Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jak jest regulowane ubezpieczenie zdrowotne w systemie Hartz IV?

Napisany przez ADMCI4
Mam tymczasową pracę, gdzie zarabiam prawie 500 euro, oprócz tego otrzymuję 150 euro z Hartz IV. Czy ktoś wie, jak w moim przypadku jest uregulowane obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne? Dziękuję z góry. Pozdrowienia, Hans Jürgen

Napisany przez ADMCI4
Cześć Jürgen, na ile mi wiadomo, możesz dobrowolnie ubezpieczyć się w ubezpieczeniu zdrowotnym. Pieniądze, które obecnie zarabiasz, powinny na to wystarczyć. Jeśli nie będziesz w stanie poradzić sobie z resztą, powinieneś także mieć możliwość złożenia dodatkowego wniosku do ARGE o wsparcie finansowe na składki ubezpieczenia zdrowotnego. Ale być może w ogóle nie potrzebujesz tego wszystkiego, sprawdziłbym, czy mogę być nadal ubezpieczony w ramach ubezpieczenia rodzinnego bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Pozdrowienia, Julia51

Napisany przez Gerd
Osoby otrzymujące zasiłek Hartz IV oraz osoby zarabiające co najmniej 401 € miesięcznie są objęte obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym. Dobrowolne ubezpieczenie w tym przypadku jest bezsensowne. Jako odbiorca zasiłku Hartz IV byłeś dotąd objęty obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym, a mianowicie u ubezpieczyciela, w którym ostatnio byłeś ubezpieczony. Ponadto pracodawca musi wiedzieć, w jakiej jesteś kasei chorych. Musi bowiem przekazać tam połowę składki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata