Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Riester-Rente jest odpowiednim zabezpieczeniem emerytalnym dla osób niepracujących zawodowo?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim! Mam 39 lat, pracuję zawodowo i co miesiąc wpłacam składki emerytalne do mojego pracodawcy. Moja żona nie pracuje zawodowo, ponieważ zajmuje się naszymi dwójką dzieci. Chociaż chciałaby również robić coś dla swojej przyszłej sytuacji finansowej. Ponieważ nie może skorzystać z systemu emerytalnego przez pracę, chcielibyśmy wiedzieć, czy osoby niepracujące również mogą zawrzeć umowę na Rentę Riester. Zazwyczaj trzeba odprowadzać 4% wynagrodzenia brutto, jeśli się pracuje zawodowo. Jakie składki będą dla niepracujących? Czy nadal otrzymają pełne wsparcie od państwa? Czy moja żona będzie mogła podać nasze dwójkę dzieci i otrzymać wsparcie finansowe dla nich? Jeśli nie, czy ktoś zna dla nas odpowiednie alternatywy? Pozdrowienia, Marius

Re: Czy Riester-Rente jest odpowiednim zabezpieczeniem emerytalnym dla osób niepracujących zawodowo?

Napisany przez Finanzfee
Cześć Mariuszu, najpierw mam dla ciebie dobrą wiadomość - twoja żona może założyć emeryturę riesterowską. Jednak istnieją pewne warunki, które muszą zostać spełnione. Twoja żona jest jedynie pośrednio uprawniona do otrzymania wsparcia, co oznacza, że ty musisz zawrzeć umowę, a dzięki tobie twoja żona otrzyma uprawnienie do otrzymywania dopłat. Istnieje możliwość zawarcia tzw. umowy obecnościowej, która nie wymaga wpłat, a jedynie dopłaty są przekazywane na konto umowy. Należy zauważyć, że nie każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferuje taką opcję. Jeśli jednak twoja żona również chce odłożyć trochę pieniędzy, lepiej jest zawrzeć umowę na kwotę 60 euro rocznie. Ważne jest, aby pamiętać, że w każdym przypadku musisz wpłacić swoje 4%, inaczej twoja żona nie otrzyma pełnej dopłaty. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania, chętnie ci pomogę!

Napisany przez Schnippi
Cześć Mariuszu, ile mają lat dzieci? Istnieje możliwość, że Twoja żona jest bezpośrednio uprawniona do wsparcia i w związku z tym musi zapłacić te 60 €...

Napisany przez Gerd
Cześć Na razie wszystko w porządku. Wszyscy ubezpieczyciele oferujący Riester muszą również oferować taki dodatkowy plan. Faktem jest, że nie wszyscy ubezpieczyciele oferują Riester. Jeśli kobieta chce dodatkowo oszczędzać na starość, to 60 € rocznie to już spora kwota. Marius: Nie wiem, jak wygląda Wasza sytuacja finansowa. Jeśli Twoja żona chce skorzystać z dofinansowania, musisz wpłacać do swojego konta Riester składki w wysokości 4% Twojego wynagrodzenia brutto, pomniejszone o udzielone Ci dotacje (154 €). Możesz również zapisywać dotacje dla dzieci na Twoje konto, aby obniżyć swoje składki. Wtedy Twoja żona dostanie 154 € dotacji rocznie. To czysty efekt korzyści z systemu. Twoja żona będzie uprawniona do otrzymywania dotacji bezpośrednio do trzeciego roku życia najmłodszego dziecka. Wtedy roczna składka wyniesie 60 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata