Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Zaksięgować Syngentę?

Napisany przez 2cybercrash
Syngenta (SYNN) przebywa już od jakiegoś czasu blisko poziomu 160, albo pozostanie na tym poziomie, trochę spadnie albo będzie kontynuował trend o kilka stopni. Wskaźnik PE jest zdrowy na poziomie 14,8.

Z czystej nudy zarejestrowałem kolejną połowę. Mogłem po prostu to zostawić na miejscu. Trend jest niezmienny.

Richemont informuje o dobrych wynikach sprzedaży bożonarodzeniowej, przy kursie blisko maksimum z wskaźnikiem PE na poziomie 18, a kurs trochę spada, z celem zakupu przy 55? Również w tym przypadku lepiej było pozostawić to na miejscu. Ominąłem piękny wzrost kursu z powodu nerwowego handlu.

Daję jeszcze krótką szansę na przyjazne rynki pod koniec stycznia i na początku lutego. Może Stany Zjednoczone nie zepsują zabawy? Dopiero potem znowu rezerwuję datę marcowego upadku.

Napisany przez Simona
Jeśli chodzi o perspektywy giełdowe, teraz też raczej widzę pozytywne, zdecydowanie do marca. (WEF mogło trochę to spowolnić w tym tygodniu). W kwietniu znowu będą wymagane wyniki za Q1, a jest ich wystarczająco dużo także w maju. :?

Co do rolnictwa, no cóż, jeśli to było dla Ciebie nudne. Na pewno znasz się lepiej, czy to jest opłacalne.

Richemont z pewnością jest niezły. To, co mi w nim przeszkadza, to jedynie fakt, że wyniki roczne zostaną przedstawione dopiero na początku czerwca, podczas gdy rok obrotowy kończy się w marcu. Dosyć późno, prawie jak w niektórych większych firmach ubezpieczeniowych. (Wolę być regularnie poinformowana, jeśli to możliwe, efektywnie).

Co sądzisz o Temenos (dane 22.02.)? Jest też Micronas, które Ci się nie podobają (dane 09.02). (np. dla krótkiej informacji) :?

Pozdrowienia,
Simona

Zgodnie z informacją z 26 stycznia, dzisiaj możliwe jest handlowanie 2% netto ponad cenę zakupu.

Napisany przez ADMCI4
jestem już od dłuższego czasu i zostanę...
ale wczoraj zastanawiałem się nad tą 5%+.. możliwe wyjaśnienie... bush chce częściowo zrezygnować z ropy na rzecz etanolu... co spowoduje ogromne zapotrzebowanie na cukier... myślę, że syngenta mógłby tam dobrze zarobić, uprawa musiałaby być chroniona nawozem...

Napisany przez ADMCI4
Oczekiwania Banku Sarasin (Kupować) Silny przepływ gotówki, oraz ograniczone możliwości przejęć, które podtrzymują przypuszczenie analityka, że Syngenta być może zwiększy swoje dotychczasowe zobowiązanie - aby między 2004 a 2006 rokiem wypłacić ponad USD 1 mld akcjonariuszom. Analityk oczekuje dywidendy w wysokości 3,50 CHF na akcję, co oznaczałoby wzrost o 29,6% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Oczekiwania ZKB (nadwaga) Oczekiwana poprawa EBIT wynika z dokonanych i jeszcze trwających restrukturyzacji. Program racjonalizacji działalności na całym świecie, który trwa od lutego 2004 r., ma przynieść oszczędności w wysokości 300 mln USD do końca 2008 r. Czy realizowany jest zgodnie z planem?

Oczekiwania LODH (kupno) Przepływ gotówki mógł zostać osłabiony przez słaby czwarty kwartał w Brazylii. Ponadto analityk oczekuje typowo ostrożnego wydźwięku. Niemniej jednak powtarza swoje cele wzrostu zysków na akcję w wysokości 15% do 20%.

Specjalnie W październiku, podczas publikacji wyników za trzeci kwartał, Syngenta prognozowała wzrost zysku na akcję o ponad 15% w całym roku 2005. Mimo to, oczekuje się, że w 2006 r. zysk zostanie zwiększony o ponad 15%. Pod koniec stycznia amerykańskie i kanadyjskie władze przepisywania uznały herbicyd Axial firmy agrochemicznej, dzięki czemu na sezon 2006 ma trafić na rynek w Ameryce Północnej i Wielkiej Brytanii. We wrześniu 2005 r. herbicyd ten został zatwierdzony w Wielkiej Brytanii. Firma twierdzi, że Axial ma osiągać roczne obroty na poziomie co najmniej 150 mln USD na całym świecie. W listopadzie Syngenta podniosła także ceny swoich środków ochrony roślin w Ameryce Północnej o około 3%; wobec rosnących cen surowców podwyżki cen były nieuniknione. Ponadto zapowiedziano również podwyżki cen na całym świecie, przy czym wzrosty były różne w zależności od kraju.

Interesujące ruchy dzięki nowym danym, tylko obserwatorzy, najpierw słaby kierunek 168, potem silniejszy wzrost do 178. Trochę zdezorientujące było zaproponowanie opcji sprzedaży (Put-Option) i obniżenie wartości nominalnej. To samo zrobił kiedyś szef EMS przy wykupie wartości nominalnej taktycznie ze względu na swoich członków rodziny posiadających akcje. W przeciwnym razie udzielenie opcji sprzedaży (Put-Option) zdarza się bardzo rzadko. Wykupienie wartości nominalnej może rzeczywiście spowodować spadek ceny akcji, dlatego akcjonariusze mają gwarancję odkupu po określonej cenie, jednak ta cena jeszcze nie jest ustalona?

Napisany przez richard100
Mam już złe przeczucia co do zakupu. Pamiętam doskonale rok 2002, kiedy kurs spółki wynosił poniżej 60 franków i nikt nie odważył się kupić... :lol: Miałem tylko jedno doświadczenie z putami w SCMN. Natychmiast je sprzedałem. Brak potrąceń podatkowych. Pozdrawiam, rich

Napisany przez ADMCI4
Wchodziłem dosyć dokładnie ... chociaż jestem przekonany co do przyszłości firmy, na tym poziomie nie poleciłbym teraz z czystym sumieniem zakupu ... potencjalna możliwość odwrotu może teraz wystąpić w dowolnym momencie ...
szczerze mówiąc, jeszcze nie do końca zrozumiałem kwestię opcji put ... czy mógłby mi ktoś to dokładnie wytłumaczyć?

Wyjaśnienie dotyczące opcji sprzedaży, zazwyczaj polega na tym, że uprawnieni akcjonariusze otrzymują z góry określoną liczbę opcji sprzedaży jako prezent, które uprawniają do sprzedaży określonej liczby akcji po ustalonej cenie. Jeśli cena akcji gwałtownie spadnie, posiadacz opcji sprzedaży może sprzedać określoną liczbę akcji po wyższej, zabezpieczonej cenie. Z drugiej strony opcja sprzedaży ma również wartość czasową, co oznacza, że akcjonariusz może na przykład natychmiast sprzedać opcje sprzedaży lub sprzedać je później, jeśli cena spadnie, wówczas wartość opcji sprzedaży wzrasta. Opcja sprzedaży ma określony termin ważności i cenę wykonania, które nie są jeszcze znane. Jeśli cena akcji przy wygaśnięciu opcji jest wyższa od ceny wykonania, opcja traci na wartości, w przeciwnym razie wartość wewnętrzna (różnica między ceną wykonania a wartością rynkową) zostanie wypłacona przy wygaśnięciu.

Napisany przez ADMCI4
wielkie dzięki...

Warunki dla prezentu w postaci opcji dla akcjonariuszy przyjęły konkretne formy.

Cena wykonania wynosi 234, do wykonania jednej akcji potrzeba 30 opcji, ważność do 29 maja.

Wartość jednej opcji wynosi około 1,40 franka, jeśli uda się to zrobić przy aktualnej cenie 190. Jeśli cena akcji Syngenta spadnie, opcja będzie bardziej wartościowa, jeśli cena wzrośnie do 234 do 29 maja, opcja będzie bezwartościowa.

Napisany przez ADMCI4
Cybercrash, dziękuję bardzo za fascynujące wyjaśnienia.

Napisany przez richard100
Dziękuję także za wyjaśnienie. Chociaż nie mam Syngenty, ale być może będę mógł wykorzystać zdobytą wiedzę później w SCMN. ? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Hans

Mam niepokojące uczucia co do zakupu. Mam bardzo dobre wspomnienia z 2002 roku, gdy cena wynosiła mniej niż 60 franków i nikt nie odważył się kupić... :lol:
Puts widziałem tylko raz w SCMN. Natychmiast sprzedałem te Puts.
Brak opłaty podatkowej.
Pozdrowienia, rich

No cóż, giełda to nie jest dla tchórzliwych.....

SYNN kupiony za 65 franków, obecnie powyżej 186
ABB kupiony za 2.06 franka, obecnie 15.55
Alstom kupiony za 0.50€, obecnie 1.75€

...laik milczy o całkowitych stratach :-)

Przy darowanej putce mamy do czynienia z Val. 2420582, czyli symbolem (SYNPO), obecnie oferowany po 1,58/1,6, pięknie porusza się wraz z kursami spadającymi Syngenta. Został zaksięgowany przez bank i jest możliwy do handlu.

Napisany przez ADMCI4
Masz sugestie, co teraz zrobić z tą opcją...trzymać czy sprzedać? Szczerze mówiąc, jestem trochę zdezorientowany...

Jak postępować ze względu na opcję put? Syngenta to składnik indeksu SMI, więc nie może uniknąć poważnych wpływów zabezpieczających. Spadek kursu z jakiegokolwiek powodu nie jest całkowicie wykluczony, chociaż niektóre banki ustawiły agresywne cele kursowe znacznie powyżej 200 CHF. Opcja put jest znacznie w pieniądzu, ma zatem wartość wewnętrzną (obecnie praktycznie tylko wartość wewnętrzną, brak zawartej zmienności!). W przypadku krótkoterminowego spadku można spróbować sprzedać put po dobrym kursie. Jeśli kurs w maju będzie niższy niż dzisiaj, zostanie on sprzedany co najmniej w cenie wewnętrznej. Obliczenie: 234 - aktualny kurs podzielony przez 30. Wartość wewnętrzna przy kursie 188 wynosi więc około 1,53 za opcję put.

Dzisiaj, 28. lutego, opcja put notuje się na poziomie 1,54, rozkaz sprzedaży zostaje natychmiast przydzielony. 30 sztuk po 1,54, 46,20 z opłatami w wysokości 4,70. Netto stopa zwrotu 0,7%. Zakończone.

Podarowany przez Syngentę put o wartości 1,4 jest dzisiaj, 8 marca, handlowany po 1,8. Moje egzemplarze dawno zostały sprzedane, ale dzisiaj do mnie również dociera, że warto było kupić ten put - ma praktycznie tylko wartość wewnętrzną, a każdy spadek kursu natychmiast się kumuluje w okolicach tego Dörivätchen? W każdym razie ten put jest czysty i handlowalny.
Alternatywnie, trzeba będzie ponownie dokupić część akcji? Cel to 160 z 190?

Napisany przez ADMCI4
Nadal je mam i teraz używam go jako małego zabezpieczenia...bo to kosztuje teraz prawie 100 franków przy 55 opcjach. Ponadto z przyczyn podatkowych zaleca się osobom prywatnym sprzedać put zamiast żądać darmowych akcji.

Pomyłka bracie, czy nie do końca rozumiesz? Nie ma darmowych akcji, ale jeśli kupisz jeszcze 5 opcji, będziesz miał łącznie 60 sztuk, wtedy będziesz mógł sprzedać 2 akcje Syngenta po 234. Tak działa ta transakcja. Oczywiście nie zalecam tego robić, lepiej sprzedawać/wymieniać opcje typu Put.

Napisany przez ADMCI4
no jasne..popełniłem literówkę

Napisany przez Hans
...od 3,30 CHF za akcję, wprowadza również węgiel do portfela 8)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata