Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Matematycy – jak wysokie są szanse na znalezienie dobrze płatnej pracy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, nadal jestem w okresie studiów, ale już teraz martwię się - jak wielu młodych ludzi w mojej sytuacji - o moją przyszłość. Chciałbym od samego początku powiedzieć, że cenię Wasze doświadczenia. Jakie są szanse na znalezienie pracy dla kogoś, kto studiuje jednocześnie matematykę i wychowanie fizyczne na nauczycielskim kierunku licealnym? Czy miałbym więcej możliwości na rynku pracy, gdybym całkowicie przełączył się na matematykę? A może nie powinienem zamykać drzwi z nauczaniem? Czy ktoś ma pojęcie, jaka jest różnica w wynagrodzeniach między tymi dwoma sytuacjami zawodowymi - nawet jeśli trudno oszacować zarobki matematyka? Myślałem także o zmianie dodatkowej dziedziny, aby studiować nauki ekonomiczne. Czy zwiększyłoby to moje szanse na znalezienie pracy na rynku pracy? Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję! Pozdrowienia, Massimo_D

Napisany przez ADMCI4
Cześć Massimo. Nie rozumiem, dlaczego jesteś taki pesymistyczny. Kombinacja jest przecież doskonała! Na rynku pracy istnieje wiele możliwości, takich jak branża sportowa lub zawody związane ze statystyką sportową. Osobiście uważam to za bardzo interesujące. Oczywiście musisz mieć odpowiednie predyspozycje do tego zawodu i czerpać z niego przyjemność. Być może powinieneś najpierw przeprowadzić analizę swoich mocnych i słabych stron - co lubisz robić, a czego nie lubisz. Cześć, Otto

Napisany przez cam_finanzdetek
Ja bym powiedział, że jeśli studiowałbyś matematykę i fizykę, miałbyś również dobrze płatne stanowiska pracy w sektorze prywatnym, chociaż nie teraz, ale gdy jesteś na początku, z tego też wychodzę, jeśli rozważasz zmianę. Fizycy i matematycy mogą otrzymać w sektorze prywatnym (widziałem ofertę w urzędzie pracy) początkową pensję w wysokości 6.500 euro brutto od kolegi. Jak już wspomniałem, fizyka i matematyka tutaj świetnie pasują: Z jednej strony fizyka, która jest wyjaśniana przez matematykę, a także odwrotnie. Ponieważ studiujesz matematykę, powinno ci to leżeć. Dlatego fizyka staje się także znacznie prostsza. Z poważaniem Herr Wahl

Napisany przez cam_finanzdetek
Proszę pamiętać podczas studiów o tym, jaka sytuacja gospodarcza będzie miała miejsce pod koniec moich studiów - to należy wziąć pod uwagę. Były czasy, kiedy studia inżynierskie (np. mechanika) były kompletnie niewłaściwe. Między 1975 a 1985 rokiem nie powinno się kończyć studiów tego typu, ponieważ praktycznie wszystkie stanowiska były już zajęte. Więc jaka będzie sytuacja za 5-10 lat? Poproś o udostępnienie statystyk uczelni z ostatnich 5-10 lat, włączając zwolnienia z miejsc pracy, i zacznij analizować. Przy realistycznej ocenie warunków politycznych (ramy edukacyjne) powiedziałbym zobaczymy. Dla porównania warto spojrzeć na nauki matematyczne i fizyczne, a także na nauki sportowe jako przeciwwagę. Statystyczne dane można znaleźć na stronie Głównego Urzędu Statystycznego Niemiec.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata