i Argentyny 17.01 20:38 PARYŻ (AWP International) - Francuski pociąg dużych prędkości nowej generacji będzie jeździł we Włoszech. Koncern kolejowy Alstom sprzedał 25 pociągów TGV nowej generacji AGV1 prywatnemu włoskiemu przewoźnikowi kolejowemu Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) za 650 milionów euro. Alstom ma również zapewnić 30-letnią obsługę tych pociągów; cena za to nie jest uwzględniona w kwocie umowy. Takie informacje podała firma Alstom w czwartkowy wieczór w Paryżu. NTV nabył również opcje na dziesięć dodatkowych składów. Ponadto, Alstom planuje zbudować w Argentynie pierwszą trasę dużych prędkości w Ameryce Łacińskiej. Planowana trasa TGV połączy Buenos Aires z Cordobą, jak ogłoszono dzień wcześniej. Wartość tego projektu szacowana jest na miliard euro. Składy AGV1 są napędzane nie przez osobne wagony z silnikami, a przez silniki równomiernie rozmieszczone pod pociągiem. Daje to możliwość osiągnięcia prędkości 360 km/h. Siemens zastosował podobną technologię w nowym pociągu ICE. NTV, założone w grudniu 2006 roku, planuje uruchomić w 2011 r. linie kolejowe we Włoszech na trasach z prędkością 300 km/h. Alstom wyprodukował 70% wszystkich składów na świecie, które obecnie jeżdżą z prędkością większą niż 300 km/h./DP/hn/sc

Napisany przez Hans
ALS to ulubienica na rok 2008 - kto kupił na najniższym poziomie, proszę o komentarz tutaj ;-) Mój EP wynosi 20,50 € - uśmiercony! Alstom z mocnym wzrostem sprzedaży w 3. kwartale 17.01 11:29 Francuski koncern technologii kolejowych i budowy maszyn Alstom dzięki dobrej sytuacji zamówień w swojej branży elektrowniowej znacząco zwiększył przychody w trzecim kwartale. Koncern potwierdził swoją prognozę na rok finansowy 2007/08. W związku z rosnącym popytem głównie z krajów rozwijających się, przychody w zakończonym w grudniu trzecim kwartale wzrosły o 20 procent, osiągając 4,1 miliarda euro - poinformował Alstom w Paryżu. W ten sposób koncern lekko przebił oczekiwania analityków. W zakresie zamówień Alstom odnotował rekordowy wzrost o 50 procent, osiągając 7 miliardów euro. W pierwszych dziewięciu miesiącach roku obrachunkowego przychody wzrosły o 21 procent, osiągając 12,1 miliarda euro. Wpływy z zamówień wzrosły o 38 procent, osiągając 19,9 miliarda euro. Wartość zamówień na koniec grudnia wyniosła 40,6 miliarda euro. Uśmiej się! Na bieżący rok finansowy Alstom nadal prognozuje organiczny wzrost przychodów na poziomie około 15 procent. W tym celu wykluczone zostaną efekty walutowe oraz przejęcia. W pierwszych dziewięciu miesiącach organyczny wzrost wyniósł 22 procent. Ponadto, prognozowana marża operacyjna w 2007/08 ma wynieść około 7,5 procent. Alstom należy w 30 procentach do francuskiego koncernu budowlanego Bouygues. (Źródło: SDA)

Napisany przez Hans
Niech się dzieje ;-) Alstom jako dostawca ICE Siemens w defensywie Niemiecki kolej jest otwarty na zakup wysokich pociągów z Francji. W bieżącym przetargu na dostawę 15 wysokich pociągów do międzynarodowych połączeń francuski producent TGV Alstom jest uważany za jednego z faworytów. Koncern Siemens, który dotychczas był głównym uczestnikiem wszystkich niemieckich projektów wysokich prędkości, może po raz pierwszy stracić zamówienie na ICE. Domyślny baner reklamowy To zamówienie jest uważane za decydujące dla przyszłego transportu w Europie z prędkością 300 i więcej km/h. Światowy lider rynku Alstom wychodzi na arenę ze swoim pociągiem Alstom Grande Vitesse (AGV), który w ten wtorek ma swoją premierę światową w mieście nad Atlantykiem La Rochelle. ap https://www.fr-online.de/in_und_ausland/wirtschaft/aktuell/?cnt=1282884

Napisany przez Hans
"Tagesschau.de 5.2.08

AGV ma jechać z prędkością 360 km/h

Alstom prezentuje nowego konkurenta dla ICE

Po dziesięciu latach prac rozwojowych Alstom przedstawił swój nowy superszybki pociąg AGV (Automotrice a Grande Vitesse). Pociąg ten, osiągający prędkość 360 km/h w ruchu pasażerskim, jest o 40 km/h szybszy od swojego znanego poprzednika TGV, ogłosił konkurent Siemensa podczas uroczystego wydarzenia w swojej fabryce w La Rochelle, w którym brał udział również prezydent Francji Nicolas Sarkozy. Dzięki wzmożonemu stosowaniu kompozytów i aluminium pociąg ważący 395 ton jest o 35 ton lżejszy od TGV i zużywa o 15 procent mniej energii. AGV, podobnie jak ICE 3 Siemensa, nie jest napędzany silnikami umieszczonymi w modułach napędowych, lecz ma silniki równomiernie rozmieszczone pod wagonami. Zapewnia to więcej miejsca dla pasażerów i zwiększa wydajność. W AGV w przyszłości ma podróżować aż 900 pasażerów, czyli prawie o 400 więcej niż w obecnej generacji TGV.

Alstom liczy na zamówienie od Deutsche Bahn

Według własnych informacji Alstom zbudował na całym świecie 70 procent pociągów, które osiągają prędkość powyżej 300 km/h. Ostatnio firma otrzymała zamówienia z Włoch, Argentyny i Maroka, a teraz stara się o kolejne duże projekty w USA, Brazylii oraz o planowany odcinek wysokich prędkości między Pekinem a Szanghajem.

Podczas prezentacji prototypu w kolorze czarno-szarym z wydłużonym nosem w La Rochelle wśród 500 gości znaleźli się również przedstawiciele Deutsche Bahn. Według doniesień prasowych Alstom jest w Niemczech obok Siemensa po raz pierwszy faworytem do zamówienia pociągów dla państwowego przewoźnika. Chodzi o bieżące przetargi na 15 nowych pociągów ICE typu wielosystemowego, które będą kursować w Niemczech, Francji i Benelux. Pierwszy z nich ma zostać dostarczony w 2014 roku. Do tej pory wszystkie zamówienia ICE dla Deutsche Bahn otrzymywał Siemens.

Ratunek dla Alstom dzięki miliardowej inwestycji

Sarkozy bronił przeprowadzonej przez siebie jako ministra gospodarki w 2004 roku pomocy dla Alstom w postaci masowych dotacji państwowych. Odnawianie Alstomu jest także owocem ważnej decyzji przemysłowej - powiedział Sarkozy. To decyzja między wydajnym przemysłem a określonym pojęciem polityki konkurencji. Jego zdaniem Francja musi zachować własne gałęzie przemysłu w kraju.

Sarkozy, dzięki miliardowej pomocy dla Alstomu, uniemożliwił Siemnsowi przejęcie części Alstomu. Spowodowało to poważne napięcia między Paryżem a Berlinem."

Napisany przez Hans
Alstom kupić (The Shareholder) - zrobiłem to kilka lat temu, od tamtej pory +620% ;-) Kulmbach (aktiencheck.de AG) - Eksperci z magazynu dla inwestorów The Shareholder zalecają zakup akcji Alstom (ISIN FR0010220475/ WKN A0F7BK). Francuska firma chce zwiększyć swój udział rynkowy poprzez wprowadzenie na rynek szybkiego pociągu AGV. Pociąg ten będzie napędzany silnikami umieszczonymi pod wagonami. Ma to zaletę, że po pierwsze można zredukować wagę i po drugie, że może pomieścić 400 pasażerów więcej niż jego legendarny poprzednik, TGV. Ponadto AGV ma 15% oszczędności energii. 25 pociągów zostało już zamówionych przez Włochów. Całkowita wartość, w tym koszty konserwacji, wynosi 1,5 mld EUR. Ponieważ w Chinach w ciągu następnych lat ma zostać zbudowanych około 3000 kilometrów torów szybkiego ruchu, Alstom spodziewa się tam dobrych szans. Nie tylko za granicą czekają miliardy. Również w krajowym rynku firma Alstom może wkrótce sporo zyskać. Pociąg TGV kursujący od 1981 roku ma zostać zastąpiony nowymi modelami. Wielkość modernizacji szacuje się na nawet do 10 mld EUR. Także niemiecki Deutsche Bahn wyraził zainteresowanie AGV. Dzięki AGV Alstom ma dobre szanse na dalsze umocnienie pozycji na rynku. KGV 2008 wynosi 18. Spodziewany jest wzrost zysku o 30% do 1,06 mld EUR w latach 2007-2008. Firma nie jest zatem zbyt droga. Celem kursowym jest 165 EUR. Eksperci z The Shareholder zalecają zakup akcji Alstom. Rekomenduje się umieszczenie zlecenia stop-loss na poziomie 104 EUR. (Wydanie 08 - 14.02.2008/ac/a/a) Data analizy: 14.02.2008

Napisany przez Hans
Jakość zawsze zwycięża! Alstom zwiększa zyski roczne o 56 procent 07.05.2008 Francuski koncern elektrotechniczny Alstom S.A. (ISIN FR0010220475 / WKN A0F7BK) poinformował w środę, że zysk netto w zeszłym roku finansowym wzrósł o 56 procent, głównie dzięki niższym kosztom finansowania i większej liczbie zamówień na rynkach wschodzących. Zysk netto wyniósł 852 mln euro, w porównaniu do 547 mln euro z poprzedniego roku. Analitycy oczekiwali wcześniej zysku w wysokości 813 mln euro. Zysk operacyjny wzrósł o 35 procent do 1,3 mld euro. Przychody wzrosły o 19 procent do 16,91 mld euro. Marża operacyjna wyniosła 7,7 procent (w poprzednim roku: 6,7 procent). Jak dalej informuje koncern, marża operacyjna w marcu 2010 roku ma przekroczyć dotychczasowe prognozy i osiągnąć około 9 procent. Akcje Alstom zyskują obecnie w Paryżu 1,05 procent, osiągając wartość 150,94 euro.

Napisany przez Globalist
Alstom cierpi z powodu Siemensa. Kiedy Alstom zwolni pierwsze kilkadziesiąt tysięcy?? Moim nowym celem kursu jest 36 Oiro Alstom i ABB dalej pod młotkiem.

Napisany przez Hans
No cóż, pesymiści przejmują kontrolę, czy może to jest niekompetencja?

Napisany przez Globalist
Tytuł energetyczny spada! Mowa o mniejszych marżach wzrostu i zbyt drogich tytułach. Czas powiedzieć goodbye!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata