Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Oprocentowanie korzystania z karty Visa?

Napisany przez VISA-Nutzer
Cześć, od wielu lat korzystałem z kart Visa różnych dostawców. Jeśli były dostępne tańsze oferty, przenosiłem się do innych dostawców. Teraz jestem w Targo-Banku i mam kartę PlusPunkt: 25€ rocznie i 1% rabatu od razu, oraz kolejny procent, jeśli obrót przekracza 2 500€ rocznie. Właśnie otrzymałem swoje pierwsze rozliczenie i mam zapłacić odsetki od zadłużenia, mimo że zapłacę całą kwotę z faktury od razu. Do tej pory myślałem, że odsetki od zadłużenia naliczane są tylko w przypadku spłaty miesięcznej faktury na raty. Czy ktoś wie, czy w Targo-Banku jest to zwykłe? Z regulaminu nie wynika to jasno, ponieważ w odpowiednich sekcjach nie ma wyraźnej różnicy między kompletną płatnością po otrzymaniu faktury a płaceniem ratalnym. Chciałbym poznać doświadczenia innych klientów Targo, zanim złożę reklamację w sprawie faktury.

Napisany przez 2Escorpio
TargoBank jest nadal dość nowym bankiem, o którym niewiele wiadomo. Brzmiąc jak nazwa twojej karty PlusCard, bardziej przypomina mi to ofertę przeznaczoną do ratowania płatności... Jeśli weźmiemy pod uwagę, że CityBank zmienił nazwę na targobank ze względu na swoje złe opinie... to możliwe, że będziesz musiał zapłacić odsetki od salda.

Napisany przez Finanzmaus
Cześć, jeśli trochę poszukasz, szybko dowiesz się, że za wypłaty gotówki naliczane są opłaty plus odsetki od salda zadłużenia. Dlatego bardzo prawdopodobne jest, że wypłaciłeś pieniądze kartą. Od dnia wypłaty rozpoczną być naliczane odsetki. Jeśli tak nie było, że wypłaciłeś pieniądze, to po prostu sprawdź w dokumentach dotyczących karty kredytowej. Tam wszystko jest opisane. Pozdrowienia

Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Zgodnie z warunkami karty kredytowej Targo-Bank, nie pobierane są żadne odsetki, jeśli cała kwota zostaje spłacona w 100% za pośrednictwem obciążenia rachunku bankowego każdego miesiąca. Dokładnie tak jest w moim przypadku. I nie dokonałem żadnych wypłat gotówkowych.Bank Targo jednak wydaje się mieć problemy z obsługą konta karty kredytowej:- odsetki naliczane są niesłusznie- dostęp online nie jest możliwy około sześć tygodni po złożeniu wniosku- reklamacje za pośrednictwem formularza kontaktowego w internecie nie są odpowiedziane- reklamacje za pośrednictwem e-maili nie są odpowiedziane- reklamacje za pośrednictwem faxu nie są odpowiedziane- pracownicy w placówkach nie znają się na kartach kredytowychTeraz spróbuję napisać list. Nie mam ochoty płacić wysokich opłat telefonicznych, ponieważ znów znajduję się w kolejce i muszę słuchać kwadransa muzyki, zanim pracownica Targo-Bank poinformuje mnie, że jestem na niewłaściwej linii i muszę zadzwonić pod inny numer.Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Powodzenia :-) - najlepiej zrezygnować i znaleźć gdzie indziej.

Napisany przez ProperSoul
Cześć, Ja także życzę Ci powodzenia w uzyskaniu sensownej odpowiedzi. Jeśli są rzeczywiście tacy niekompetentni, zdecydowanie zalecam wysłanie listu listem poleconym za potwierdzeniem odbioru oraz wyznaczenie terminu w liście. Ale teraz z czystej ciekawości: Jak właściwie trafiłeś do Targo-Bank? Chcę powiedzieć: Nie jestem zbyt zaznajomiony z ich ofertą, ale jeśli już pobierasz kwotę raz miesięcznie, dlaczego nie jesteś w DKB? ... Gorszej obsługi niż w Targo-Bank tam nie znajdziesz. Osobiście zawsze miałem do czynienia z miłymi, a nawet (relatywnie) kompetentnymi osobami przez telefon. To tylko taka myśl. Pozdrowienia propersoul

Cześć, właściwie jest mi obojętne, jakiej karty kredytowej używam. Używam jej tylko dlatego, że w większości miesięcy mam około 500 euro kosztów podróży i dzięki temu nie muszę zawsze przedpłacać za hotele. Mogę oczywiście poprosić pracodawcę o zaliczkę, ale wiąże się to z pewnymi formalnościami, których chcę uniknąć. Natknąłem się na kartę PlusPunkt od Targo, ponieważ oferuje 1% rabatu na wszystkie transakcje, oraz kolejny procent, jeśli obrót roczny przekracza 2500 euro. Ponieważ zazwyczaj obracam około 8000 euro rocznie, dostałbym wtedy zwrot 160 euro, po odjęciu opłaty w wysokości 25 euro zostałoby mi 135 euro. Innej karty kredytowej, która oferuje coś podobnego, jeszcze nie znalazłem Pozdrowienia

Napisany przez ProperSoul
Cześć, No dobrze, to już ma sens Daj nam znać ponownie, gdy otrzymasz dobrą odpowiedź od banku. Mam nadzieję, że nie będziesz musiał zbyt długo czekać. A może faktycznie wyślesz list polecony z potwierdzeniem odbioru. Zazwyczaj to pomaga Pozdrowienia propersoul

Napisany przez 2Escorpio
Brzmi dobrze z tymi 135 euro - Ale zwróć uwagę, że możesz dojść do tych 135 euro TYLKO poprzez firmowe wydatki... czyli w teorii powinieneś oddać te 135 euro firmie lub, jeśli chcesz je zachować prywatnie, opodatkować. Urząd Skarbowy czuwa nad każdym groszem - więc najlepiej trzymać ręce i usta na kłódkę przy takich korzyściach pieniężnych, których nie chce się opodatkować ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata