Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Średnia stopa procentowa/kredyt dla klientów biznesowych

Napisany przez D_Dub
Cześć wszystkim, krótko o mnie: Jestem praktykantem w ostatnim roku nauki zawodu i obecnie piszę moją pracę dyplomową. W ramach tej pracy chciałbym porównać ze sobą dwie modele finansowania dla systemu: Leasing i finansowanie kredytem. Niestety, nasze lokalne banki nie chciały mi zbytnio pomóc, dlatego tu moje pytanie: Z jakim stopą procentową (efektywnie roczną) musiałby się liczyć klient biznesowy, który chce sfinansować rozwiązanie informatyczne o wartości około 3000 € (netto) na 36 miesięcy? Jak wspomniałem, wystarczy przeciętna wartość. Specjalne formy finansowania kredytem nie są konieczne. Pozdrawiam

Re: Średnia stopa procentowa/kredyt dla klientów biznesowych

Napisany przez fvf-makler
Hej D-Dub, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Oblicz/zdobądź ofertę Leasingu. Wejdź do kalkulatora finansowego i wprowadź te same dane oferty Leasingowej dotyczące okresu trwania, wysokości rat itp. Ponieważ w ofercie Leasingowej zazwyczaj podany jest także wartość pozostała/wartość skupu lub jakkolwiek chcesz to nazwać, przyjrzyj się tylko różnicy między wartością nową a wartością po zakończeniu Leasingu (za jaką kwotę Leasingobiorca może gwarantowani odkupić leased asset). Dokładnie ta różnica jest kwotą, którą wprowadzasz do kalkulatora finansowego jako sumę do sfinansowania. Baw się trochę z oprocentowaniem, dopóki nie osiągniesz takiego samego obciążenia całkowitego (obciążenie całkowite na koniec okresu w euro) jak w przypadku Leasingu. Teraz znasz stopę procentową, przy której opłaca/nie opłaca się Leasingować/finansować. Zwróć uwagę na komponentę podatkową. W przypadku Leasingu rata, a w przypadku finansowania amortyzacja i odsetki. Przykład (bez konkretnych wartości, tylko z grubsza): Oferta Leasingowa: Wartość nowa: 100.000€ Okres trwania: 5 lat Rata: 1000€ miesięcznie Cena zakupu/wartość pozostała po 5 latach: 60.000€ Finansowanie: 40.000€ (100.000€-60.000€) na 5 lat (muszą zostać całkowicie spłacone) Rata: 1.000€ Okres trwania: 5 lat Stopa procentowa według kalkulatora finansowego: 7% Oznacza to, że finansowanie (bez uwzględnienia aspektów podatkowych) poniżej 7% jest korzystniejsze niż oferta Leasingowa i odwrotnie. To właściwie jest poprawny sposób postępowania. Teraz przedsiębiorca może próbować uzyskać odpowiednio korzystna ofertę finansowania. fvf-makler

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata