Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Dodatek rodzicielski podczas nauki

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór drodzy członkowie forum! Mam jedno pytanie, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Usłyszałem, że w czasie otrzymywania wynagrodzenia za praktyki zawodowe można również otrzymywać zasiłek rodzinny. Aktualnie otrzymuję zasiłek rodzinny i niedługo zaczynam praktyki zawodowe. Na ile mi wiadomo, limit dochodu, przy którym można otrzymać zasiłek rodzinny to 8000 euro. Co się dzieje, jeśli zarobię trochę więcej niż ten limit? Czy jest prawdą, że kwota podlegająca opodatkowaniu zmniejsza się o koszty dojazdu do miejsca odbywania praktyk zawodowych? Wszystko to dla mnie jest trochę zawiłe: kto może mi to w prosty sposób wyjaśnić? Serdeczne podziękowania i pozdrowienia, Wilfried

Napisany przez C. Andreas
Wilfried pisze: Dobry wieczór drodzy członkowie forum! Mam pytanie, które mnie od jakiegoś czasu nurtuje. Usłyszałem, że w czasie otrzymywania wynagrodzenia za praktyki otrzymuje się również zasiłek rodzicielski. Obecnie otrzymuję zasiłek rodzinny i wkrótce rozpoczynam praktyki. Na ile mi wiadomo, limit zasiłku rodzielnego wynosi 8 000 euro. Co się stanie, jeśli zarobi się nieco więcej niż limit? Czy prawdą jest, że kwota podlegająca opodatkowaniu zmniejsza się o koszty dojazdu do miejsca odbywania praktyk? To wszystko jest dla mnie trochę za skomplikowane: Kto może mi to w prosty sposób wyjaśnić? Dzięki i pozdrowienia, Wilfried
Cześć Wilfried, Twoje dochody podlegające opodatkowaniu nie mogą przekroczyć 8 000 euro. Jeśli tak się stanie, będziesz musiał zwrócić zasiłek rodzicielski, który otrzymałeś.

Napisany przez ADMCI4
Cześć C. Andreas, dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy przy przekroczeniu kwoty 8,000 euro całe zasiłek rodzinny jest zwracany, czy tylko częściowo? Dziękuję i pozdrawiam, Wilfried

Napisany przez fvf-makler
Cześć Wilfried, obliczenie, czy ty czy twoi rodzice nadal otrzymujecie zasiłek rodzinny, jest dość łatwe do ustalenia: Dochód brutto (jeśli nie uzyskujesz dodatkowych dochodów) -koszty uzyskania przychodu (jednorazowo 920 € lub na podstawie potwierdzenia) -dobrowolne prywatne ubezpieczenie zdrowotne/opiekuńcze, dodatkowe ubezpieczenia stomatologiczne -obowiązkowe składki na ubezpieczenie społeczne -wydatki na emeryturę pracowniczą =Dochody dziecka stanowiące podstawę do przyznania zasiłku rodzinnego Jeśli wynik jest większy niż 8004 €, brak zasiłku rodzinnego! (nawet jeśli różnica wynosi 1 €) Widzisz, istnieje kilka sposobów, aby pozostać poniżej 8004 €. Jednak warto zastanowić się nad tym na początku roku i uwzględnić ewentualne podwyżki wynagrodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata